14. března 2006

Velice zajímavý kommentář od mM

Je v diskussi k článku Střet civilisací.

Nejprve k terminologii exulant v. emigrant. Za kommunismu byli za exulanty považováni vyhnanci a jiní běženci, za emigranty ti, kteří šli za lepším, především ekonomicky. Proto bych nerad kommunisticky negativním označením snižoval ty, kteří byli pravými hrdiny a nebáli se alespoň takto kommunistickému régimu postavit.

Gaunerům z wiki děkuji tomu, že jsem se s Rossem Hedvíčkem blíže seznámil. Neviditelného psa jsem přestal číst kolem roku 2000, takže jsme se minuli. Byla to chyba, protože jsem zjistil, že jeho uvažování je mi velice blízké.

Možná jsem měl jako další bod čecháčkovství uvést odpor k hyperbolám. Každý, kdo použije trochu ostřejší slovo, je čecháčky považován za ničemu, jako kdyby nadsázka byla trestná.

A další bod měl rozhodně být, že v normální společnosti každý dělá to, zač je placen, a nefušuje do činnosti jiným. Klassický český "všeuměl" je k ničemu, protože v dnešní době specialisace je to spíš fušer než všeuměl.

2 komentáře:

  1. K poznamce o Neviditelnem psu: Byl jsem tam publikovan pouze kdyz to ridil Ondrej Neff osobne, v dobe kdy tam byla Splitkova jsem byl zcela prehlizen a ted kdyz to tam ridi jakysi Wagner tak jsem uplne na seznamu zakazanych autoru. Je o mne znamo, ze nepotrebuji lezt nikomu do riti, tudiz to nechavam tak. Ztraci na tom nejvic Neviditelny pes, protoze kazdy muj clanek tam pritahl tisice ctenaru. A ted pro zmenu vic lidi nez Psa cte CS-magazin na http://www.cs-magazin.com.

    OdpovědětVymazat
  2. Neff mě taky nenávidí, řekl bych, že jako málokoho (a má důvod, docela jsem si ho kdysi podal za jeho účast na vytunelování Mladé fronty), ale není autokrat.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>