22. května 2006

Tré polemik s Bohumilem Doležalem 2/3

Bohumil Doležal napsal článek Odbory v předvolební akci, protože ČMKOS měla tu drzost, že vyzvala své členy, aby volili levicové strany, tj. ČSSD nebo KSČM. Kvůli té druhé straně nyní leží ČMKOS Bohumilu Doležalovi v žaludku.

Podle Bohumila Doležala je Českomoravská konfederace odborových svazů nástupnická organizace komunistických odborů. Není to pravda ani formálně, ani fakticky. Právně je nástupcem ROH Majetková, správní a delimitační unie odborových svazů (MSDUOS). Fakticky je nástupcem ROH Odborové sdružení Čech, Moravy a Slezska. ČSKOS (federálního předchůdce ČMKOS) zakládali představitelé stávkových výborů: Jan Uhlíř, Alena Vondrová, Jaroslav Šifta, Jiří Schlanger a další. Kdyby by ČMKOS byla nástupcem ROH, tak by jí místo Falbra šéfoval Karel Heneš a místo Štěcha Karel Vymětal. A nebyly by to socialistické odbory, nýbrž kommunistické.

Bohumilu Doležalu je zřejmě trnem v oku, že českým odborům patří v Praze tři budovy. Byl se však někdy povídat v Rakousku? Např. na sídlo GPA? To, že české odbory dostaly budovu Všeobecného pensijního ústavu od ÚRO z nich nedělá "nástupnickou organisaci kommunistických odborů", stejně jako Lidový dům nedělá z ČSSD nástupnickou organisaci kommunistické strany.

Mohutný aparát. Je několik několik desítek zaměstnanců mohutný aparát? Má libovolná strana v ČR aparát menší? A to má např. ODS 30x méně členů než ČMKOS a ještě na svůj provoz dostává od státu dotace.

Je zajímavé, že Bohumil Doležal považuje odboráře za tolik neschopné, že nebýt demonstrace, tak by se do Prahy nedostali. Demonstrující lékárníci také jezdí do Prahy nakupovat?

Co se týká LOK–SČL, tak Lékařský odborový klub – Svaz českých lékařů je členem Asociace samostatných odborů (ASO), druhé největší odborové centrály v zemi. I když je ASO menší než ČMKOS, pořád má ještě více členů než všechny politické strany v ČR dohromady.

Problémem Bohumila Doležala je, že ve svém životě byl pouze členem převodové páky KSČ – ROH – a pidistrany LDS. Nedokáže si tedy představit, jak funguje normální spolek. Pokud představenstvo spolku neplní přání členské základny, nejbližší valná hromada ho smete.

Co se týká participace zaměstnanců na řízení zaměstnavatele, je to standardní německý model, vyvinutý v rámci poválečného hospodářského zázraku. Po delší diskussi se k němu přes původní nesouhlas přiklonily i britské odbory, takže je nyní součástí programu evropských odborů a evropských směrnic, např. o evropské (akciové) společnosti a o evropském družstvu.

Co se týká údajného monopolu ČMKOS, neexistuje evropská země, kde by všechny odborové organisace měly stejná práva. Chtít něco podobného je jako chtít stejná práva pro ODS a Balbínovu poetickou stranu. Dosavadní model zástupců zaměstnanců v ČR tak připomínal polské liberum veto. A to se neosvědčilo ani v Polsku a neosvědčuje se ani u nás. Bohumil Doležal by si měl nastudovat, jak to funguje jinde, když má potřebu o tom psát.

Je pozoruhodné, jak Bohumil Doležal převzal Klausovu thesi, že do politiky mají mluvit jen politické strany. Celý vývoj občanské společnosti po roce 1960 mu unikl. A to je škoda.

3 komentáře:

  1. Od kdy je odčitatelná položka nepřímou dotací? Vy jako pravičák byste měl jásat, že tato platba nevstupuje do státního přerozdělovacího systému.

    Jinak, i kdybychom to považovali za dotaci, tak ta dotace nejde za odbory, nýbrž za odboráři.

    Mám opačné zkušenosti.

    OdpovědětVymazat
  2. Snížení daní je snížení přerozdělování, nikoliv jakási dotace. Nebo snad chcete říci, že tím, že na potraviny je pouze 5% DPH, tak je stát dotuje 14 %?

    Ano, každé snížení daňového zatížení služeb služby zlevní. Nicméně odbory jako takové z toho nic nemají, pokud snížení daní nepromítnou do ceny.

    Jistě, je to marginální věc. Nicméně potěší.

    Každá odčitatelná položka komplikuje daňový systém. Nicméně si můžete vybrat: buď zcela resignujete na fiskální politiku a zavedete rovnou daň či ještě lépe daň z hlavy, nebo podporujete žádoucí věci. Podle mého názoru stát nemá být daňově neutrální. Stejný zisk kasin má zatížit více, stejný zisk maloobchodu méně.

    OdpovědětVymazat
  3. To jste to převedl zase jinam. Ano, diskriminace to je, ale proč ne? Stát zkrátka došel k závěru, že odbory jsou prospěšnější než zahrádkáři, stejně jako již dříve došel k závěru, že jsou prospěšnější politické strany. Domnívám se, že na takovou diskriminaci má stát plné právo, protože je výrazem státní politiky.

    Jsem stoupenec přímých daní.

    S odborovým příspěvkem jsme každému odboráři pomohli. Co se týká např. životního pojištění, tak stačí zanést potvrzení do mzdové účtárny.

    Právě proto je nutno v EU harmonisovat i přímé daně.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>