12. srpna 2006

Americká federace

USA jsou nejvíce inspirativním svým federálním systémem. Funguje 200 let, takže byly vychytány veškeré chyby. Trvalo to 50 let a výsledek je nejlepší federace na světě.

EU by se proto místo objevování Ameriky převzít US systém. USA sice dnes mají 50 států (2x tolik než EU), ale začínaly na 13 (2x méně než EU).

V členských státech EU převažuje anglický parlamentní systém, který vznikl postupnou evolucí víceméně náhodou. Obdoba vznikla ve Franské říši za Merovejců, kdy majordomové měli veškerou exekutivní moc. Jenže jim to nestačilo a chtěli své postavení legalisovat. Papež zbavil Merovejce moci ve prospěch Pippina III. Krátkého. Druhý případ je Japonsko, kde všechnu moc měli šogunové. Tam to však dopadlo opačně: císař zbavil moci naopak šoguna, jímž byl Tokugawa Jošinobu. Z toho je vidět, že duální model je nestabilní.

Není důvodu nepřevzít americký systém dělby moci, který byl implementován z racionálního rozhodnutí osvícenců.

8 komentářů:

  1. "USA jsou nejvíce inspirativním svým federálním systémem. Funguje 200 let, takže byly vychytány veškeré chyby."
    Všechny asi ne, jestliže se na sklonku 20.stol. mohla dostat k vládě současná sionistická neoconská junta.

    OdpovědětVymazat
  2. Také si myslím, že americký federální systém není špatný.

    OdpovědětVymazat
  3. I "sionistická neoconská junta" má právo na život. Volby rozhodnou. Jinému se zase nemusela líbit LBJ's "big government".

    OdpovědětVymazat
  4. Vazeny pane Juchelka, mimo bezpodminecne, poslusne a otrocke sluzbe Izraeli se da na politice prezidenta Bushe souhlasit s tzv. Do-Not-Call List, ktery podepsal do zakona.

    Ten zakazuje telemarketerum volat na cisla zaregistrovana v nem. Vnucka rikala, ze je to dobra vec.

    OdpovědětVymazat
  5. Převzetí amerického systému je žádoucí, ale půjde to pomalu, protože národní vlády jsou silnější než vlády států Unie a vůle ke spolupráci je rozmělňována nezvládnutými projekty (euroústava) a megalomanskými plány na expansi bezmála po Rusko.

    OdpovědětVymazat
  6. Reakce:

    ad p. Juchelka. Osoby jsou jedna věc, systém věc druhá. Odstup ukáže, zda byl Bush Jr. dobrý president čili nic. Podle mého názoru se již nyní ukazuje, že Clinton byl dobrý president.

    ad Willy Wonka. Právě, že slyšel. Proto jsem psal o 50 letech ladění.

    Americké státy rozhodně nejsou kraje. To, že nemají právo vystoupit, není rozhodující.

    OdpovědětVymazat
  7. ad p. Pecina. Ano a hlavně chybí politická vůle. V USA Články konfederace odpískali, zde se tváříme, že se nic neděje.

    OdpovědětVymazat
  8. Pokud dvě hlavní strany zastávají identické postoje, je zjevné, že je to totálně většinový názor. Domnívám se, že systém vítěz bere vše, je mnohem zdravější než poměrný systém à la ČR.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>