13. června 2008

Bůh v abrahamovských náboženstvích

Jak známo, jsou tři hlavní abrahamovská náboženství: židovství, křesťanství a islám. Je možný i pohled, že je to vlastně náboženství jen jedno a tyto tři hlavní směry jsou pouhé sekty. Vskutku, zdá se, že například takoví mormoni mají více společného s muslimy než třeba s pravoslavnými.

Věřící těchto náboženství se snaží společné rysy zastírat a naopak přehnaně zdůrazňovat odlišnosti. Např. pesach – velikonoce – pascha je to samé, ale přesto pravoslavní nikdy nepřiznají, že slaví ten samý svátek jako židé.

To platí i pro koncept Boha, na což jsem nedávno narazil v nesouvisející diskussi. Při tom toto nepochopení se již kdysi dávno diskutovalo na Vrbě a diskusse se tam rozhořela ještě jednou. "Our Allah and your Allah is one." Korán 29, 46

Tak si ji shrňme:
  1. židovské pojmy: אל (El) znamená Bůh, אלהים (Elóhím) znamená bohové, יהוה (Jahve) je boží jméno, ‘Elyōn (עליון) znamená Nejvyšší a אֲדֹנָי (Adonai) znamená Pánové.
  2. křesťanské pojmy: Hospodin, Pán.
  3. islámské pojmy: Allah (الله) znamená Bůh, ilāh (إله) znamená bůh. Zda má Bůh jméno i v islámu, se mi zjistit nepodařilo.

14 komentářů:

  1. Nějak mi celá tahle diskuse uniká. Pro mne osobně nejsou naprosto žádné pochyby ohledně toho, že Jahwe=Hospodin=Allah. To, že se nejedná o stejného Boha, tvrdí - pokud je mi známo - pouze fanatičtí a nesnášenliví příslušníci toho neb onoho náboženství.

    OdpovědětVymazat
  2. Jinak, Urbane, nevím, jak jste přišel na ten blud, že křesťané slaví stejný svátek jako židé (Pascha x Pesach).

    OdpovědětVymazat
  3. O tom jsme si již bavili mnohokrát. Vím, že se chcete za každou cenu od židů odlišovat a dokonce ani nesmíte slavit velikonoce ve stejný den, to však neznamená, že se nějak lišíte i fakticky.

    OdpovědětVymazat
  4. Židé při Pesachu slaví východ z Egypta. My Zmrtvýchvstání Spasitele, kterého židé jakožto Spasitele nepřijali. Jak může jít o "tentýž" svátek??

    OdpovědětVymazat
  5. Protože Ježíš je symbolický beránek, který svou smrtí jednou pro vždy ukončil nutnost zvířecí oběti.

    OdpovědětVymazat
  6. Víte co? Přesvědčte židy, že teda mají zanechat toho obětování beránka každý Pesach! Že už to Kristus udělal jednou provždy. A že stačí, když ho přijmou jako Mesiáše, a je to v suchu. Přesvědčte je!

    OdpovědětVymazat
  7. A proč by jim to říkal, když tomu sám nevěří?

    Ani Řekové se beránka nevzdají, a to na tuto Pravdu věří...

    OdpovědětVymazat
  8. Proč bych to měl dělat? Kdyby to udělali, tak by přestali být židy a stali by se křesťany. Nicméně to, že Vaší story nevěří (ani já ne) neznamená, že slaví jiný svátek. Vždyť používate dokonce i identická slova: pesach – pascha.

    OdpovědětVymazat
  9. Stejně jako Vodník si nemyslím, že formulace "...Např. pesach – velikonoce – pascha je to samé" je šťastná a názor, že křesťané v tom slaví stejný svátek jako židé taky považuju spíš za unáhlený.
    To ale neznamená, že mezi uvedenými svátky není souvislost. Poslední večeře Krista byla pravděpodobně sederovou večeří v rámci pesachu, na kterou přijel do Jeruzaléma. Pak nastaly známé události a oslava křesťanských velikonoc se cca shoduje s pesachem i když slaví něco jiného, i když s podobnými symboly (beránek).
    Michaela

    OdpovědětVymazat
  10. "Víte co? Přesvědčte židy, že teda mají zanechat toho obětování beránka každý Pesach! Že už to Kristus udělal jednou provždy. A že stačí, když ho přijmou jako Mesiáše, a je to v suchu. Přesvědčte je!"
    Vzdyt to zde neprimo sam pises.
    Svatky se slavi ve stejny den protoze poprava Jezise byla symbolicky ve stejny den, podle predchozich proroctvi.
    Zide se meli stat krestany ale odmitli a proto dodnes pokracuji po starem. Krestane jsou pokracovani Judaismu, dalsi kapitola. Nebyt popravy Krista, dnes by nebylo tolik vir na stejne brdo a Mohamedani by snad ani nevznikli. Chazari by zrejme take neprevzali Judaismus.
    http://www.jewsagainstzionism.com/index.cfm

    OdpovědětVymazat
  11. V tom vidím jen pouhou snahu se za každou cenu odlišit. Ano, význam v témže svátku vidí obě víry jiný, to však neznamená, že se nejedná o stejný svátek. Snad se neurazíte tímto přirovnáním, ale nic lepšího mne nenapadlo: První máj slavili nacisté i kommunisté. Ba slaví ho i socialisté a katholíci. Jediný, kdo ho neslaví, jsou Američané. Domnívám se, že z nacionálních důvodů.

    OdpovědětVymazat
  12. A není to spíš tím, že 1. máj je obecně přece jen vnímám jako svátek komunistický (ponechme teď stranou fakta, myslím obecný názor, nebo spíš pocit), a že komunismus je v USA největším zlem?

    Já že nedávno jsem někde četl nebo slyšel (sorry, zdroj si fakt nepamatuju), že nejznevýhodňovanější skupinou v USA nejsou ani gayové, ani Afroameričané, ba ani musulmani, ale ateisté.

    Vím, že to dohromady nedává smysl, ale zkuste se na to podívat jako WASP z Iowy...

    OdpovědětVymazat
  13. Ne, historicky to byl socialistický svátek, což v USA vědí.

    OdpovědětVymazat
  14. o, hlavně že jsem předem zdůraznil, že o historickou pravdu nejde....

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>