28. června 2008

Skvělá pointa

Jakýsi Výzkumný Ústav Čar a Kouzel napsal: "Aniž bych nějak zpochybňoval hloubku genderově-sociálního vhledu či polemizoval o tom, zda se na negativní image USA podepsali více republikáni bombardující neexistující ZHN v Iráku nebo demokraté a pravdolásková smíchovská matrona metající humanitární bomby na Evropu, rád bych upozornil, že sama paní Rodham-Clinton vedla kampaň s ústředním claimem "Hillary for President" (viz. http://www.hillaryclinton.com)

Na přelomu šedesátých let, pokud známo, nepálila podprsenku, ale praktikovala u komunistů Treuhafta, Walkerové a Burensteina. Ani Bill nepálil povolávací rozkaz v USA, nýbrž cestou z Moskvy v Praze diskutoval s Marií Švermovou a Bedřichem Kopoldem, kterak lépe zaříditi svět.

To jen ten trouba McCain seděl pět a půl roku v lágru."

40 komentářů:

  1. Seděl pět let v lágru? To je vidět, že vietnamské obyvatelstvo bylo velmi lidské, když toho hajzla poté, co ho vytáhli z bombardovacího letadla, na místě nepověsili, ale jenom mu rozbili hubu a odevzdali ho úřadům.

    OdpovědětVymazat
  2. Je vidět, že Vám ženevské konvence vůbec nic neříkají: "Although McCain was badly wounded, his captors refused to treat his injuries, instead beating and interrogating him to get information. Only when the North Vietnamese discovered that his father was a top admiral did they give him medical care and announce his capture. His status as a prisoner of war (POW) made the front pages of The New York Times and The Washington Post."

    OdpovědětVymazat
  3. proč by měli vietanmští civilové zachovávat nějaké předpisy, které si vymysleli pánové ve fraku, kteří je považovali za rasově méněcenné. Pilot bombardéru je prostě zrůda, a to, že ho nechali naživu, od nich bylo velmi velkorysé.

    OdpovědětVymazat
  4. Dále z toho důvodu, že se k tomu sami zavázali, ačkoliv je nikdo nenutil.

    Mučení v hanojském "Hiltonu" bylo také velkorysé? "Although North Vietnam had signed on to the Geneva Convention of 1949, which demanded "decent and humane treatment" of prisoners of war, the North Vietnamese saw U.S. bombing attacks against them as "crimes against humanity". As a consequence, severe torture methods were employed, such as rope bindings, irons, beatings, and prolonged solitary confinement. The aim of the torture was usually not acquiring military information. Rather, it was to break the will of the prisoners, both individually and as a group. The goal of the North Vietnamese was to get written or recorded statements from the prisoners that criticized U.S. conduct of the war and praised how the North Vietnamese treated them. Such POW statements would be viewed as a propaganda victory in the battle to sway world and U.S. domestic opinion against the U.S. war effort."

    OdpovědětVymazat
  5. Nečetl jste můj komentář pozorně, já nehovořil o státu, já hovořil o civilním obyvatelstvu, obvyklém cíli americké demokratické osvěty. Samozřejmě, že by potom mohli mít i potíže se svým státem, ale to není důvod k tomu pilota bombardovacího letounu ušetřit, spíše je to důvod jej zahlušit nenápadně a bez velkých ceremonií. Že je to nelidské, ublížit bezbrannému? Aha, ale na to měl myslet, když půl hodiny před tím házel bomby dolů. Jenže to byl přesvědčen o technické převaze své výzbroje, no a najednou začal vynechávat motor, ti mechanici jsou ale banda ožralů, bum, lidičky, neubližujte mi, mne chrání ženevské konvence.

    OdpovědětVymazat
  6. Tak máte pravdu, že ženevské konvence zavazují stát a ne občany. Nicméně, pokud nějaký člověk ženevské konvence poruší, má ho jeho stát za to potrestat.

    Ve válce se zabíjí, tak to chodí. Od toho právě ženevské konvence jsou, aby vojáci byli chráněni a nebyli trestáni za to, co dělat museli.

    OdpovědětVymazat
  7. A to je právě ten rozdíl, není voják jako voják, pilot bombardovacího letounu nic nemusí, to nejsou odvedenci, které tam nahnala vojenská správa. Jsou to dobře placení žoldáci, a tedy není nic špatného na tom je utratit.

    OdpovědětVymazat
  8. Ten rozdíl právě není. Bombardování, na rozdíl třeba od bojových plynů či mučení, není postaveno mimo zákon.

    Žoldnéř je něco úplně jiného, to si pletete.

    OdpovědětVymazat
  9. Nicméně, pokud nějaký člověk ženevské konvence poruší, má ho jeho stát za to potrestat.

    A proč by to měli Vietnamci dělat? Američani snad svoje válečné zločince z vietnamské války trestali, vy vědátore?

    OdpovědětVymazat
  10. Ale pletete se vy, žoldnéř je ten, kdo jde do války pro peníze, právní terminologie je nedůležitá.

    OdpovědětVymazat
  11. A mimochodem, bombardování civilního obyvatelstva možná nevadí politikům, ale rozhodně vadí tomu civilnímu obyvatelstvu. No a proto si také myslím, že havarovaného pilota má pověsit na nejbližší strom to obyvatelstvo.

    OdpovědětVymazat
  12. Bombardování, na rozdíl třeba od bojových plynů či mučení,

    není postaveno mimo zákon.

    Ale na to kromě fašistických
    školometů všichni serou. Samozřejmě že zbabělý zločinec je ten vzdušný terorista vraždící nevinné obyvatelstvo země, která jeho vlast nijak neohrožuje. A naopak to nešťastné domorodé obyvatelstvo je proti sprostému žoldákovi vždy v
    právu.

    OdpovědětVymazat
  13. Zajímavé, že Vy, který se vždycky oháníte mezinárodním právem v případě Kosovy, tak v případě žoldnéře Vás mezinárodní právo nezajímá: "A mercenary is a person who takes part in an armed conflict who is not a national or a party to the conflict and "is motivated to take part in the hostilities essentially by the desire for private gain and, in fact, is promised, by or on behalf of a Party to the conflict, material compensation substantially in excess of that promised or paid to combatants of similar ranks and functions in the armed forces of that Party" (Additional Protocol I to the Geneva Convention of August 1949)"

    A proč by to měli Vietnamci dělat?
    Aby ukázali, že jsou civilisovaní.

    Američani snad svoje válečné zločince z vietnamské války trestali, vy vědátore?
    Ano. A nepředstírejte, že to nevíte, je Vás to nedůstojné.

    rozhodně vadí tomu civilnímu obyvatelstvu.
    Tomu vadí celá válka. Nicméně severovietnamské civilní obyvatelstvo neudělalo vůbec nic proti tomu, aby zastavilo aggressi severovietnamských kommunistických vrahů proti lidu Jižního Vietnamu.

    No a proto si také myslím, že havarovaného pilota má pověsit na nejbližší strom to obyvatelstvo.
    Tak to prosaďte do mezinárodního práva a bude to možné. Stejně jako je už dnes illegální záškodnictví.

    OdpovědětVymazat
  14. Zajímavé, že Vy, který se vždycky oháníte mezinárodním právem v případě Kosovy

    O tom nic nevím.

    Aby ukázali, že jsou civilisovaní.

    A proč by měli? Byli snad doma, proč by se měli předvádět?

    Hlavně účastníci humanitární operace v My-Lai byli potrestáni velice tvrdě, že jo, malej fašounku.

    OdpovědětVymazat
  15. Protože civilisovanost patří k základům lidskosti.

    Hlavně účastníci humanitární operace v My-Lai byli potrestáni velice tvrdě, že jo, malej fašounku.
    O tom nebyla řeč. Vy jste lhal, že nebyli potrestáni vůbec.

    OdpovědětVymazat
  16. Protože civilisovanost patří k základům lidskosti.

    Ale vietnamským vesničanům po vašich hodnotách nic nebylo, vy multikulturalisto. Oni byli doma a o vaši bombardovací civilizaci se neprosili.

    A jaký trest za zmlácení toho hajzlíka by odpovídal americké shovívavosti k vrahům z My-Lai? Mám dojem, že vůbec žádný. Takže nevím, co zase řešíte.

    OdpovědětVymazat
  17. Znovu opakuji, že severovietnamští kommunističtí vrahové prováděli aggressi proti lidu Jižního Vietnamu.

    A jaký trest za zmlácení toho hajzlíka by odpovídal americké shovívavosti k vrahům z My-Lai?
    Žádný. Byl to voják; neměl dostat žádný trest.

    OdpovědětVymazat
  18. Žádný. Byl to voják; neměl dostat žádný trest.

    O kom to mluvíte? Koho máte na mysli? Vždyť jste úplně mimo.

    OdpovědětVymazat
  19. Žádný. Byl to voják; neměl dostat žádný trest.


    - jak jsem řekl, měl viset na nejbližším stromě. Nechte si vysvětlit od pana Peciny jak je to s tím přirozeným právem.

    OdpovědětVymazat
  20. Divím se, že s těmi anonymy diskutujete. Jim to snad může přinést pocit významnosti, vám ale vůbec nic: je to zmařený čas.

    OdpovědětVymazat
  21. Vám, pane Pecino, to skutečně nemůže přinést nic. Vy jste naprogramován na stálé opakování věčných pravd, asi jako zadrhlá gramofonová deska, jakékoli vybočení působí rušivě. Takže přeji hodně zábavy při dalších intelektuálních dobrodružstvích.

    OdpovědětVymazat
  22. A k pojmu žoldák - není normální používat v normálním hovoru slova v jejich právním významu, žoldák je prostě ten, kdo má válku jako řemeslo. Podle Vámi uváděné definice by Američan nemohl být žoldák, protože USA se do každého konfliktu tak či onak namočí, pokud ho přímo nezačnou (party).

    OdpovědětVymazat
  23. Žoldnéř (angl. mercenery) je člověk, který se dá najmout ke službě v armádě jiné země, než jejímž je občanem. V demokratických zemích je to trestný čin.

    Budeme muset napsat heslo na Iuridictum…

    OdpovědětVymazat
  24. Až budete psát na Iuridictum o žoldnéřštví a o tom, že je považováno za zločin, tak nezapomeňte na problematiku různých cizineckých legií.

    OdpovědětVymazat
  25. Re: Tomáš Pecina

    V amerických ozbrojených silách je mnoho vojáků, kteří nemají americké občanství...

    "There has been a long tradition of immigrant soldiers defending America. According to the Department of Defense, there are currently 37,000 legal permanent residents serving in the military. There are an additional 13,000 serving in the reserves. 3,000 legal permanent residents have served in Iraq, with at least 14 making the ultimate sacrifice. (2003)"

    Předpokládám, že dnes jich bude ještě o něco víc.

    OdpovědětVymazat
  26. Už jsem anonymům zamezil přístup. Pokud někomu nestojí za to svůj příspěvek podepsat aspoň přezdívkou, evidentně nestojí za mnoho.

    žoldák je prostě ten, kdo má válku jako řemeslo.
    Pouze podle zastydlých pacifistů.

    OdpovědětVymazat
  27. "žoldák je prostě ten, kdo má válku jako řemeslo.
    Pouze podle zastydlých pacifistů"

    Anebo podle starého lidového úsu staršího než právnická definice?

    OdpovědětVymazat
  28. On mu zamezí přístup, protože prý jeho příspěvky nestojí za nic, a přitom na ně odpovídá. To nejlépe dokazuje, že prohrál debatu.

    OdpovědětVymazat
  29. Neználku, jste schopen rozlišit mezi slovy "evidentně nestojí za mnoho" a "nestojí za nic", nebo je to pod Vaši rozlišovací schopnost?

    OdpovědětVymazat
  30. Žoldnéřské armády byly hitem renaissance a baroka. Avšak již v baroku se přešlo na professionální armády, protože byly kvalitnější. Příkladem je třeba New Model Army.

    OdpovědětVymazat
  31. V amerických ozbrojených silách je mnoho vojáků, kteří nemají americké občanství...

    Bezpochyby. A mnozí z nich se podle zákonů své země dopouštějí těžkého zločinu.

    OdpovědětVymazat
  32. O moderních žoldnéřích jsem četl celkem obstojný román, Dogs of War od Fredericka Forsytha. Nedávno, tuším, že vloni, nejslavnější z nich, Bob Denard, zemřel.

    OdpovědětVymazat
  33. Ano, taky je mi záhadou, co má Bob Denard společného s Johnem McCainem.

    OdpovědětVymazat
  34. Re: Tomáš Pecina

    Neslyšel jsem o jediném případu, kdy by došlo k žalobě... To samo o sobě jistě nic neznamená, nejsem z oboru, ale vím, že třeba Američané slouží v israelské armádě bez jakýchkoliv postihů.

    OdpovědětVymazat
  35. Takže si to shrneme: jestliže vrazi z My-Lai vyvázli se směšnými tresty, tak za zbití McCaina by byl nepřiměřený jakýkoli postih.

    OdpovědětVymazat
  36. A vám to tedy připadá skutečně tak podstatné, jestli si např. někdo vyřídí nebo nevyřídí americké občanství, než jde vraždit do nějaké rozvojovky, že to má přednost před jinými hledisky?

    To podstatné u žoldáka je, že na něho nelze ani náhodou vztáhnout právní domněnku, že nemůže za to, co dělá.

    Rozdíl je potom obrovský, na vojáka by se teoreticky měly vztahovat ženevské konvence, se žoldnéřem lze naložit libovolně, zpravidla nijak humánně.

    OdpovědětVymazat
  37. Samozřejmě vím, že soud by to tak asi vyložil, protože soud pracuje s textem ženevských konvencí, kdy vypadala válka hodně jinak než dvě stě let předtím nebo dnes. Byla to doba, kdy už se schylovalo k 1. světové válce a branná povinnost měla asi největší význam v dějinách lidstva.

    Dnes ta armáda vypadá také hodně jinak, takže předpoklad, že v ní jsou lidé, kteří nemůžou za to, co dělají, je alespoň ve vyspělých zemích dost nesmyslný - šli tam dobrovolně, nikdo je nenutil, když pomineme tlak ekonomický.

    Jiné je to samozřejmě v prahových zemích, jako byl Irák nebo je současný Irán, tam nadále trvá doba lidové armády spravované byrokraty, v níž odvedenec je nevinná oběť.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>