13. července 2009

Dodatek k sv. Crhovi a Strachotovi

Ondřej Šlechta mě upozornil na článek Martina C. Putny, s nímž jsem se ve svém textu nevypořádal. Bylo to úmyslně. Už tak příliš nakynul. Nicméně to mi nebrání vrátit se k němu dodatečně.

Úvodem bych chtěl předeslat, že ač matrikový katholík, situaci v českém katholicismu příliš nerozumím. Kdyby někdo dokázal rozkódovat tento kryptogram, byl bych mu vděčný: "Kdyby papež poslal kardinála do penze a nahradil ho z pravděpodobných kandidátů kultivovaným tradicionalistou (jméno nechť si každý doplní), možná by se vztah církve k sobě samé i ke společnosti mírně zlepšil. Kdyby papež poslal kardinála do penze a nahradil ho populistickým grázlíkem (jméno nechť si každý doplní) nebo úlisným estébákem (jméno je zcela nasnadě), patrně by se stav církve uvnitř i navenek ještě o něco zhoršil."

Katholíci tvoří 10 % české populace a pod povrchem probíhají neuvěřitelně ostré boje (cf. diskusse na Signálech) mezi tradicionalisty (Marcel Tesarčík či signatář Charty 77, Ladislav Malý) a modernisty. Musím přiznat, že mé sympathie jsou s výjimkou Tomáše Halíka spíše na straně tradicionalistů, protože nelze přehlédnout napojení modernistů na NWO.

Ačkoliv se domnívám, že budoucnost Církve je v ekumeně, jednotné Církve nelze dosáhnout falšováním dějin: "Křesťanstvo jejich doby bylo ještě nerozdělené. Takže, dokonce i pojmy „pravoslavný“ a „katolický“ jsou vzhledem k jejich době anachronické." Tohle píše Putna o době, kdy v plné síle zuřilo fótiovské schisma, vlastní počátek Velkého rozkolu!

Nechápu Putnovo nadšení z umělého jazyka – staroslověnštiny – a umělého písma – hlaholice. Ale modernisté jsou konstruktivisté už z podstaty. Nic přirozeného jim není dobré. "Hlaholice je písmo hravé, na kterém vidíme stopy radosti, se kterou si dva intelektuálové sedli a začali si vymýšlet, jak by ta nová abeceda pro ten slovanský jazyk mohla vypadat." Co na tom, že se jí nedá psát, stejně jako esperantem mluvit. To tyhle inženýry lidských duší nijak neznepokojuje.

Updated.

4 komentáře:

  1. V církvi se moc neorientuju, ale tím estébákem je asi myšlen František Lobkowicz.

    OdpovědětVymazat
  2. Jinak si nemyslím, že zrovna Ladislav Malý je typickým představitelem tradicionlistů, naopak se zdá, že díky svým čistě politickým aktivitám leze většině z nich (kteří ho vůbec znají) spíše krkem.

    OdpovědětVymazat
  3. Díky. Dominik Luka je "kultivovaným tradicionalistou" nebo "populistickým grázlíkem"?

    OdpovědětVymazat
  4. Osobně bych tipoval, že další "jmenovaní" budou Duka a Graubner. Pokud tomu tak je, tak ideově se Putnovi Graubner zas až tak líbit nemůže, takže bych bez jakékoliv hlubší znalosti věci spíše tipoval, že pro něj bude GRAubner GRÁzlíkem.

    Který je který v očích grázlíka Putny však nevím, klíčem může být případný Putnův postoj k úloze obou v kauzách Štampach a Merta.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>