18. července 2009

Mučednice z Compiègne

via Filip Sklenář. Dne 17. července 1794 bylo umučeno 16 bosých karmelitánek, ve věku 29 až 78, mezi nimi bl. matka Teresa od sv. Augustina. Čest památce obětí levicového terroru.

12 komentářů:

  1. Pozoruhodné, na jakou úroveň rozumného pohledu se vzmohl Filip sklenář.

    OdpovědětVymazat
  2. Ještě lépe to dal F. S. sežrat plebsu v diskussi ke svému článku. Pana Olšera nekommentuji, ten je pod vší kritiku.

    OdpovědětVymazat
  3. Za nejlepší považuji tento: "Já zase doufám, že lékař bude mít na práci právě můj apendix, a ne blogování na idnes či prcání sestřičky. Že si sestra nesplete flaštičky při infuzi, a nebo mi nějaký člen personálu, t. č. v mánii nepodá heparin. Je to nebezpečný podnik, můj malý Frodo, nechat se ošetřovat v nemocnici."

    OdpovědětVymazat
  4. V diskuzi na Chnetu se vyskytl zajímavý názor křesťana, že Terezii zabila vlastně Církev, která ji vychovala k zarputilé touze po mučednictví (všechny mohly pronásledování uniknout). No a když připočteme, kdo způsobil, že byli lidi po tisíciletí církevní spoluvlády fakt naprdnutí, zabila je všechny církev hned nadvakrát.

    OdpovědětVymazat
  5. No, to bychom mohli stejně dobře vztáhnout na Jana Husa a všechny zatvrzelé kacíře.

    OdpovědětVymazat
  6. Mýlíte se, Petersi. Svatá Církev nikdy žádné kacíře neusmrtila, to učinila světská moc. Církev pouze rozhodla o jejich vině, ale na jejich smrti nenese žádnou vinu. Nekažte tady bludy. ,-)

    OdpovědětVymazat
  7. Ale Filipe, to je banalita. Debata není o tom, zda k trestu smrtu odsoudil katholík–klerik, nebo katholík–laik, nýbrž zda lze spravedlivě požadovat poplivání svého předsvědčení výměnou za život.

    OdpovědětVymazat
  8. Ale možná bych měl tu wiki opravit; tohle je na rozdíl od mé původní verse opravdu zavádějící.

    OdpovědětVymazat
  9. Bože to je pitominka:)

    >pokud už dvanáctou generaci hladovíte)

    OdpovědětVymazat
  10. "Francouzkou revolucí (což byla regulerní revoluce zdola, žádný puč jako provedli např. frankisté nebo bolševici) nicméně začíná moderní doba. Že jsou takové velké společenské přerody dlážděny mrtvolami, to je prostě historický fakt. Blahoslavená Terezie Lidove se svými družkami nezemřela nadarmo. Musela zemřít, aby se svět stal lepším"
    ...revolucni poskoky historii vpred snad maji Francouzi zakodovany v genech; dochazi k nim v temer pravidelnych casovych intervalech. Jen tech mrtvol je nekdy vic, jindy mene..ne kazda revoluce je "sametova", ze.

    Nakonec, kolikatou ze uz maji republiku?

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>