13. prosince 2010

Krátká paměť konspiračních theoretiků

Když už předpovídáte budoucnost, tak je důležité nedávat jasné odpovědi, ověřitelné v krátkém čase. Jinak hrozí, že se zmýlíte stejně podstatně jako Jindřich Šídlo.

Stejně tak konspirační theoretici udělali velkou chybu, že předpovídali, co bude obsahem Wikileaks: „Mě osobně by například velmi zajímalo prvotní financování NSDAP, smrt JFK, rozpad CCCP, zápisky z Bilderbergu...:) Nicméně asi největší katastrofou by bylo cokoli o 9/11. Cokoli, co by šlo na jasně vyvrátilo oficiální verzi, či její dílčí část.“ George Novotny se jim poprávu vysmál. Tak jim nezbývá, než krátká paměť: „Nedovedu si představit, že by z WikiLeaks unikla nějaká skutečně závažná pravda o NWO nebo 9/11, a neznám nikoho, kdo by to očekával. Kuriosní ale je, že George Novotný existenci takových lidí en massa očekává.

10 komentářů:

  1. Kapitána by ony údaje zajímaly, ale nemám pocit, že je reálně očekával, to by pak byl tou výjimkou potvrzující pravidlo.

    George Novotný se může - vzhledem k obsahu zbytku svého článku - vysmívat tak leda sám sobě.

    OdpovědětVymazat
  2. Nemám pocit, že by je očekával, nicméně, nevyloučil je a o to jde.

    OdpovědětVymazat
  3. No, Petersi, chce se to trochu zamyslet nad napsaným. Trochu to naznačil Vodník. Předháněli jsme se s Tribunem v konspiračních otázkách a já mám fantazii docela bujnou. V článku ale stojí tohle:

    >Pokud internetoví špióni nepřehánějí (a zatím to nikdy neudělali), bude to tentokrát opravdu zajímavé, i když neočekávám, že se dozvíme pravdu o 9/11:)

    Nechápu, proč mne označujete za konspiračního teoretika, já jsem jen popírač evidentních nesmyslů.

    A ten mudrlant, raději nekomentovat, protože jinak bych lehce sklouzl do podobného "inteligentního" nálepkování:)

    OdpovědětVymazat
  4. Kapitáne, Vy sice nepatříte k hard core konspiračním theoretikům, ale sklony k nim máte. Už ty Vaše představy o Wikileaks. Chápu, že jste nečekal úplné odhalení 9/11, ale indicie ano, přiznejte se.

    OdpovědětVymazat
  5. Náhodou, s těmi U2 a s těmi Zlatými slavíky se Jindřich Šídlo trefil stoprocentně!

    OdpovědětVymazat
  6. Přát si a očekávat jsou přece dvě zcela odlišné věci. Přeji si k Ježíšku toho Váchala, co vyšel loni, ale očekávám ponožky (a to budu rád i za ně).

    OdpovědětVymazat
  7. >Chápu, že jste nečekal úplné odhalení 9/11, ale indicie ano, přiznejte se.

    Jsem původně fyzik, principiálně člověk velmi zvědavý a prahnoucí po pravdě. Takže když nemohu uvěřit stávajícímu vysvětlení, chci jiné. Nevadilo by mi, kdyby v cables o tom něco bylo, ale je to nepravděpodobné a tento názor jsem dal celkem jasně na srozuměnou.

    Ale to je jedno, problém je nadpis vašeho článku. Nikdy jsem neřekl, že očekávám v cables pravdu o 9/11, takže to není o mé paměti.

    Žijeme v době, kdy se z konspiračních teorií stávají uznávané pravdy častěji, než kdy jindy. Každá teorie nakonec musí být v jisté fázi "konspirační" (ve smyslu neuvěřitelná a nepodložená), aby mohla být později prokázána nebo na věky zavržena.

    Ale pokud si skutečně myslíte, že ocelové konstrukce padají při požárech benzínu symetricky a v jednom okamžiku do svého půdorysu a létat s dopravním boingem se naučíte na trenažéru, je snaha o objasnění zdravého skepticismu marná. Snad jen to, že vyprávět tento potřeštěný příběh někomu před 9/11, je to polstrovanou celu:)

    OdpovědětVymazat
  8. Pokud si přejete k ježíškovi „toho Váchala, co vyšel loni“, tak máte za to, že tento dárek je reálně možný. Já si naproti tomu k ježíškovi originál Josefa Čapka nepřeji, protože vím, že tento dárek reálný není.

    OdpovědětVymazat
  9. Takže když nemohu uvěřit stávajícímu vysvětlení, chci jiné.
    No a vo tom to je.

    Nikdy jsem neřekl, že očekávám v cables pravdu o 9/11, takže to není o mé paměti.
    Napsal jste, že si přejete, tedy považujete za možné: „cokoli o 9/11. Cokoli, co by šlo na jasně vyvrátilo oficiální verzi, či její dílčí část.“

    Každá teorie nakonec musí být v jisté fázi "konspirační" (ve smyslu neuvěřitelná a nepodložená)
    Zdá se, že naprosto nerozumíte pojmu „konspirační“. Znamená „spiklenecká“. To jest, že je tady tajné pozadí, které se spiklo, aby způsobilo nějakou událost: zednáři, Židé, vláda apod.

    Ale pokud si skutečně myslíte, že ocelové konstrukce padají při požárech benzínu symetricky a v jednom okamžiku do svého půdorysu a létat s dopravním boingem se naučíte na trenažéru
    Ano: Occamova břitva.

    je snaha o objasnění zdravého skepticismu marná.
    Spiklenecká theorie nikdy není zdravá, natož skeptická. V historii se jich potvrdilo extrémně málo. Jedna z nich je, že se spolčil německý generální štáb a bolševici, aby bolševici udělali státní převrat v Rusku. Naproti tomu, konspirační theorie, že bolševický převrat bylo židovské spiknutí, byla vyvrácena.

    OdpovědětVymazat
  10. Existuje konspiracni teorie, ze Wikileaks je podvod rizeny CIA.
    V tom pripade bychom nemeli ocekavat zadne jine informace o 911, nez ty v souladu s oficialni verzi osudnych naletu.
    Vyplave lejno na povrch?
    V kazdem pripade zacinaji cyber wars a zase nemuzeme nicemu verit.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>