11. prosince 2010

Neposkvrněné početí a pravoslaví

Dodatečně k svátku 8. prosince. Pravoslavní nepopírají neposkvrněné početí Panny Marie, jen o něm, na rozdíl od katholíků, nemají jistotu. Je to pro ně stejný problém jako u nepokřtěných neviňátek. Nicméně pravoslavní stejně jako katholíci přiznávají, že Marie byla celý život bez osobního hříchu, a to by s dědičným hříchem nebylo možné. Vždyť i svatý zhřeší tisíckrát za den.

Za pozornost stojí i tento citát: „Orthodox Christians say that St. Augustine (d. 430), whose works were not well known in Eastern Christianity until perhaps the 17th and 18th centuries, has influenced the theology of sin that has generally taken root in the West.“ Z toho jasně plyne, že normální pravoslavní považují za sv. Augustina za svatého: „In the Comnenian Council of Constantinople in 1166 he is referred to as "Ό Αγίος Αυγουστίνος - "Saint Augustine."“ To přirozeně neplatí pro „pravoslavné“ sektáře a jiné antiekumenické heretiky.

Updated.

2 komentáře:

  1. :-))) Fr. Serafim Rose, autor té knihy ve Vašem odkazu, která se staví k Agustinovi příznivě (a kterou jsem dostal, když poprvé vyšla), byl podle Vašich měřítek ultrasektář...:-)))

    OdpovědětVymazat
  2. Jistě, byl to ultrasektář, ale sv. Augustina viděl správně. Především si byl vědom toho, že pravoslavní nerozlišují mezi svatými a blahoslavenými, neboť z pravoslavného pohledu jsou oba pojmy synonyma.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>