10. února 2011

Binbir Gece

Českým Internetem hýbe turecký TV seriál Binbir Gece (doslova Arabské noci, tedy v tradičním překladu Tisíc a jedna noc). TV nemaje, uchýlil jsem se k YouTube, kam nějaký dobrák seriál umístil ve slovenském překladu. Po zhlédnutí ukázky, na niž odkazuji, jsem dospěl k názoru, že se tento seriál nijak neliší od obdobných veleděl; napadá mne Esmeralda (příběh slepé mexické krásky). Prousta tam tedy nehledejte, je to romantická dávka emocí.

Proč tedy vyvolává tolik pobouření? Nevěřím tomu, že je to tím, že ho TV Nova nasadila každý den v hlavním vysílacím čase. Příčinu vidím ve sporu o to, co Tomáš Pecina kdysi pregnantně pojmenoval, zda jsme součástí Německa nebo nejsevernější výspou Balkánu. Protože Binbir Gece byly vysílány toliko v Azerbajdžánu, Bulharsku, Chorvatsku, Rumunsku, Makedonii, Srbsku, Řecku, Černé Hoře, Bosně a Hercegovině, Slovinsku a Slovensku, je to jasný důkaz toho, že tou nejsevernější výspou Balkánu skutečně jsme. To mnoha lidem vadí, protože se cítí být výše než ti muslimští špinavci z Turecka. Co na tom, že ve skutečnosti je Turecko mnohem vyspělejší než ČR, materiálně i duchovně.

Updated.

13 komentářů:

  1. Materiálně jako v HDP na hlavu, nebo jak se to pozná?

    OdpovědětVymazat
  2. Už je to dávno a můžu se mýlit, ale Esmeralda snad nikdy nedostala tak velkorysý časový plán, jako ta turecká obdoba. A obávám se, že Češi mají dnes k Turecku navíc mnohem zápornější vztah, než po plyšáku k Jižní Americe.

    OdpovědětVymazat
  3. Navíc bych řekl, že počátkem 90. let by český divák byl vděčen i za ten nejhorší brak, pokud by byl z dovozu. Dnes už by asi ani ta Esmeralda tolik netáhla.

    A v neposlední řadě ty protesty jsou IMO hlavně internetové a typický divák telenovel - žena 45+ se základním vzděláním nebo SOU na Internetu nedominuje.

    OdpovědětVymazat
  4. 28. versus 83. místo a nůžky se rozevírají. O té duchovní vyspělosti by se daly rovněž vést spory. Ale islamistů bych se na to radějineptal.

    OdpovědětVymazat
  5. Esmeralda se přeci vysílala na konci 90. let.

    nikdy nedostala tak velkorysý časový plán
    To je toho.

    A obávám se, že Češi mají dnes k Turecku navíc mnohem zápornější vztah
    To jste uhodil hřebík na hlavičku. Ale o tom je můj článek.

    28. versus 83. místo a nůžky se rozevírají.
    Tyhle žebříčky se tváří exaktně, ale exaktní nejsou. Navíc, v Turecku jsou obrovské rozdíly. Mezi evropskou částí a Kurdistánem nelze srovnávat, zatímco mezi Prahou a Hodonínem není prakticky rozdíl. Já jsem měl na mysli evropskou část Turecka.

    OdpovědětVymazat
  6. A životní úroveň se měří jak?

    Mimochodem, Nova právě potupně kapitulovala; seriál propadl snad kromě důchodců.

    OdpovědětVymazat
  7. Máte pravdu v tom, že jsem se s tím vysíláním seknul; Esmeralda byla rozhodně vysílána později, než jsem si prve myslel. A ano, o Turecku jako důvodu jste psal, ale bezčasově - podle mě se náhled na Tureclo i Mexiko časem vyvíjel.

    Zbytek argumentů ale moc neberu; z Esmeraldy a spol. si lidé dělali legraci už tenkrát. Ale kdyby dali Esmeraldu dnes a s podobným vysílacím prostorem, řev by přišel rovněž. Co se týče té Prahy a Hodonína, mezi životní úrovní pokladní v Albertu v Praze a a Hodoníně rozdíl není, ale průměr je jinde. A co Praha a Most? To už je rozdíl skoro jako mezi Ankarou a Kurdistánem. Nemůžete si z Turecka vybrat jenom tu část, která se Vám hodí.

    OdpovědětVymazat
  8. A životní úroveň se měří jak?
    Odhadem.

    Mimochodem, Nova právě potupně kapitulovala; seriál propadl snad kromě důchodců.
    Zřejmě tím severním Balkánem úplně nejsme.

    OdpovědětVymazat
  9. A co Praha a Most? To už je rozdíl skoro jako mezi Ankarou a Kurdistánem.
    Nesmysl.

    Nemůžete si z Turecka vybrat jenom tu část, která se Vám hodí.
    Proč ne?

    OdpovědětVymazat
  10. Nemůžete házet Turecko a většinu ostatních muslimských zemí do jednoho pytle, díky Ataturkovi.

    OdpovědětVymazat
  11. Byl jste někdy v Mostě, Petersi? Já jsem si tam připadal před pár lety jako v tom Kurdistánu a to jsem se neodvážil do epicentra resp. neměl jsem na to čas. Samozřejmě to byla nadsázka, o tamní Kurdy zbytek města i státu pečuje ze všech sil.

    Nu a proč si z Turecka nemůžete vybrat jen tu část, která se Vám hodí? Protože pak není na místě hovořit o Turecku jako takovém; s tím upřesněním by to bylo více košer.

    OdpovědětVymazat
  12. Byl jste někdy v Mostě, Petersi?
    Ano.

    s tím upřesněním by to bylo více košer.
    Tak to se velice omlouvám, že jsem ve svém textu na blogu nebyl absolutně přesný.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>