27. února 2011

Hranice mezi řeckopravoslavnými a ruskopravoslavnými

Pravoslaví je stejně jako protestanství rozpadlé na mnoho sekt. Hlavní dělící čára je mezi novokalendářníky a starokalendářníky. Budeme se zabývat pouze novokalendářníky, protože starokalendářních sekt je tolik, že by to vystačilo na zvláštní článek. Dochází tam ke změnám, např. v roce 2007 se ROCOR ze starokalendářní stala novokalendářní.

Novokalendářníci se rozpadají na starokalendářní novokalendářníky, tj. takové pravoslavné, kteří sice používají starý kalendář, ale jsou v obecenství s těmi, kteří používají nový kalendář. Ve zkratce se jim říká ruskopravoslavní, zatímco čistí novokalendářníci jsou řeckopravoslavní, až na Bulhary a Poláky, kteří jsou v orbitu ruskopravoslavných, takže jsou pod jejich značným vlivem.

Dalším definičním rozdílem mezi ruskopravoslavnými a řeckopravoslavnými je postoj k Americké pravoslavné církvi (OCA). Všichni novokalendářníci jsou sice s ní v obecenství, ale pouze ruskopravoslavní uznávají její samostatnost (autokefalitu), což vylučuje, aby k ruskopravoslavným patřila jerusalémská, srbská a albánská církev.

Příčiny jsou mocenské, stejně jako vznik pravoslaví v roce 858, kdy caesaropapisté v Cařihradu zbavili úřadu Římu věrného sv. Ignáce a založili tak vlastní schismatickou řeckopravoslavnou sektu, která v Cařihradě definitivně zvítězila v 11. století pod záminkou filioque.

Nový kalendář zavedl cařihradský patriarcha. Protože podle ruskopravoslavných jim nemá co diktovat (v tom mají pravdu), nový kalendář neuznávají. Ale protože je obecenství s ekumenickým patriarchou obecným znakem pravoslavné pravověrnosti, zůstávají s ním v obecenství, na rozdíl od starokalendářníků, pro něž je nový kalendář symbolem herese.

Autokefalitu OCA vyhlásila Moskva. Protože podle cařihradského patriarchy na území nepatřících do jurisdikce žádné z autokefálních církví (jako je Amerika) smí autokefalitu vyhlašovat pouze ekumenický patriarcha (v tom má pravdu), řeckopravoslavní autokefalitu OCA neuznávají. Protože jsou však USA příliš důležité, zůstávají s OCA v obecenství.

Přehledná tabulka 14 autokefálních novokalendářních církví:

Pořadí Církev Nový kalendář Uznání OCA


Ano Ne Ano Ne
1. cařihradská × ×
2. alexandrijská × ×
3. antiošská × ×
4. jerusalémská × ×
5. ruská × ×
6. gruzínská × ×
7. srbská × ×
8. rumunská × ×
9. bulharská × ×
10. kyperská × ×
11. řecká × ×
12. polská × ×
13. albánská × ×
14. československá × ×

Z toho jasně vidíme, že řeckopravoslavná je církev cařihradská, alexandrijská, antiošská, rumunská, kyperská a řecká; ruskopravoslavná je církev ruská, gruzínská a československá; nezávislá je církev jerusalémská, srbská, bulharská, polská a albánská.

Updated.

11 komentářů:

  1. A není "starokalendářní novokalendářník" tak trochu oxymoron?

    OdpovědětVymazat
  2. Tak trochu je, ale jak jinak byste nazval ty pravoslavné, kteří sice používají starý kalendář, ale jsou v obecenství s čistými novokalendářníky, zatímco skuteční starokalendářníci je považují za heretiky, tj. jak čisté novokalendářníky, tak starokalendářní novokalendářníky.

    OdpovědětVymazat
  3. Subtilní rozdíly mezi novokalendářními starokalendářníky a starokalendářními novokalendářníky ponechám vám a Vodníkovi.

    OdpovědětVymazat
  4. TP: článek je směsí hrůzných nesmyslů, Petersových výmyslů a jeho vlastních klassifikací. Můžete ho s klidným srdcem ignorovat.

    OdpovědětVymazat
  5. Novokalendářní starokalendářníci nejsou, protože všichni starokalendářníci považují nový kalendář za výplod Ďáblův.

    OdpovědětVymazat
  6. článek je směsí hrůzných nesmyslů, Petersových výmyslů
    Vodníku, upozorňuji Vás, že podobné bláboly budu příště bez varování mazat.

    jeho vlastních klassifikací.
    A co má bejt? Věda (zde religionistika) je plná vlastních klassifikací. Bez toho to totiž nejde, víme, Vodníku?

    OdpovědětVymazat
  7. Vodníku, upozorňuji Vás, že podobné bláboly budu příště bez varování mazat.
    To Vám nic jiného nezbyde - pokud se mi ještě bude chtít na toto thema psát. Píšete naprosté nesmysly, opakuji! Já jsem v ROCOR 24 let, celou tu dobu mohu klidně přijímat u starokalendářních Řeků a mohl bych klidně i u moskevského patriarchátu. Na nový kalendář jsme nepřešli, to je lež jako věž (nebo nějaká Vaše klassifikace, na kterou si zcela svévolně činíte nárok). Píšete o věcech, o kterých nemáte ani šajna a podle toho to vypadá. Když Vás na to upozorním, obviníte mě křivě ze lži nebo hrozíte smazáním. Jděte se vycpat, člověče!

    OdpovědětVymazat
  8. Oprava: mohu přijímat u novokalendářních Řeků...

    OdpovědětVymazat
  9. Píšete naprosté nesmysly, opakuji!
    Lžete. Nesmysl jsem nenapsal ani jeden.

    celou tu dobu mohu klidně přijímat u novokalendářních Řeků a mohl bych klidně i u moskevského patriarchátu.
    Trapná manipulace. Byla snad s nimi ROCOR do roku 2007 v obecenství? Ano, nebo ne? Jinak dobře víte, že z hlediska ekonomie smíte přijímat i u schismatiků, když není zbytí.

    Na nový kalendář jsme nepřešli
    Já snad něco takového tvrdím? Chce to si přečíst článek a porozumět mu. Není to tak obtížné, mohl byste to zvládnout i Vy. Serginisté a od roku 2007 též ROCOR jsou starokalendářními novokalendářníky, tj. na rozdíl od ROCOR před rokem 2007 nejsou v obecenství se starokalendářníky, nýbrž s ostatními novokalendářníky. Píšu to tam naprosto jasně: „Novokalendářníci se rozpadají na starokalendářní novokalendářníky, tj. takové pravoslavné, kteří sice používají starý kalendář, ale jsou v obecenství s těmi, kteří používají nový kalendář. Ve zkratce se jim říká ruskopravoslavní, zatímco čistí novokalendářníci jsou řeckopravoslavní, až na Bulhary a Poláky, kteří jsou v orbitu ruskopravoslavných, takže jsou pod jejich značným vlivem.“ A pokud to nechápete ani teď, tak si přečtěte wiki: „The term Old Calendarist refers to any Orthodox Christian or any Orthodox Church body which uses the historic Julian calendar (called "Old Style Calendar" or "Church calendar" or "Old Calendar"), and whose Church body is not in communion with the Orthodox Churches that use the New Calendar. The "Old Calendarists" (who are also sometimes styled "Old Calendar") are to be distinguished from Orthodox Christians or Orthodox Church bodies which are on the Old Calendar. The latter use the historic Julian calendar cited above, but are in communion with the Orthodox Churches that use the New Calendar (the Revised Julian calendar). Thus, to be "Old Calendarist" or "Old Calendar" is not the same thing as being "on the Old Calendar"; and the Russian Orthodox Church, for instance, is not Old Calendarist (or Old Calendar), but it is on the Old Calendar. There are a great many Orthodox Christians who are (or who belong to Churches that are) on the Old Calendar, but far fewer in number are the Orthodox Christians who are Old Calendar or Old Calendarist.“

    Píšete o věcech, o kterých nemáte ani šajna
    Naopak, vím o nich více než Vy, protože Vy jste o rozporech mezi novokalendářníky neměl ani tušení a za officiální ukrajinskou církev jste mi vydával sektu, která skoro ani neexistuje.

    OdpovědětVymazat
  10. Naopak, vím o nich více než Vy, protože Vy jste o rozporech mezi novokalendářníky neměl ani tušení a za officiální ukrajinskou církev jste mi vydával sektu, která skoro ani neexistuje.
    Dal jsem špatný odkaz a omluvil jsem se. Nevím, co ještě chcete. Opakuji: máte million informací o nejrůznějších frakcích, ale podstata problemu Vám zcela uniká. V zoufalství pak obviňujete opponenta/-y ze lži.

    OdpovědětVymazat
  11. Dal jsem špatný odkaz a omluvil jsem se.
    Ano, ale to to trvalo. A to bylo výsměchu mé osobě. Nakonec se však jasně ukázalo, že jsem měl pravdu v té věci, stejně jako ve všem ostatním o ruskopravoslavných.

    máte million informací o nejrůznějších frakcích
    To je základ. Pokud máte informace, tak můžete na nich nominalisticky stavět. Vy máte jen blud a z něho antinominalisticky dedukujete. Fakta Vás nezajímají. Jenže když je garbage in, tak je rovněž garbage out.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>