22. června 2006

Dobrá zpráva pro Českou republiku

České mužstvo prohrálo s Itálií 2:0, takže na mistrovství světa končí. Je to dobrá zpráva pro Českou republiku, protože zůstaneme ušetřeni chauvinistických orgií, které by jinak následovaly.

19 komentářů:

  1. Proč ne? Nemají žádnou architektonickou hodnotu.

    OdpovědětVymazat
  2. Cesi jsou miiistriii!!! Cesi jsou svetoviii!!!! Koller na Hrad!!!

    A nebo ne?

    OdpovědětVymazat
  3. Jasně. A p. Fuku dáme do musea. Jak říká p. Hedvíček, je to odbytá veličina.

    OdpovědětVymazat
  4. Hradčany nemají žádnou architektonickou hodnotu??? To mi nedochází nějaký vtip nebo se Vít dočista zbláznil???

    OdpovědětVymazat
  5. Z r.1929 je kus chrámu sv.Víta. Hradčany, i pokud se jimi míní jen Pražský hrad, mají stavby od 10. stol. (basilika sv.Jiří) až do výjimečně skvostných ukázek moderní architektury (Plečnik), které jinak také nejsem velkým zastáncem.

    OdpovědětVymazat
  6. Tak to se Víťovi povedlo a pod jeho článek bych se sám podepsal.

    OdpovědětVymazat
  7. ad Hradčany. Basiliku sv. Jiří: "Hlavní barokní fasáda pochází z let 1671-1691, v letech 1897-1907 dostal kostel při opravách románský vzhled."

    OdpovědětVymazat
  8. No, z Vyvolených jsem dohromady viděl tak 5 dílů. Zajímalo mne, oč jde. Nejsem z rodu těch intelektuálů, kteří si myslí, že si nikdy nemohou zapnout komerční TV.

    Skupinové třeštění je vždy odsouzeníhodné. Je to primitivní dav: Kdo neskáče, není Čech.

    OdpovědětVymazat
  9. V basilice sv. Jiří jsou celé úseky původní stavby, dále je tam gotická kaple sv.Ludmily, renaissanční portál z Jiřské ulice a to barokní průčelí s kaplí sv.Jana Nepomuckého.

    OdpovědětVymazat
  10. S předchozím názorem víceméně souhlasím. Sport sám o sobě je positivní lidská aktivita, a negativní průvodní projevy (komercionalisace, výlevy nacionalistických vášní apod.) tento jeho základní charakter nemohou - na individuální úrovni - změnit.

    OdpovědětVymazat
  11. No, z Karlštejna také hodně zbylo, ale přesto větší hodnotu nemá.

    OdpovědětVymazat
  12. Vidím, že jsem byl nepochopen. Když by Baroš a spol. hráli fotbal sami pro sebe, jako to dělají účastníci mistrovství světa v kuličkách, tak bych jim úspěch přál, stejně jako přeji úspěch v podnikání třeba Kukačkovi.

    Problém je v něčem úplně jiném. Baroš a spol. nehrají sami za sebe. Representují Českou republiku. Už to samo o sobě je podezřelé. Ale ani to by tolik nevadilo. Hrozné jsou až ty "národní" orgie při úspěchu hokejistů či fotbalistů. Jiným sportům, pokud vím, se to vyhýbá. Ptám se proč? A je opravdu nutné to chauvinistické třeštění? Poprvé jsme to zažili v roce 1969, podruhé v Naganu. Od té doby se bohužel opakuje.

    OdpovědětVymazat
  13. ad JzP. Tak dobře. Povolíme zeblít náměstí. Co dál, aby se primitiv v nás ukojil?

    Ano, VV obahuji pořád, protože je to zajímavý sociologický experiment. Samozřejmě, že hlavní účel je komerce - nosič reklamy. Ale kromě toho se z reality show člověk o sobě leccos dozví. Co se dozví z fotbalu?

    Mýthus o sportovcích jako vzorech se opakuje už asi 100 let. Sice chápu, kde se vzal, ale překvapuje mne ta úpornost, s níž se stále drží. Přitom typický přístup sportovce k fair play představuje Klaus a Maradona. Doping jasně ukazuje, že sportovci nejsou amateuři v původním slova smyslu, nýbrž novodobí gladiátoři. A to má být nějaký vzor pro mládež?

    A krom toho čestnost není jediná lidská hodnota, jak to redukoval Foglar ve svých textech. To by nám byl vzorem bin Ládin, ten je nepochybně čestný a drží slovo.

    OdpovědětVymazat
  14. Nevidím důvodu, proč bych měl polemisovat s Vaším prvním odstavcem. Polarisace, kterou takto mezi nás stavíte, je zcela umělá.

    Naopak Váš poslední odstavec nesdílím. Začíná to náměstími, pokračuje to 11. zářím a končí to Osvětimí. Tam vede ta Vaše "určitá bojovnost", kterou není potřeba jednoznačně odsuzovat.

    OdpovědětVymazat
  15. Vzor pro mládež: vědce. Ale mám výrazné pochybnosti, že někdo takový je třeba a že mládež si nějaký vzor vezme. Dokud jsou to nedospělci, tak mají vzor v rodičích. Dospělí nedospělci si už vzory hledají sami; škola na to nemá vliv.

    OdpovědětVymazat
  16. Existuje. Nebýt německého nacionalismu, na který tak skvěle uměl brnkat Hitler, nebylo by Osvětimi.

    Nemusí být všichni vědci, stejně jako všichni nemusí být fotbalisty. :-)

    Stachanovec byl člověk v kolektivu neoblíbený. Timur je pohádka. To už třeba Rumcajs.

    OdpovědětVymazat
  17. Souvislost je ta, že obé je nacionalismus. Přívlastek nemá význam.

    OdpovědětVymazat
  18. Kritisoval jsem Vaše národnostní přívlastky.

    Co se týká rozdílu mezi neškodným a fanatickým nacionalismem, hranice je velice volná a pohyblivá a jeden v druhý přejde velice snadno.

    OdpovědětVymazat
  19. Příklad je třeba právě Německo: německý nacionalismus byl poměrně neškodný, dokud nepřišel Hitler. Další příklad je český nacionalismus. Byl poměrně neškodný, dokud nepřišel rok 1918. Pak jsme zmasakrovali Němce v Kadani. Pak byl opět poměrně neškodný, dokud nepřišla WW II. Pak jsme masakrovali Němce po tisících.

    Takže v národnosti opravdu rozdíl není.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>