29. června 2006

Jak agressivní pravičáci manipulují s čísly

Zaujal mne tento příspěvek: "sjednocením sazeb DPH na 15% potraviny nezdraží, naopak.. Bude levnější veškeré zboží (teď se kupuje za 19%) a tím i levnější vstupy což mírné zvýšení (o 7%) cen potravin rozhodně kompenzuje. Na cenu potravin mají rozhodující vliv jiné faktory, jako o 50% vyšší cena ropy.. Jestli bude rohlík stát 2.00 Kč či 2.05 Kč je naprosto jedno. Když stoupne zase cena ropy, bude se prodávat za 2.50 Kč."

I pokud by se zákonem uložené zdražení potravin o 10 % do konečné ceny promítlo pouze o 7 %, tak by rohlík zdražil ze 2 Kč na 2,14 Kč. Naproti tomu, pokud cena ropy vzroste o 50 %, na základě jakého výpočtu by se měla do ceny rozhlíku promítnou pouze z poloviny?

Dále autor tvrdí: "Sblížení sazeb DPH na jedinou stejně bude kvůli EU muset ČR udělat." Nebude.

5 komentářů:

  1. Ne, pravidlně ho nečtu. Proč bych ho neměl brát vážně?

    OdpovědětVymazat
  2. Jan Novák nám tady se svým trollingem dlouho chyběl.

    F-ART:CMS je natolik světoznámý, že ho nikdo nezná a Google ho indexuje pouhými 48 800 odkazy. Náš blog má v Google 16 100 odkazů, a to rozhodně světoznámý není.

    Jestli se někdo baví tím, že neumí kupecké počty, tak to jsem rád, že se nebavím stejně. Inu, já německé bordely nenavštěvovoval, takže to na mně nezanechalo následky.

    OdpovědětVymazat
  3. Mno, jestli mohu doporučit, měl byste si odpustit standardní českou nemoc zkracovat jména na iniciály. Já si pod "R. H." představím Rosse Hedvíčka.

    No, a na čí věty můžete přísahat? Odkud se bere ta Vaše potřeba, aby Vám někdo sděloval Boží pravdu? Veškeré texty mají sloužit k zamyšlení, jsme snad myslící lidé. Nebo Vy se bez guru neobejdete?

    OdpovědětVymazat
  4. Vás SEO nějak vytáčí. Já kvůli tomu zneužívám Lupu. :-)

    Já nevím, nevidím to Vás.

    OdpovědětVymazat
  5. No, když se někdo na trolling chytí, jeho chyba. Když má někdo potřebu dívat se na nahé celebrity, jeho chyba. Jediné, co je skutečně neethické, jsou příspěvky o ničem. Ale to je chyba těch serverů, že nedokáží zavést nějaký způsob moderace.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>