8. června 2006

Statistika železné opony v ČSSR

Jak uvádí Martin Pulec (PDF), při pokusu opustit kommunistický ráj bylo zavražděno 144 lidí a 136 lidí doplatilo životem na nepřiměřenou ostranu státních hranic. "V drtivé většině šlo o neozbrojené lidi, kteří se snažili útěkem do zahraničí vyhnout politickému, ekonomickému a společenskému postihu, nebo kteří chtěli naplnit jednu ze svých základních svobod – svobodu pohybu."

Pohraničníci se hájí tím, že se jednalo o nutnou obranu. Ve skutečnosti bylo "narušiteli" (jak jim říkali kommunisté) zastřeleno jen 12 příslušníků. Dále se hájí tím, že dostali rozkaz. Příkaz k vraždě je nezákonný za každého régimu, o tom píší všechny základní řády.

Otázkou zůstává, proč zahynulo 5 lidí až na Západě.

2 komentáře:

  1. Studie Martina Pulce o čs. Pohraniční stráži je podle mne velmi obsáhlé a hodnotné dílo.

    Měli by si to přečíst především všichni ti zastánci "odpovědných obránců vlasti", kteří (asi) dodnes věří těm různým mýtům o jejich hrdinství, obětavém boji proti diverzantům ze Západu, nutné obraně a podobným nesmyslům.

    Dodnes se najdou i magoři, kteří službu komunistických fanatiků od čs. PS oslavují a přirovnávají např. k povolání amerických strážců na hranici s Mexikem. Viz článek na BListy jednoho takového. Pohraničník pak kopii tohoto blábolu pilně postuje všude možně kde mu to jen dovolí.

    Však jeho komentáře jsou úplně zcestné a osobně nechápu, co zde vůbec býv. důstojník od PS pohledává.

    Viz např.:

    Oběti Pohraniční stráže v 80. letech

    komentáře k článku

    komentáře k článku

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>