9. září 2006

Končím

Po roce úspěšného provozu tohoto blogu jsem se rozhodl, že na něj přestanu psát. Nevím, na jak dlouho, a proto dopředu nebudu nic slibovat, abych neposkytl potravu trollům, pokud své rozhodnutí změním. Je možné, že přestávka bude krátká, je možné, že bude navždycky.

Vodník říká, že zlu se má odporovat, a proto z Internetu odešel v tichosti v době, kdy neměl žádný spor. Já se bez přetvářky přiznám, že jsem ke svému rozhodnutí dospěl na základě aggresse Jana Nováka, protože ještě před několika dny jsem o tom neuvažoval. Klidně uznávám, že tuhle bitvu vyhrál, stejně jako Gottwald porazil Beneše. Nemám s tím problém. Dobro nad zlem vždycky nevítězí. Jen už zkrátka nemám sílu, abych dále vzdoroval Novákovým telefonátům. Už mi, prosím, nevolejte! Nevím, kdo mu dal mé číslo, každopádně to vnímám jako podraz, který mnou hluboko otřásl.

Když jsem v letech 2000–2001 vstupoval do diskussí na Internetu, měl jsem dojem, že mohu zúčastnit obnovy těch skvělých polemik z dob Rakouska a první republiky. Bohužel to trvalo jen krátce. Po roce 2002 se z toho stala trapná závislost, která mi v roce 2005 i 2006 více vzala než dala. Zklamání z lidí jako je Jezovec či Mormegil bylo tíživé, nikam nevedoucí hádky s Cynikem, Eggem, Nolanem či Miracetim nedůstojné. Je na čase s tím skončit.

Co bude se ZMP dál, nechť rozhodnou kollegové. Byly zde sračky i skvělé výkony (všechny články Tomáše Peciny). Jsem rád, že jsem aspoň dočasně přitáhl Tomáše Pecinu zpět k publicistice, v níž je pro ostatní nejpřínosnější.

Pokračujte beze mne. Kdo mi chce cokoliv sdělit, nechť mi pošle e-mail. Jinak mu s nejvyšší pravděpodobností neodpovím.

Updated.

21 komentářů:

  1. Chápu, že jeden grázl typu Maxe-Nováka dokáže člověka vytočit, ale přesto mám pocit, že - stejně jako na wikipedii - by slušní lidé neměli grázlům ustupovat a měli by jejich prostor k životu co nejvíc omezovat.

    Ohledně své užitečnost Váš názor nesdílím: žurnalismus a publicistika je z principu vždy povrchní, jeho výsledky zvlášť v postkomunistickém marasmu nepřežijí den, kdy byly vydány.

    "Slavní" v tomto oboru jsou ti, kterým dodají - řádně zpracované a "vettované" - informace tajné služby.

    Čtenáři cítí, že media nejsou odrazem reality, ale placeným lokajem moci, a celkem logicky hledají inspiraci jinde, nejčastěji u populistických politiků.

    A jakmile politik typu Paroubka své voliče přesvědčí, že media jsou irelevantní, jde celá demokracie do háje.

    OdpovědětVymazat
  2. No jo, deprese z lidi z Ceska. To ja mam taky. Ale me pomaha, kdyz si do nich semtam kopnu. To je uzasny pocit!

    OdpovědětVymazat
  3. BTW, když jsem s těmi výhružkami, odhalováním identit, apd., poprvé přišel k našemu právníkovi, tak jsem si připadal jako blbec, ale on to bral velmi vážně a tvrdil, že takové věci nelze podceňovat a já už to teď rovněž beru vážně...

    A nesvítily mu v očích dva symboly $, jak to kdysi kreslívali komunističtí karikaturisté? :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Ja si osobne myslim, ze bude lepe, kdyz se pan Piitrs na nejakou dobu zdejchne. Pokud vim, tak pan Biceps ma doma plny suplik zbrani a podle jeho projevu na Sprse se zda, ze nema vsech pet pohromade.

    Teda ne ze by pan Piitrs mel, ale ten aspon nema ty kvery.

    OdpovědětVymazat
  5. Vnucka rikala, ze prej v Americe maji neco cemu se rika restraining order, jako ze se k cloveku nemuzete priblizit. Nevim, jestli to mate u vas v Cesku, ale mozna by stalo za to pozadat soud, aby pan Biceps zustal od pana Piitrse na vzdalenost vyssi nez dostrel beznych zbrani.

    OdpovědětVymazat
  6. Ano, je to velice smutne, kam to az zaslo a jak se osazenstvo Sprchy az na vyjimky chova.

    OdpovědětVymazat
  7. Ja to vidim trochu jinak pane Juchelko. Ja jsem zazil fasisty a a tak vim, ze to casto nebyla zadna sranda. Jen ti nejodvaznejsi, nebo nejblaznivejsi se jim dokazali postavit a vetsinou spatne dopadli.

    Proto si myslim, ze i septane vyzvy ke smiru pana Zemana, ci pokus o moderaci pana cnema je vyrazem obcanske statecnosti. A tu zdivocelou luzu, ktera kope do zkrvavene mrtvoly bych take nesoudil. V koncentracich museli Zide zpivat pochodove pisne, zatimco jejich pribuzni pochodovali do plynovych komor.

    Ta Sprse vladne tuhy rezim a tak oni musi kopat, musi plivat, jinak by priste mohl na radu prijit sami.

    OdpovědětVymazat
  8. Vazeny pane JzP, to je jen na ukazku fotka od Suezu z r. 1956. Uz jsem to vsak na svem profilu zmenil.

    OdpovědětVymazat
  9. Citat VZ: :Co bude se ZMP dál, nechť rozhodnou kollegové. Jsou zde sračky, i skvělé výkony " pricemz za sracku byl oznacen muj post o komunistickem praseti Milanu Smidovi. Ze Zvanovec je naiva, to bylo jasne uz v dobe, kdy jsem o nem slysel poprve - ted se ovsem jeste prekonal a stavi sam sebe do pozice, kdy Slansky a jeho spoluobeseni jeste pod sibenici volali "At zije KSC". Zvanovec si musi udelat jasno, jak rikali komuniste "kdo nejde s nami, jde proto nam" a Milan Smid neni zadny jeho pritel a nezaslouzi ani slova respektu. Takze by si mel davat bacha na to, s kym se vlastne (i takhle neprimo) asociuje.

    OdpovědětVymazat
  10. Pane Pecino - vy si to zehlete u svych komunistickych kamaradu, ja zase budu branit ty svoje, jo? Ja to ovsem nedelam ze strachu.

    OdpovědětVymazat
  11. Pane Pecino - vy si to zehlete u svych komunistickych kamaradu, ja zase budu branit ty svoje, jo? Ja to ovsem nedelam ze strachu.

    Nechápu, proč mne urážíte.

    OdpovědětVymazat
  12. Musim se opakovat. Kazda publikace at je to casopis, noviny i vysilani, musi drzet poradek. Prispevky, ktere urazi nebo nepatri do diskuse, se proste neprijimaji.
    Proto prezivaji blogy a servery, ktere si drzi sve pole. Zajimave, ze Max-Novák a spol. troluje zde ale on sam ma heslo "Upozornění trollům: Na vaše příspěvky se vůbec nebudu obtěžovat reagovat."
    Vit by mel prestat se Sprchou a drzet si sve pole zde.

    OdpovědětVymazat
  13. Pane Pecino, stejne jako u Zvanovce mi u vas byla vzdy sympaticka vase zcela neceska mira demokraticnosti a civilizovaneho chapani sveta. Ovsem stjne jako u Zvanovce je mi u vas nepochopitelna vase tolerance vuci komunistum. Pricitam to u vas obou faktu, ze tam zijete, a asi nemate jinou moznost. Sebekriticky priznavam. ze kdybych zil u vas, tak bych mel taky strach.

    OdpovědětVymazat
  14. Strach z komunistů? Když uvážím, že jsme před týdnem porazili u soudu, spolu s Janem Šináglem, jehož jsem byl zmocněncem, předsedu KSČM Grebeníčka, který se teď bude muset omluvit, musím se docela usmívat při té představě. Je to malý pokrok, spíš symbolický výsledek, ale těžko to svědčí o mém strachu z komunistů.

    Tolerance - to asi ano. Moje pojetí svobody projevu je absolutní, takže např. neprosazuji zákaz komunistické strany. Ať si každý vzývá třeba fialovozeleného marťana, pokud a dokud tím nebude omezovat mou svobodu, má na to právo.

    OdpovědětVymazat
  15. Ad Pecina: Jeste jste nezverejnil, co vam rekl Vadas o tom Skvoreckem a Rambouskovi. Byl bych rad, kdybyste se nedopoustel te tak ceske "selektivni spravedlnosti" (tedy emigrantovi se nikdy nesmi priznat pravda, to by nevypadalo pro Cesko dobre :-) )- ale jinak jsem na vasi strane.

    OdpovědětVymazat
  16. Jeste jste nezverejnil, co vam rekl Vadas o tom Skvoreckem a Rambouskovi.

    Řekl, v původní diskusi. Že existenci dokumentů potvrdil, a potvrdil také to, že jsou (zatím) neveřejné.

    Tím to pro mě končí, nemohu si udělat názor z toho, jak určitý pramen hodnotí jiní, pokud tento pramen není ani potenciálně veřejně přístupný.

    Pokud Vás to uklidní, tak subjektivně věřím Vaší versi.

    OdpovědětVymazat
  17. I kdyby tomu tak sktečně bylo, připadá mi dost přehnané až neomalené, nazývat (zde) Hedvíčkův článek jakousi »sračkou«. Už proto, že se vlastně jedná o kolegu, který se - pokud pamatuji - o žádném z nás tady nikdy nijak špatně nevyjádřil.

    Sračkovitý článek podle mne nikomu nic neřekne a je tedy zbytečný. Zde ale Hedvíček upozornil, i když sverázně, jen na dalšího kariéristu, který se těší přízni (a jak vidět) i uznání, a to navzdory své komunistické minulosti.

    Myslím si, že ta až nepochopitelná tolerance komunistů v býv. ČSSR i jinde pramení z pouhého nedostatku negativních zkušeností s nimi. Člověk, který je ale zažil na vlastní kůži a na kterém se ti rudí zločinci nějak podepsali, ten je bude nenávidět do konce života.

    OdpovědětVymazat
  18. I kdyby tomu tak sktečně bylo, připadá mi dost přehnané až neomalené, nazývat (zde) Hedvíčkův článek jakousi »sračkou«.

    Označení "sračka" není vnímáno zdaleka tax expresivně, jak je možná chápete. V moderní češtině se jím označuje jakýkoli nehodnotný text ("ty sračky v Právu" - o redakčních článcích stranících ČSSD) a odpovídá mírou expresivity zhruba anglickému bullshit.

    Možná měl být zvolen výraz o stupeň jemnější, který by nevyvolával tolik emocí, to máte pravdu.

    Myslím si, že ta až nepochopitelná tolerance komunistů v býv. ČSSR i jinde pramení z pouhého nedostatku negativních zkušeností s nimi.

    Já osobně jsem v životě - před rokem 1989 - téměř žádné přesvědčené komunisty nepotkal, a když už, tak ne Čechy. Ti, kdo byli v 70. a 80. letech ve Straně, tam šli z kariérismu, prospěchářství, pro pocit, že jim "neujel vlak" a využili všech příležitostí, které se jim nabízely.

    O této skupině - do které patřil i Milan Šmíd - nemám naprosto žádné iluse, ale je otázka, zda bych neměl kvůli tomu, co M. Šmíd dělal v 80. letech, číst jeho dnešní texty, notabene jestliže píše velmi zasvěceně a kvalifikovaně o thematech, která mě zajímají.

    Je povinností státu, aby potrestal své zločince, já to za něj dělat nebudu. A nebudu ani nikoho kádrovat.

    OdpovědětVymazat
  19. Označování nehodnotného díla (textu, fotky, obrazu ...) jako »sračka« si pamatuji. I když je zmiňovaný text poněkud svérázný, určitou sdělovací hodnotu mu nelze upřít. Ukazuje totiž na jednoho z komunistických kariéristů a odůvodňuje zároveň i jeho odpor k lidem, kteří takové grázly odsuzují.

    Kdo se dobrovolně a na základě svojeho svob. rozhodnutí stal členem kom. strany, souhlasil vlastně s jejími zločiny a zavázal se v tom pokračovat. Každý, i ten úplně nejposlednější člen tuto »mafii« podporoval a nese svůj podíl viny. O tom nemá smysl debatovat.

    Po r. 1968 snad už nikdo z mentálně normálních nových členů KSČ/KSS nemohl být přece přesvědčeným straníkem.

    OdpovědětVymazat
  20. O tom mezi námi vůbec není sporu.

    Konkrétně Milan Šmíd měl špatný kádrový původ, proto se nedostal ani na střední školu, pouze se mohl vyučit tiskařem. Řešil to tak, že v r. 1965 vstoupil do KSČ, a když došlo k dalšímu rozhodování po vstupu vojsk, učinil obdobně, protože prostě chtěl zůstat občanem první kategorie, jelikož se cítil být elitou.

    Jistě je to odsouzeníhodné jednání, ale nemíním tím poměřovat kvalitu textů, které publikuje nyní.

    A opravdu nemám důvod nějak ho obhajovat, tak povrchně, zlostně a neomaleně jako o R. Hedvíčkovi se o mně vyjádřil několikrát.

    OdpovědětVymazat
  21. Však jsem také nekritizoval Šmídovy texty. Řekl jsem jen svůj názor na lidi jako on a pozastavil se nad nepřiměřeným označením Hedvíčkova článku.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>