22. září 2006

Chile před 33 lety

11. září 1973 zaútočila na presidentský palác La Moneda letadla, demokraticky zvolený Salvador Allende byl svržen a spáchal sebevraždu. Zem ovládla vojenská junta a presidentem se stal generál Augusto Pinochet.

Na rozdíl od mnoha jiných jihoamer. států mělo Chile dlouhou demokratickou tradici bez nějakých pokusů o převzetí moci armádou či jinými silami. Velká čast národa ale přesto již očekávala vojenský zásah. Allendova hospodářská i zahraniční politika měla za následek z USA vojensky prosazené embargo, stávky a útoky opozice způsobovaly vážné problémy. Pinochet slíbil vytvořit "nikoliv stát dělníků, ale stát podnikatelů".

Po převzetí moci postupoval Pinochet velice tvrdě proti minulé vládě i těm co ji podporovali. Vojsko zatklo tisíce skutečných či domnělých Allendových sympatizantů, kteří byli v prvých dnech vězněni i mučeni na fotbalovém stadionu v Santiago de Chile. Proti tomuto porušování lidských práv se zvedla vlna protestů všude na světě.

Dobře si na tu smutnou dobu vzpomínám. Zvlášť otřesně na mne v televizi zapůsobil záběr, kde si kameraman švédské TV Leonardo Henrichsen vlastně nafilmoval svoji smrt včetně vraha a ještě dnes mám ten sled obrazů před očima. Bylo vidět poddůstojníka s pistolí, jak gestikuluje, střílí ... a následoval ‚švenk‘ na nákl. auto s vojáky. Jeden z nich zvedl pušku a zamířil do kamery. Kameraman ale (až nepochopitelně) v klidu upravil výřez a ustálil záběr. Voják vystřelil, obraz se zachvěl a vzápětí rozmázal pohybem padající kamery. Ta pak ještě pár vteřin běžela. Strašné.

Asi po 10-ti letech jsem si na chilské události vzpomněl. Navštěvoval jsem totiž se skupinou Poláků kurz španělštiny. Doña Pilar byla krásná ml. žena ze Santiago de Chile a na svoje studium ve Vídni si přivydělávala jako naše učitelka. Až na jednoho (sexuálního) loudila s mizivým základem španělštiny (vytrvale se jí dvořil), jsem byl shodou okolností jediný, kdo se s ní domluvil německy. Však mě vždy pověřovala, abych vysvětlil (pomalu a česky!) různé nejasnosti polským „spolužákům“. Zakoupený 'Universal-Wörterbuch Spanisch' (Langenscheidt) i 'Español en directo' (od Pilar) mám ostatně dodnes.

Hned jsem se samozřejmě zajímal, jak se jí podařilo z toho fašistického státu šikovně zmizet a nevycházel jsem z údivu. Říkala, že normálně odcestovala, protože v její vlasti je svoboda -- nikdo nikoho nedrží a každý má nárok na cestovní pas. Hned se také rozplývala nad Venezuelou a ciudad Caracas, kde žil její (el) tío a kam jako gymnasistka jezdívala na prázdniny. »Samozřejmě ... doma, v Chile, není úplně všechno v pořádku, ale to vlastně není nikde« — vysvětlovala a hned dodávala
— »Pinochet nás zachránil, protože svrhnul Allendeho, se kterým by Chile dopadlo jako vy v Československu. Allende směl v klidu odejít a nic by se mu bývalo nestalo. Rozhodl se ale bojovat a ... bohužel padl.«
(moje pozn. dle Wikipedia — sebevražda Allendeho se prokázala až r. 1990)

Abych pravdu řekl, tenkrát jsem vůbec nemohl uvěřit, co mi Pilar říkala. Tak jsem byl zblbnutý tou všelijakou socialistickou propagandou, komunistickými polopravdami i doslovnými bláboly.

18. září 2006

Velká Podzimní Ofensiva české diplomacie

Ze zprávy ČTK:

Česká ambasáda ve Washingtonu dneškem podle MfD zahajuje mohutnou kampaň. Prostřednictvím spřátelených organizací zašle až statisícům Čechoameričanů žijících v USA dopisy, v nichž je vybídne, aby se obrátili na svého kongresmana a požádali ho, ať se zasadí o zrušení víz pro Čechy. Kampaň pořádá podle HN organizace American Friends of the Czech Republic (Američtí přátelé České republiky).
Už vidím to nadšené, ba extatické přijetí mezi českou emigrací: Vzali jste nám majetek? Nechali jste naše domy, pole a louky zdarma nebo "za hubičku" komunistickým aparátníkům, se kterými se už roky, vesměs bezvýsledně, u vašich soudů soudíme? Odpíráte nám české občanství? Ale co! Když nás teď potřebujete, rádi vám pomůžeme... soudruzi!

17. září 2006

Co se stalo?

Rozumím tomu dobře, že Rosťa Hedvíček se urazil a vymazal všechny své příspěvky, včetně běžících diskusí? Poněkud vandalské jednání...

12. září 2006

Střet civilizací po pěti letech

„(…) kdosi spočítal, že z dvou milionů britských muslimů je připraveno se zapojit do protizápadního džihádu jen asi 20.000, tedy pouhé jedno procento. Užijeme-li téhož přepočtu pro islámskou světovou obec, čítající kolem 1,5 miliardy duší, výsledek už tak útěšný není; dojdeme k půldruha milionu fanatických, k oběti vlastního života hotových, vůči nám krajně nenávistných bojovníků. (…)“

Luděk Frýbort (Hannover) se ve svém článku zamýšlí nad nebezpečím islámu.

10. září 2006

Několik glos ...

Češi i Slováci dnes velmi rádi kritizují USA a Američany jako takové a řekl bych, že i jinde v Evropě je „moderní“, být patřičně protiamerický.

Blíže se tím zabývá článek »Několik glos, aneb kde začíná Asie« na serveru D-FENS.

Těžký život s vohnouty …

Velmi zajímavý článek o tzv. »vohnoutech« a ještě zajímavější diskuze k němu je na D-FENS.

Autor zde např. porovnává hygienická zařízení v továrně sloužící dělníkům a technickohospodářským pracovníkům. Několik továren jsem sám prošel, takže mu v mnohém musím dát za pravdu.

9. září 2006

Končím

Po roce úspěšného provozu tohoto blogu jsem se rozhodl, že na něj přestanu psát. Nevím, na jak dlouho, a proto dopředu nebudu nic slibovat, abych neposkytl potravu trollům, pokud své rozhodnutí změním. Je možné, že přestávka bude krátká, je možné, že bude navždycky.

Vodník říká, že zlu se má odporovat, a proto z Internetu odešel v tichosti v době, kdy neměl žádný spor. Já se bez přetvářky přiznám, že jsem ke svému rozhodnutí dospěl na základě aggresse Jana Nováka, protože ještě před několika dny jsem o tom neuvažoval. Klidně uznávám, že tuhle bitvu vyhrál, stejně jako Gottwald porazil Beneše. Nemám s tím problém. Dobro nad zlem vždycky nevítězí. Jen už zkrátka nemám sílu, abych dále vzdoroval Novákovým telefonátům. Už mi, prosím, nevolejte! Nevím, kdo mu dal mé číslo, každopádně to vnímám jako podraz, který mnou hluboko otřásl.

Když jsem v letech 2000–2001 vstupoval do diskussí na Internetu, měl jsem dojem, že mohu zúčastnit obnovy těch skvělých polemik z dob Rakouska a první republiky. Bohužel to trvalo jen krátce. Po roce 2002 se z toho stala trapná závislost, která mi v roce 2005 i 2006 více vzala než dala. Zklamání z lidí jako je Jezovec či Mormegil bylo tíživé, nikam nevedoucí hádky s Cynikem, Eggem, Nolanem či Miracetim nedůstojné. Je na čase s tím skončit.

Co bude se ZMP dál, nechť rozhodnou kollegové. Byly zde sračky i skvělé výkony (všechny články Tomáše Peciny). Jsem rád, že jsem aspoň dočasně přitáhl Tomáše Pecinu zpět k publicistice, v níž je pro ostatní nejpřínosnější.

Pokračujte beze mne. Kdo mi chce cokoliv sdělit, nechť mi pošle e-mail. Jinak mu s nejvyšší pravděpodobností neodpovím.

Updated.

Dobří lidé na wikipedii

Kdysi dávno jsem slíbil, že napíšu článek, co mi wikipedie dala positivního. Pořád jsem to odkládal, protože jsem nechtěl, aby byl můj výčet tak hubený, protože ztráty a jiná negativa řádově převažují. Nicméně ve světle posledních událostí už to dál nejde odkládat.

Wikipedie mi v první řadě dala zkušenost. Šel jsem do ní s naivním nadšením a pořádně jsem si natloukl nos. Největší chyba byla, že jsem používal své pravé jméno. To se mi těžce vymstilo. Je to zvláštní. Své pravé jméno jsem používal na Britských listech, Lupě i Klausově stránce. Bez negativních effektů. Ale to bylo v dobách, kdy jsem nedostával vůbec žádný spam. Nyní cca 50 e-mailů týdně.

Myslel jsem, že lidé budou oceňovat kvalitu mých textů a chtěl jsem se tak stát známým. Jenže autoři na wiki jsou upozaděni a ani Google je neindexuje. Za to spory všechy, a to na prvních místech. Příliš pozdní poznání.

Na wikipedii jsem poznal spoustu lidí, bohužel většinu z nich z té horší stránky. Proto nyní o nich nebudu mluvit. Zůstávají jen dva, které bych bez wikipedie neznal a u nichž bych byl rád, kdyby je mohl považovat za své přátele.

První je Malý čtenář. Když na wikipedii přišel, bylo to velice poznat, ačkoliv dost dlouhou dobu přispíval jen anonymně. Povýšil jsem ho na správce a byrokrata a na rozdíl od jiných ve své funkci nezpychl, nýbrž se jí naopak dobrovolně vzdal. Kdo jiný by to dokázal? Není divu, že někdo tak výjimečný trpí permanentními konflikty s poloblby.

Dosud mám stále nejradši jeho článek Rozum a chtíč, jímž tento fenomén dokázal přiblížit i těm, co znali Františka Fuku jen z dob kommunismu. Malý čtenář má i své vlastní projekty. Blog a Delicious. Obojí stojí za pravidelné návštěvy.

Druhý je ŠJů. Ani ten pochopitelně nemá na wikipedii na růžích ustláno. Jeho záběr i seznam článků je úctyhodný. Je mi líto, že na wikipedii nepřišel před tím, než jsem z ní byl vyhnán. Takto jsme se minuli.

Updated.

8. září 2006

Čas oponou trhnul?

Díky Neználkovi jsem si přečetl pouze 2 roky starý článek, který ale vypadá, jak by byl starší 10x. Je zajímavé si připomenout, co tehdy někteří tvrdili:

Jezovec s Michaelou za 5: "vidím trochu jinak: naopak bude terčem preventivního nebo prvního protiúderu a to dostatečnou silou aby bylo zajištěno její zničení pro případ, že by protiraketová obrana opravdu nějak fungovala.

Pokud jde o exteritorialitu a spol., obávám se, že americký personál bude ať již formálně či neformálně vyňat z české policejní pravomoci i mimo základny, viz. známý případ italského topguna co sestřelil lanovku."

Elvis Has Entered the Building: "Ten raketovy destnik neni na valku s Ruskem vubec staveny, ani se nepokousi to predstirat. Zamerem je sestrelit "male mnozstvi" raket v praxi asi tak mene nez 5 raket simultanne leticich. Zatim se jim jednou ze 3 pokusu podari trefit raketu, o ktere presne vedi kdy vystartuje a kam a jakou rychlosti poleti."

A ještě jednou: "Rozpocet na NMD se pohybuje od 60 miliard do 250 miliard dolaru, podle toho s jakym casovym obdobim a jakou verzi se pracuje. Tot otazka, jestli ma cenu utratit tolik za to, ze by nekdy nekde mohla ze Syrie vyletnout do USA raketa a jestli by nebylo levnejsi a efektivnejsi vyresit pripadny problem kombinaci konvencnich prostredku a tzv. soft power, za 250 miliard dolaru se da koupit hodne dobre vule."

Andy: Michaely "názor zavání více než libě něčím, co nevím jak opsat, aby to neevokovalo ve slušné debatě zakázané argumenty " rasismus, kolektivní vina, dobytčáky".

max: "Autor článku převzal Čulíkovu kachnu, nacpal ji vlastní nádivkou a vystavil ji tady na obdiv." (Dodatečně se omlouvám za tu 5.) BBC: "Na začátku týdne přinesly některé české noviny informace, že Česká republika vyjednává s USA o možnosti zřídit na českém území raketovou základnu, která by se stala součástí amerického systému globální protiraketové obrany. Jak ministr obrany Miroslav Kostelka, tak ministr zahraničí Cyril Svobody informaci popřeli. Podle Cyrila Svobody jde prostě o novinářskou kachnu." (Zdůrazněno mnou. Omluví se aspoň dodatečně?)

A to nejlepší nakonec. Opět Max: "Reálná pravděpodobnost sestřelení skutečné balistické rakety vybavené těmito prostředky je jen teoretická." (zdůrazněno mnou) Vidí si ten chlapec vůbec do úst?

Palackého názor na Rusko

Psaní do Frankfurtu: "Víte, pánové, která mocnost drží veškeren veliký východ našeho dílu světa; víte, že tato mocnost, již nyní vzrostši u velikost ohromnou, sama ze sebe a v sobě každého desítiletí větší měrou se sílí a zmáhá, nežli to díti se může v zemích západních; že jsouc ve středu svém nepřístupna skoro každému outoku, stala se již dávno nebezpečnou svým sousedům; i ačkoli majíc také na půlnoci bránu otevřenou, že vždy přece, přirozeným vedena pudem, zvláště na jih rozšiřovati se hledí a hleděti bude; že každý krok, kterýžby na této cestě dále ještě učinila ku předu, hrozí během čím dále tím rychlejším zploditi a založiti universální monarchii, t. j. nepřehledné i nevyslovitelné zlé, neštěstí bez míry a hranic, jehož bych já, Slovan tělem i duší, pro dobré lidské neméně těžce želel, byť i tato monarchie prohlašovala se za slovanskou. S touž křivdou, jako v Němcích za nepřítele Němcův, jmenují a pokládají mne mmozí v Rusích za nepřítele Rusův. Nikoliv, pravím to hlasitě i zjevně, nejsem nepřítel Rusův; naopak, pozoruji s radostným ončastenstvím každý krok, jejž tento veliký národ ve svých přirozených mezích ku předu činí po dráze vzdělanosti: však ale že při vší vřelé lásce k národu svému vždy ještě výše cením dobré lidské i vědecké, nežli dobré národní, z té příčiny již pouhá možnost universální monarchie ruské nemá žádného odhodlanějšího protivníka i odpůrce, nežli mne; ne proto, žeby monarchie ta byla ruská, ale žeby byla universální.

Víte, že na jihovýchodní straně Europy, podél hranic říše ruské, přebývají národové mnozí, původem, jazykem, dějinami a mravem znamenitě rozdílní, - Slované, Valaši, Maďaři a Němci, o Řecích, Turcích a Škipetařích ani nemluvíc, - z nichžto žádný sám o sobě není dosti mocen, aby přemocnému sousedu svému na východě odporovati mohl s prospěchem po vše budoucí časy; totoť mohou jen tehdáž, když je svazek ouzký a pevný bude spojovati všecky v jedno. Pravá životní žíla tohoto potřebného svazku národů jest Dunaj; oustřední jeho moc nesmí se od řeky této nikdy daleko uchylovati, má-li skutečně vůbec platna býti a zůstati. Zajisté, kdyby státu Rakouského nebylo již od dávna, musili bychom v interessu Europy, ba humanity samé přičiniti se co nejdříve, aby se utvořil.

Proč ale viděli jsme tento stát, jenž od přírody a historie povolán jest, býti záštitou a strážcem Europy před asiatskými živly všelikého spůsobu, - proč viděli sme jej v kritickém okamžení bez pomoci a skoro bez rady před návalem bouře nastávající? - Proto že v nešťastném zaslepení již od dávna sám nepoznával skutečného právního i mravního základu jsoucnosti své a jej zapíral: základní totiž pravidlo, aby všecky pod žezlem jeho sjednocené národnosti i všecka vyznání víry požívaly vespolek ouplné rovnosti práva i vážnosti. Právo národův jesti skutečné právo přírody; žádný národ na zemi nemá práva, žádati, aby k jeho prospěchu soused jeho sebe sám obětoval, žádný není povinen, pro dobré souseda svého sebe sám zapříti neb obětovati. Příroda nezná žádných ani panujících ani služebných národů. Má-li svazek, který spojuje více rozličných národů v jeden politický celek, býti pevný a trvanlivý, nesmí žádný národ míti příčiny, obávati se, že tímto spojením přijde o některý z nejdražších statkův svých, naopak, každý musí míti jistou naději, že v oustřední moci nalezne ochranu i záštitu před možnými přechvaty sousedů přes čáru rovnosti; potom se také každý přičiní, opatřiti oustřední tuto moc silou takovou, aby dotčenou ochranu mohla s prospěchem vykonávati. Jsemť přesvědčen, že ani ještě nyní v říši Rakouské není pozdě, aby základní toto pravidlo spravedlnosti, toto sacra ancora ve hrozícím utonutí lodí, prohlásilo se zjevně i upřímně, a provedeno bylo spolu ve všem důrazně: však ale každé okamžení jesti drahé, kýž se s tím pro bůh již ani hodinu déle neváhá! Metternich neklesl jen proto, že byl největší nepřítel svobody, ale také proto, že byl nejlítější, nejouhlavnější nepřítel veškeré národnosti slovanské v Rakousích."

Revoluce 1848

V pěkné zkratce ji vylíčil Bohumil Doležal.

"Arnold píše o tom, že „i učený v záležitostech zemských velmi krátkozraké náhledy míti může a že není dobře sobě příliš mnoho na doktorech a učených při volení zástupců zakládati, neboť doktoři a učenci také mnohdykráte více přízeň ministrů než blaho lidu na sněmu vyhledávají, a to proto, aby ulovili nějaký výnosný úřad, čehož u jednoduchého občana nestudovaného netřeba se báti.“" Je zajímavé, jak se to za 150 let změnilo.

Přesná analysa Mirka Topolánka

Napsal ji Petr Kolář.

Zajímavý je však i názor čtenáře Jana Daniela: "Topolánek vyhrál všechny volby, ve kterých vedl stranu, dosáhl pro ODS historického výsledku v posledních parlamentních volbách, zvýšil její koaliční potenciál zničený Klausem. Nelevicové strany získaly získaly největší volební vítězství od r.1992. Vládu pravda nesestavil, ale reklamace podávejte u profesora z Hradu - ten Topolánkovi namydlil schody svým geniálním volebním zákonem. Po volbách vedl Topolánek jednání tak, že on vypadá jako ten státotvorný, který se snaží něco vymyslet a Paroubkovi nasadil psí hlavu člověka, který prohrál a teď vše blokuje a destruuje. Občané to řádně ocenili při průzkumu volebních preferencí. Klaus může psát sms jaké chce, faktem je, že jako politický stratég beznadějně zkrachoval: svojí opoziční smlouvou odvedl ODS do opozice na 8 let, urputně bojoval proti menším liberálním stranám ačkoliv bez koalice s nimi se nemohl chopit vlády, zatímco rudí ho válcovali. A teď se ještě snaží protlačit velkou koalici, která by ho možná znovuzvolila (i když spolehát na slovo toho hajzla Paroubka je naivní) ale ODS by opět zničila."

Shrnutí debaty

Podle JzP není p. Pavlíček na Sprše pronásledován. Ve skutečnosti dostává za názor nuly jako na běžícím pásu. Co je na textu: "Můžete mě trestat za názor jak chcete Prokope. Já vím že s argumentem nepřijdete. Mě by spíš zajímal názor maxe, toho považuji za v tomto oboru relativně vzdělaného." závadného? Naprosto nic. Přesto dostal od neznámého fanatického mazače nulu.

Nicméně ten měl i bez Vás a AJ průměr 1.0, takže žádné velké nulování se tam nestalo.
Ten průměr jste vypočítal správně. Nicméně je normální za diskusní příspěvky dávat nulu? Ta byla vždycky myšlena pro totální sračky. Osobně jsem jí nedal nikomu jinému než Neckářovi.

Mně ale vadí Vaše paušalizace a hysterické přehánění. David Pavlíček dostal (pokud těch nulovaných příspěvků nemáte v rukávu víc) celkem dvě nuly a Vy tvrdíte, že se ho snaží "neokonzervativci" umlčet.
I kdyby dostal jen jednu, tak by to znamenalo, že se ho snažíte umlčet. Přitom tak kvalitních příspěvků na Sprše mnoho nemáte, i když si Klan myslí opak. Ve skutečnosti dostal tři a dostal by jich víc, kdybych se ho p. Juchelka a já nezastali. Ten nulovač totiž poznal, že nemá chanci.

Asi jste se zbláznil.
Proč?

A Petříčkovi bych doporučil, ať si opravdu najde ve slovníku slovo předsevzetí, když mu nerozumí. Už takhle je pro smích mnoha lidem a ignorancí to nezlepší: "To je zvlastni vypraseni kozichu..." Smysl pro sarkasmus na Google nenajdete, milý Boutrosi. Rovněž smysl pro nadsázku: "Ona totiž žádná technologie na sestřelení ICBM neexistuje a existovat nebude." = pro ty, co to stejně jako Boutros potřebují doslovně: "Ona totiž žádná účinná technologie na sestřelení ICBM neexistuje a existovat nebude."

7. září 2006

Skutečný cíl libanonské války

Frontline: "Many analysts, however, are of the view that the war had other objectives. One of them was to dissuade Hizbollah's ally, Iran, from considering a confrontation with the Israeli-United States alliance, by demonstrating its capacity to cause massive destruction inside Lebanon."

Výsledek? "By offering effective resistance to Israel, Hizbollah has emerged as the symbol of resistance against U.S. unilateralism in West Asia imposed with Israeli help."

Generál Aoun (ميشال عون): "This war is bringing us [Christians, Sunni Muslims, and the Shia population] closer together. We are actually living more tolerantly with each other than ever."

Shrnutí debaty ze Sprchy

David Pavlíček presentoval několik jednoduchých faktů:
  1. Program Hvězdných válek (ničení mezikontinetální střel antiraketami) za 25 let spotřeboval 500 miliard dolarů.
  2. Jeho úspěšnost v likvidaci "přátelských" raket (s předem známou dráhou letu) je pouhých 33 %.
  3. Jeho úspěšnost v likvidaci nepřátelských raket (s předem neznámou dráhou letu) je čistých 0 %.
Jak na to reagovali sprší fanatičtí neokonservativní jestřábové (Max, TL, Tomáš, Boutros, Prokop a mxp)?
  1. Pokusili se p. Pavlíčka umlčet nulováním. Tomu jsme s p. Juchelkou zabránili. Oněm neznámým nepřátelům diskusse by právo nulovat mělo být okamžitě odebráno.
  2. Pokusili se stočit diskussi na lokální antirakety (mxp). P. Pavlíček správně opáčil, že Patrioty nejsou předmětem diskusse.
  3. Věcnou debatu převést do osobní roviny (Boutros). Boutrosi, i když to nemá žádný smysl Vás na to upozorňovat, protože Vy už jiný nebudete, to, že neumíte věcně diskutovat, nezachráníte tím, že budete kádrovat opponenta. Navíc pochybuji, že by Elvis najednou začal používat háčky a čárky.
  4. Argumentovat pochybnými autoritami (ruským generálem, Max). Maxi, když je zjevné, že má někdo osobní zájem na věci, tak jeho slova nemůžete brát jako vtělené slovo Boží.
Od Pepka Vyskoče Prokopa Krásného se nic kloudného čekat nedalo. P. Pavlíček zcela správně na "diskussi" (tj. reagování na Prokopovy urážky) zcela správně resignoval. Ale mnohem více se čekalo od Gorilly Maxe. Ale když mu schází argumenty, tak se uchyluje k trollingu. Opouští i půdu logiky, která mu jinak obvykle neschází:

"Tvrzením, že náčelník je i politik nijak nevyvracíte jeho argumenty."
Ale ano, Gorillo, když někdo mluví jako politik, tak resignoval na odbornost ve prospěch demagogie. Přesně jako Vy.

"Náčelníku generálního štábu ruské armády Jurij Balujevskijmu asi nejsou."
Oblíbená zbraň trollů je vyvracet tvrzení, která nikdo netvrdí.

"Možná proto, že ho odebíráte zdarma, tak na náčelníka Balujevskijho nezbylo."
Pokus o humorný effekt, který nevyšel.

Všimněte si, že Gorilla nijak neregoval na úvodní these p. Pavlíčka. Zkrátka a dobře "Denní dávka zdravé kritiky pro osvěžení mysli" v plné nahotě, pane Zemane.

6. září 2006

Milan Šmíd popravil Rosse Hedvíčka

LN měly tu drzost, že informovaly o Rossu Hedvíčkovi. To se Milanu Šmídovi nelíbilo. Proto popravil Rosse Hedvíčka přesně stejným stylem, který vyčítá Petru Zídkovi ve vztahu k Janu Křenovi. Odpíraného chleba největší krajíc? Milan Šmíd, pokud si chce uchovat osobní kredibilitu, by takto neměl ventilovat své osobní spory s Rossem Hedvíčkem o soc.culture.czecho-slovak.

Je smutné, když na podporu svých tvrzení o Rossu Hedvíčkovi používá něco tak nedůvěryhodného, jako je wikipedie. Použil by na článek o Miladě Horákové spis z kommunistického processu?

František Fuka už není právě nejmladší, patří ke střední generaci. Co si o něm myslí jeho kollegové, to si můžete přečíst sami. Milan Šmíd k němu cítí přirozenou affinitu, protože František Fuka nesnáší a zesměšňuje Rushe Limbaugha i Pata Buchanana. Je to však dostatečný důvod, aby byl citován jako autorita?

Na okraj poznamenávám, že Soubigoua kniha o Masarykovi vyšla mezitím česky. Osobně jsem k jeho thesi skeptický, ale obývat ji jako sovětskou propagandu je zase jiná předpojatost.

Dvojí metr

Zřejmě není nic odpornějšího než dvojí metr, dvojí morálka, kterou se projevuje pokrytectví.

Na Sprchu opět přišel další externista (David Pavlicek), kterého nalákalo lživé heslo v záhlaví blogu: "Denní dávka zdravé kritiky pro osvěžení mysli", zatímco staří pardálové se raději věnují infaltilní hře. Dopadlo to očekávatelně, nicméně debata byla velice zajímavá. Ukazuje se, že Hvězdné války (SDI) jsou dodnes k ničemu.

P. Pavlíček označil Boutrose za kreacionistu, protože věří propagandě bez důkazů. To Boutrose pohoršilo: "Mam pocit, ze Vase predstava slusne argumentace se diametralne lisi od obecne uznavaneho standartu." (Pravopisná chyba pietně ponechána.) Když p. Pavlíček poukázal na Boutrosův dvojí metr, tak mu to Boutros vysvětlil: "Kokot se zde rika tem, jez se jako kokoti chovaji." Aha. Jak se chovají kokoti a jak se chovají kreacionisti? Je označení někoho za kokota obecně uznávaným standardem slušné argumentace? Quod licet Iovi, non licet bovi? Jsou si členové Klanu rovnější?

Legalisace kommunistického převratu

Zákon č. 213/1948 Sb., ze dne 21. července 1948, o úpravě některých poměrů na ochranu veřejných zájmů:

Národní shromáždění republiky Československé usneslo se na tomto zákoně:

§ 1

(1) Opatření akčních výborů nebo opatření učiněná na jejich návrh nebo na jejich místě, k nimž došlo v době od 20. února 1948 do dne počátku účinnosti tohoto zákona a která směřovala k ochraně nebo k zabezpečení lidově-demokratického zřízení nebo k očistě veřejného života, jsou po právu, a to i v těch případech, kde by jinak nebyla v souladu s příslušnými předpisy.

(2) Uzná-li Ústřední akční výbor Národní fronty, že nešlo o opatření podle odstavce 1 nebo že v jednotlivých případech nutno odstraniti nesrovnalosti vzniklé při provádění těchto opatření, je povolaný úřad nebo orgán oprávněn učiniti na návrh Ústředního akčního výboru Národní fronty opatření nutná k revisi.

§ 2

Pokud se opatření uvedená v ustanovení § 1, odst. 1 týkají veřejných zaměstnanců, platí pro ně tato další ustanovení:

1. Opatření, kterými byli veřejní zaměstnanci odstraněni z činné služby (dovolená s čekatelným a pod.), se považují, pokud se dále nestanoví jinak, za rozvázání služebního (pracovního) poměru od prvního dne měsíce, následujícího po dni počátku účinnosti tohoto zákona.
2. Ke dni rozvázání služebního (pracovního) poměru vydá veřejný zaměstnavatel za zaměstnance příslušné částky podle předpisů o přestupech ve veřejnoprávním důchodovém pojištění (zaopatření). Jinak zanikají veškeré povinnosti, práva
a nároky ze služebního (pracovního) poměru pro zaměstnance a jeho rodinné příslušníky.
3. Veřejní zaměstnanci, kteří byli takto odstraněni ze služby, s níž je spjato veřejnoprávní pensijní zaopatření, se přeloží do výslužby s účinností k poslednímu dni měsíce, následujícího po dni počátku účinnosti tohoto zákona, vykazují-li do dne
počátku účinnosti tohoto zákona nejméně 10 let celkové služební doby započitatelné pro nárok a výměru odpočivných (zaopatřovacích) platů a dosáhli-li do dne počátku účinnosti tohoto zákona muži 55. rok a ženy 45. rok věku.
4. Služební (pracovní) poměr veřejných zaměstnanců, kteří byli odstraněni z činné služby proto, že byli uznáni vinnými podle dekretu presidenta republiky ze dne 19. června 1945, č. 16 Sb., o potrestání nacistických zločinců, zrádců a jejich pomahačů a o mimořádných lidových soudech, dekretu presidenta republiky ze dne 27. října 1945, č. 138 Sb., o trestání některých provinění proti národní cti nebo podle dekretu presidenta republiky ze dne 4. října 1945, č. 105 Sb., o očistných komisích pro přezkoumání činnosti veřejných zaměstnanců, ve znění předpisů je měnících a doplňujících, anebo i podle nařízení Slovenské národní rady ze dne 15. května 1945, č. 33 Sb. n. SNR, o potrestání fašistických zločinců, okupantů, zrádců a kolaborantů a o zřízení lidového soudnictví, ve znění předpisů je měnících nebo doplňujících, po případě podle nařízení Slovenské národní rady ze dne 23. srpna 1945, č. 99 Sb. n. SNR, o úpravě služebního poměru státních a veřejných zaměstnanců, se považuje za rozvázaný od prvního dne měsíce následujícího po dni počátku účinnosti tohoto zákona.

§ 3

(1) Služební (pracovní) poměr veřejných zaměstnanců, kteří budou uznáni vinnými podle předpisů uvedených v § 2, č. 4 po dni počátku účinnosti tohoto zákona, se považuje za rozvázaný od prvního dne měsíce následujícího po pravoplatnosti odsuzujícího výroku.

(2) Ustanovení § 1, odst. 2 platí obdobně.

§ 4

Tento zákon nabývá účinnosti dnem vyhlášení; provedou jej všichni členové vlády.

Gottwald v. r.
Dr. John v. r.
Zápotocký v. r.
Široký v. r.
Fierlinger v. r.
Dr. Ševčík v. r.
Dr. Clementis v. r.
arm. gen. Svoboda v. r.
Dr Gregor v. r.
Nosek v. r.
Dr. Dolanský v. r.
Dr. Nejedlý v. r.
Dr. Čepička v. r.
Kopecký v. r.
Kliment v. r.
Ďuriš v. r.
Krajčír v. r.
Petr v. r.
Dr. Ing. Šlechta v. r.
Dr. Neuman v. r.
Erban v. r.
Plojhar v. r.
Ing. Jankovcová v. r.
Dr. Šrobár v. r.

BTW, tento zákon dodnes nebyl v rámci kontinuity s kommunistickým régimem zrušen a je stále platnou součástí českého právního řádu.

Akční výbor Národního shromáždění

Po kommunistickém převratě byly všude organisovány akční výbory k likvidaci nepohodlných osobností. V NS jej zakládala Anežka Hodinová-Spurná: "V únoru 1948 zde organizovala akční výbor, orgán, který vytvořil nový zasedací pořádek poslanců", tzv. "oslovskou lavici". Myslím, že z těchto zločinců bychom si příklad brát neměli. Nejsme jako oni.

Více na Blistech.

5. září 2006

Populismus ČSSD nesvědčí

Tvrdík 2002: "Vyjádřil jsem zájem ČR zapojit se do tohoto programu. Nabídli jsme Spojeným státům možnost rozmístění systému protiraketové obrany na českém území."

Paroubek dnes: "Jiří Paroubek v pondělí americkému velvyslanci Williamu Cabanissovi řekl, že jeho strana v ČR protiraketovou základna Spojených států nechce."

Jezevcův příběh

via Malý čtenář.

4. září 2006

AndyO revisited

motto: "Mate zde pekny blog vazena pani Andy, mnohem lepsi, nez u Piiiitrse."

V době, kdy měla AndyO o Sprše své pochybnosti, založila hned 2 blogy. Poctivě jsem o tom referoval.

Mezitím jeden blog Andy radši zrušila. Ten druhý stále existuje a má tu výhodu, že tam Andy nedává průchod svým primitivním nenávistem jako na Neviditelném psu či jinde.

P. S. Blog jiné ztracené dcery je zajímavější. Nevíte někdo, kam zmizela Juliana? Patřila na Blistech k tomu nejlepšímu.

Jan Novák vulgo Gorilla Max se odhalil

Gorilla Novák, který se chlubí tím, že často chodí do bordelů a že rád udává, se nedávno přiznal, proč na Sprše známkuje: "známkuje příspěvky na Sprše zřejmě proto, aby tímto svým konáním zapříčinil rozvrat mezi diskutujícími. Domnívám se, že jeho známkování příspěvků je motivováno snahou poškodit diskuze a také trestat diskutující, kteří v minulosti oponovali jeho názorům." Nedejme se mýlit tím, že tuto motivaci přisuzuje jinému. Ve skutečnosti z něj mluví podvědomí.

Každý si může spočítat, kolikrát ode mne Gorilla dostala dobrou známku.

Nebezpečná kořist

Nebezpečná kořist je známý béčkový film Lloyda A. Šimandla. Citát diváka: "Už jenom slyšet Jiřího Krampola, jak rádobydrsným hlasem říká "Já mu toho ptáka strčím do prdele, až se z toho posere", je otřesný zážitek." Nicméně Chained Heat 2 (1993) dokonce vysílala i televise veřejné služby, Česká televise, jako Peklo v řetězech 2: "Snímek pojednával o americké studentce, která omylem skončí v české ženské věznici [Ruzyk], které železnou rukou šéfuje zkorumpovaná Brigitte "Rudá Sonja" Nielsen, a ve vedlejších rolích se tu objevila Jana Švandová, Marek Vašut a Markéta Hrubešová."

Máte, p. Fuko, rád Šimandlovy soft pornografické filmy?

Nový layout vládního serveru

V dnešní době, kdy se nade vše hodnotí pohotovost, vládní server nemohl zůstat beze změn ani do zítřka. Na vládě vzali změnu zgruntu a zavedli i nový layout. Nic proti, už to jejich server potřeboval. Ale proč si zvolili písmo MS Sans Serif? To je dobré maximálně pro menu, nikoliv jako chlebové písmo.

Drobné poučení pro Kapitána

Po konfliktu Prokopa s p. Juchelkou žádný myslící člověk, i kdyby byl sebevíce zaslepený a stranický, nemohl mít pochyb o tom, co je Prokop zač. Hulvát z amerického vidlákova, kterému se v práci posmívají za jeho nemožné názory.

Naproti tomu o Jezovcovi, Maxovi či Boutrosovi mnozí pochybovali. Prý nejsou tak špatní, prý nejsou trollové. A ejhle. Označili příspěvek, v němž sprší Pepek Vyskoč označuje svého bývalého kollegu za kokota, za jeden z nejlepších příspěvků na Sprše. Pokud jste se, p. Zemane, ptal, proč Sprcha je žumpa, tak nyní už to víte. Prokopův příspěvek každý slušný člověk vynuluje, pokud má tu možnost, nebo dá jedničku. Ač mám s Kapitánem úplně odlišné názory, jemu morálka nechybí. Naproti tomu s Boutrosem mám obvykle shodné názory, přesto mne nenávidí. Hádejte, proč.

A nedá mi, abych se nevyjádřil k též k mimosnímu jednání paní Noblessy. Podle jejího názoru je využívání práv každého zaregistrovaného čtenáře Sprchy trollingem. Blahopřeji. Dostala se na úroveň kommunistů, kteří označovali za demokracii něco, co demokracií nebylo, za svobodu něco, co svobodou nebylo, a za vykořisťování něco, co vykořisťováním nebylo.

3. září 2006

Skandální rozsudek bývalého ústavního soudce

Miloš Holeček vynesl tento rozsudek: "žalovaný dospěl k nařčení žalobce vzhledem k jeho tehdejší funkci vedoucího krajského tajemníka KSČ a soud na základě listinných důkazů, zejména zápisů ze schůze tzv. bezpečnostní pětky a schůze tzv. církevní pětky, musel konstatovat, že žalobce se jako přední funkcionář KSČ počátkem 50. let spolupodílel na vytváření a upevňování nedemokratického totalitního společenského systému zvaného diktatura proletariátu, jehož nejdrastičtějším projevem byly v této době stalinských deformací inscenované procesy s politickými odpůrci. Nešlo však o vinu kriminální, což vyplývá ze zásad trestního práva, nýbrž o vinu morální a politickou, jak už dříve obecně konstatoval Ústavní soud v nálezu z 21. 12. 1993 Pl. US 19/93." [zdůrazněno mnou]

Zajímalo by mne, kdo podle tohoto absolventa kommunistické právnické fakulty nese vinu za zločiny kommunismu v Jihlavském kraji. Když se člověk dozví toto, tak se nijak nediví postoji Rosse Hedvíčka k ČR.

Naštěstí moravský vrchní soud tento rozsudek zvrátil.

Zajímalo by mne, zda u Holzbauerova advokáta Jaroslava Širmera se jedná o pouhou shodu jmen s okresním tajemníkem KSČ Jaroslavem Širmerem.

Updated.

Censor Vlk

Právo: "Na koncertech se Madonna nechává jakoby ukřižovat na obrovském kříži. „Mně na tom vadí, že se zneužívají posvátné symboly všech křesťanů k takové lehké show,“ uvedl včera Vlk v Českém rozhlase. Dodal, že křesťanské symboly jsou státem chráněny a jejich hanobení je trestné. „Toto je hanobení, poněvadž je to užíváno nevhodným způsobem,“ uvedl Vlk. Podle svých slov Madonniny písničky nikdy neposlouchal. Na dotaz, zda si je poslechne, uvedl: „To je nevhodná otázka.“"

Církev nemá na kříž monopol. Spartakovi druzi byli rovněž ukřižováni.

Další poučení pro Kapitána

Slovo žoldnéř protokol k ženevské konvenci nijak nezměnil, užívá se tak po staletí. Encyclopedia Britannica 1911: "MERCENARY (Lat. mercenarius, from merces, reward, gain) , one who serves or acts solely for motives of personal gain, particularly a soldier who offers himself for service in any army which may hire him. The name is sometimes used as a term of reproach by nations who raise their armies by conscription, of armies raised by voluntary enlistment whose members are paid a more or less living wage."

Kapitánův problém je v tom, že ač formálně bez ideologie, papouškuje kommunistickou propagandu o tom, že každý professionální voják je žoldnéř.

Dále Kapitán neví, že voják není člověk, který má primárně zabíjet. I když je to voják v útočné válce, jeho primárním cílem není zabíjet, nýbrž obsadit cizí území. Je, Kapitáne, policista žoldák (tj. dle Vaší definice člověk najatý zabíjet)?

Jaroslav Honzátko - fakta

Pokud si chcete učinit názor na bratry Mašíny bez zbytečných emocí, přečtete si následující fakta. Zaujalo mne: "na jižní Moravě ... upozornil na sebe Ctirad Mašín svým českým dialektem."

Krajní nouze bez kommunistických nánosů: "Jednání jinak trestné, jímž někdo odvrací nebezpečí přímo hrozící, není trestným činem, jestliže způsobená škoda je menší než ta, která hrozila a nebezpečí nebylo možno odvrátit jinak. Nejde o krajní nouzi, jestliže ten, komu nebezpečí hrozilo, byl povinen je snášet."

2. září 2006

Zajímavé archivalie na Internetu

Ústav pro českou literaturu ČAV zpřístupnil zatím značně fragmentární archiv časopisů za poslední dvě století. Smutné čtení.

Neúplný seznam krajských tajemníků KSČ v 50. letech

Neúplný seznam krajských tajemníků KSČ v 50. letech:
  1. kraj Pražský:
    1. Antonín Novotný (1945–1951)
    2. Bedřich Kozelka (1953–1957)
  2. kraj Českobudějovický:
    1. Josef Paleček (1945–1950)
    2. Lubomír Štrougal (1957–1959)
  3. kraj Plzeňský:
    1. Hanuš Lomský (leden 1949 – leden 1951)
    2. Václav Pašek (1951–1953)
    3. Čestmír Císař (1953–1957)
  4. kraj Karlovarský:
    1. Jan Havelka (1953–1959)
  5. kraj Ústecký:
    1. Mikuláš Landa (1950)
    2. Květoslav Innemann
    3. Antonín Krček (1954–1957)
  6. kraj Liberecký,
  7. kraj Hradecký:
    1. Jan Havelka (1950–1953)
  8. kraj Pardubický,
  9. kraj Jihlavský:
    1. Václav Pašek (1949–1951)
    2. Miroslav Holzbauer (1951–1952)
  10. kraj Brněnský:
    1. Otto Šling (1945–1950)
    2. Martin Vaculík
    3. Josef Špaček
    4. Josef Korčák (1955–1962)
  11. kraj Olomoucký
    1. Pavel Hron (1954–1960)
  12. kraj Gottwaldovský:
    1. Alois Indra (1956–1960)
  13. kraj Ostravský:
    1. Vítězslav Fuchs
    2. Květoslav Innemann
    3. Drahomír Kolder (1958–1962)
Updated.

Žoldnéři

Max, protože je Rambo, tak vojenským věcem rozumí. Tak za něj dokončíme poučení Kapitána:

Čl. 47 dodatkového protokolu k Ženevským úmluvám z 12. srpna 1949 o ochraně obětí mezinárodních ozbrojených konfliktů (Protokol I), vyhlášený pod číslem 168/1991 Sb., který ČSSR podepsala 6. prosince 1978:

Žoldnéři
  1. Žoldnéř nemá právo na status kombatanta nebo válečného zajatce.
  2. Žoldnéř je osoba, která:
a) je specielně najata v místě nebo v zahraničí k tomu, aby bojovala v ozbrojeném konfliktu;
b) skutečně se přímo účastní nepřátelských akcí;
c) svoji účast v nepřátelských akcích motivuje hlavně osobním ziskem a stranou v konfliktu nebo jejím jménem je jí skutečně slíbena materiální odměna podstatně převyšující odměnu slíbenou nebo placenou kombatantům podobných hodností a funkcí v ozbrojených silách této strany;
d) není občanem strany v konfliktu ani nemá trvalé bydliště na území kontrolovaném stranou v konfliktu;
e) není příslušníkem ozbrojených sil strany v konfliktu, a
f) nebyla vyslána státem, který není stranou v konfliktu k plnění oficiálních úkolů jako příslušník jeho ozbrojených sil.

1. září 2006

Kommunistická správní reforma

Jak známo, v roce 1948 byly zrušeny země a místo nich byly vytvořeny kraje. Zákon č. 280/1948 Sb., který nabyl platnosti na Štědrý den 1948, se stal inspiračním zdrojem územní reformy z roku 1997 (ústavní zákon č. 347/1997 Sb.). Jediný rozdíl je ten, že nyní máme místo 13 krajů 14:
  1. kraj Pražský,
  2. kraj Českobudějovický,
  3. kraj Plzeňský,
  4. kraj Karlovarský,
  5. kraj Ústecký,
  6. kraj Liberecký,
  7. kraj Hradecký,
  8. kraj Pardubický,
  9. kraj Jihlavský,
  10. kraj Brněnský,
  11. kraj Olomoucký,
  12. kraj Gottwaldovský,
  13. kraj Ostravský.
Zajímavostí je, že nově zřizovaný Gottwaldovský kraj ještě sídlil ve Zlíně, ačkoliv Gottwald dal souhlas s přejmenováním města již v listopadu 1948.