8. září 2016

První dojmy z Office 2016

Tak jsem dnes asi po 8 letech přešel na novou versi Microsoft Office. Jedná se o 16.0, marketingově 2016. Je to větší shock, než jsem čekal. Roky jsem používal 12.0 (2007). V ní bylo velice těžké si zvyknout na Fluent User Interface s ribbons místo menu. Vynechal jsem versi 14.0 (2010) i 15.0 (2013). Člověk se vše naučí a pak dělá automaticky.

Zásadní změnou patrnou na první pohled je flat design. Přijde mi to jako pochybná móda. 3D look byl rozhodně přehlednější. Dále se mi zdá, že na všechno se musí mačkat více tlačítek. Naštěstí jde třeba Backstage View v nastavení vypnout. Co se týká renderingu, subjektivně mi přijde lepší než dřív. Hitem je sdílení, pomocí OneDrive. Ale člověk se musí pokaždé přihlásit, takže je to dost otravné. Skvělá je práce s PDF, včetně editace.

Celkově mohu říci, že některé změny mi přijdou samoúčelné, nicméně filosofie Fluent User Interface zůstala stejná. Zdá se, že by to zákazníci nevnímali jako novou versi, pokud by nevypadala jinak. Integrace do operačního systému není optimální; pořád nejde bezbolestně nainstalovat a zase odinstalovat aplikaci; operační systém to vždy nevratně pozmění.