14. dubna 2012

Günther Graß a jeho vítězství nad hasbarou

Zdá se, že v poslední době se vše obrací k lepšímu. Bojující demokracie dostává citelné údery (jak zaznamenává Παραγραφος; štítek je zřejmě Extrémism) a Günther Graß porazil hasbaru na hlavu. Oč jde?

Graß dlouho sbíral odvahu, ale nakonec se vyjádřil k dvojímu metru na Israel a Persii: Zatímco Israel jaderné zbraně mít může, ačkoliv je nebezpečný všem svým sousedům (Libanon, Sýrie, Palestina), Persie nikoliv. Smlouvu o nešíření jaderných zbraní (NPT) ratifikovaly všechny slušné státy, s výjimkou Severní Koreje, která ji vypověděla, Indie, Pákistánu a právě Israele. Graß proto zveřejnil báseň v prose Was gesagt werden muß (Co řečeno být musí), což je o tajném zbrojním programu lepší forma než spekulativní analysa. Hasbara uspořádala doslova orgie: Günter Grass aneb starého esesáka novým kouskům nenaučíšNepomohl jí ani starý estébák Marcel Reich-Ranicki: Je totiž vskutku typické chucpe, když odvedení k Waffen SS vyčítá někdo, kdo dobrovolně pracoval pro tak zločineckou organisaci jako byl Urząd Bezpieczeństwa (UB).

Nicméně všechny nadlidské výkony israelské propagandy nebyly nic platné, protože neschopné israelské vedení zakázalo Grassovi vstup do země, naprosto stejně jako kommunisté kdysi Kohoutovi: „účinně zlikvidoval Kohout v listopadu 1982 jednou takovou provokací Husákovu oficiální návštěvu do Vídně, kdy – poté, co mu komunistický režim znemožnil vrátit se do Prahy, v době Husákovy cesty do Rakouska přiletěl z Vídně na pražské ruzyňské letiště a k naprosté konsternaci StB vyžadoval právo setkat se se svou dcerou – to se mu na deset minut nakonec podařilo. Jeho eskapáda se tehdy dostala na titulní stránky snad všech novin v německé jazykové oblasti [„Nejsem emigrant, jsem občan ČSSR – chci domů“ – zněl titulek článku v listě Die Welt] a vytlačila z médií zprávy o Husákově oficiální cestě do Rakouska.“

Pak se veřejné mínění definitivně obrátilo proti Israeli – Rushdie: Grassova báseň byla špatná, ale zákaz vstupu do Izraele je dětinský. A porážka hasbary na hlavu byla dokončena, když Grass přirovnal Izrael, který mu zakázal vstup do země, k NDR a Barmě. Ačkoliv je to náhoda, je to velice trefné srovnání: Israel je hospodářsky nejvyspělejší stát Předního východu jako byla DDR v kommunistickém bloku, ale je to stejně militaristický régime jako je Burma. Takže hasbaře pak nezbylo než jen mlčet a nechat celou věc vyhnít.

A tím se dostáváme k Věře Tydlitátové, která je ochotna podporovat každý hnus, jen když je israelský. Je zajímavé, že když světové veřejné mínění chce, aby Israel přestal přepadávat všechny své sousedy, tak prý „žádá, aby se vzdal svých zbraní, aby se vzdal obrany“. Přesně takto argumentoval Hitler, když remilitarisoval Porýní.

Vrcholným trumfem hasbary byla vždy lež na úrovni Protokollů sionských mudrců o tom, že Ahmadínežád chce vyvraždit zbytek Židů. Co na tom, že Ahmadínežád jen citoval Chomejního? Co na tom, že ve skutečnosti ta věta zní: „tento režim okupující Jerusalém musí jednou zmizet ze stránek historie“, tj. sionism (= evropský, zejména ruský, kolonialism Předního východu) nahrazen něčím lepším jako byl kommunism nahrazen demokracií?

Je absurdní z nenávisti k Israeli obviňovat Grasse, který za celý svůj život neudělal nikdy nic protiisraelského a i teď jen požaduje rovný metr na Israel a Persii. Proč by Israel měl jaderné zbraně mít a Persie nikoliv? Ve skutečnosti Persie ve 20. století nikdy nikoho nepřepadla, na rozdíl od Israele (např. 1956, 1967, 1982, 2006 či 2008).

Ztrátka a dobře, tento dvojí metr v rozporu s fakty musí skončit. Buď je Israel legitimní stát a pak pro něj platí mezinárodní právo se vším všudy, nebo je to jen legalisované bezpráví, ale to je třeba otevřeně přiznat.

Update: Němci vyslovují příjmení Grass krátce. Proto není možné Eszett používat jinde než v nominativu a pravopis jsem opravil.

6 komentářů:

  1. Tak vyborne, zkusme opet zavest tajnosti v oblasti zbrani v Evrope, jestli to prinese vice miru, jak celkem nehorazne argumentuje pani T.

    Ale jestli si mysli, ze "zda nějaká vláda o svém zbrojním programu mlčí, mlží, nebo vše zveřejňuje, je otázkou její obranné strategie a je to její právo", tak by se toho mela drzet.

    A pobavila me naka Blechova, kdyz rekla, ze je v poradku vstoupit do SS z mladicke nerozvaznosti, ale napsat do formulare nespravny udaj je teprve dukazem naproste charakterni prohnilosti. :) (pozn.: nemam tuseni, o co jde) A napsat BASEN je jasne signi diaboli.

    Stejne me pobavili i lide na eretzu, predkladam dva vyroky:
    - "Pokud Izrael má jaderné zbraně – což já skutečně nevím" (ale bezpecne vi, ze Persie je stavi)
    - nikdy a nikde jsem nezaznamenal, že by (Izrael) hrozil komukoliv útokem (minuly mesic izraelsky premier ve Washingtonu u Aipaku - placal neco o nuclear ducks)

    A chtel bych se zeptat, kdy napisete/dopisete/zverejnite definici pravdy a lasky, a proc pisete updated anglicky, pro inspiraci:
    nastaviti
    přibrati
    připsati
    dodati
    doložiti
    dopsati
    doplniti

    anebo
    přimysliti

    anebo
    zúplniti
    dovršiti
    dozkoumati
    anebo
    přitrousiti
    přizdobiti

    OdpovědětVymazat
  2. A chtel bych se zeptat, kdy napisete/dopisete/zverejnite definici pravdy a lasky
    Jo, to nevím.

    proc pisete updated anglicky
    To je taková scénická poznámka, něco jako: „To be continued.“

    OdpovědětVymazat
  3. Až díky vašemu článku jsem zjistil, že Grass se zamlada psal Graß. Ale to nechápu, změna pravopisu se přece jmen nedotkla. Němci nejsou Číňani. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Martine, Váš příspěvek se ocitl ve spamovém koši; Google nepochopitelně zpřísnil filtry.

    Podle mne si to Grass změnil sám. Důvody mohou být různé: Třeba se to v rodinné tradici vyslovovalo krátce, takže to chtěl vyjádřit i pravopisem.

    OdpovědětVymazat
  5. GP: Máte naprostou pravdu a to si asi ještě ani neuvědomujete, co za sviňárny provádí Israel a jeho pátá kolona v USA.

    Co se VT týče, hlavní problém je v tom, že i když dotyčná často proklamuje svou touhu žít podle Havlova vzoru 'v pravdě', ve skutečnosti žije v naprostých bludech, programově uzavřená názorům, které by si dovolily veřejně polemizovat s jejím viděním světa. Na jejím blogu se pak můžeme dočíst, jak prý Israelci milují stromy, v době, kdy židovští osadníci z Brooklynu a Moskvy rutinně ničí olivovníky svých nových palestinských sousedů, které po generace vyrůstaly pod péčí arabských farmářů. Není divu, že taková blbá propaganda je zcela neúčinná a Israel se dělí o poslední místa s Pakistánem a Íránem na žebříčku oblíbenosti.

    Podle mě, částečně i díky svému postavení vysokoškolského pedagoga, se jedná o profesionální hasbaristku, která na svém blogu nemůže přece 'propagovat' jiné, Israeli nepříjemné názory, byť i v diskusi a jejíž zájem o menšiny je nutno si vysvětlit především jako snahu získat v rámci ČR jakousi reputaci ochránkyně lidských práv, pro případ, kdy bude zapotřebí chválit Israel až provede zase nějakou další prasárnu. Jak jinak si vysvětlilt její absolutní nezájem v případě porušování práv Palestinců? I VT si musí přece intelektuálně přiznat, že k porušování jejich práv ze stran Israele zcela jistě dochází a jelikož se o dění v Israeli (a okolní oblasti) implicitně zajímá, nemůže tvrdit, že její zájem o lidská práva je omezen pouze na ČR.

    Proto je jasné, že VT je v nelepším případě naivní provinční intelektuálka, pro kterou svět končí Holocaustem, v nejhorším případě česká hasbaristka pracující pro zájmy cizí země, ovšem každopádně osoba, které neustálým zájmem zbytečně dodáváme na významnosti...

    OdpovědětVymazat
  6. A ono vlastně v Israeli nedochází jen k porušování práv Palestinců, ale třeba i černých Židů z Afriky a nebo afrických immigrantů a na rasisimus je VT přímo expert... : )

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>