2. prosince 2012

Svatozáře na mincích EU

Protože na Vodníkově blogu Bylo, nebude neutichá flame war o tom, kdo zavinil pokus o vymazání svatozáří u sv. Cyrilla a Methoděje, rozhodl jsem se, že k tomu napíšu vlastní post, ačkoliv jsem původně o této historce okresního formátu nechtěl referovat. Ale protože žijeme v době symbolů, zdá se, že tento příběh je docela významný jako je obdobná historka okresního formátu: Pussy Riot.

Základní Vodníkův problém je, že vůbec netuší, co je to Evropská unie – jeho ponětí je ještě menší než průměrného českého novináře, a to je co říct. Tak to napravme: Evropské instituce můžeme cum grano salis rozdělit na ryze evropské a národní. K těm prvním patří Evropská kommisse, Evropský soudní dvůr a další. K těm druhým Rada EU a Evropská rada. Evropský parlament má smíšenou povahu.

Vyberme si Kommissi (EK, KOM) jako typického zástupce evropské byrokracie. Je to de facto evropská vláda. KOM má mnoho poradních orgánů a znám ji docela dobře. Panuje tam evropský duch. Jednacím jazykem je angličtina (formálně i francouzština, ale tu jsem nikdy na živo neslyšel), neexistuje žádné tlumočení. Ačkoliv kommisaře jmenují národní vlády, nejsou s nimi formálně ani fakticky spojeni. Mít významného kommisaře je čistě o prestiži, reálný význam to nemá žádný.

ČR měla 3 kommisaře: První byl Pavel Telička. To je kariérní úředník. Jmenovat jej byl ze strany ČR anachronism, protože od Delorsovy kommise jsou kommisaři politici. Druhý český kommisař byl Vladimír Špidla. To byla optimální volba, protože KOM je přirozené místo pro vysloužilé politiky. Třetím českým kommisařem je Štefan Füle, kariérní úředník. Nesmyslná volba.

KOM nemá tolik pravomoci, jak si laici a často bohužel i odborníci myslí. Může je přinášet ucelené návrhy (osnovy) a vetovat pozměněné osnovy, které se jí nelíbí. Může žalovat členský stát u ESD. A to je všechno.

Podívejme se na „národní“ orgány EU. Nejznámější je Evropská rada. Teď zasedá 2x v každém pololetí v Bruselu jako vrchol presidentství EU. Rozhoduje o nejzásadnějších – strategických – otázkách směřování EU. Na celonočním zasedání tandem Francie + Německo převálcuje všechny ostatní státy. Tato „summitová demokracie“ je hlavním důvodem, proč je EU tak nedemokratická. Příští má být 13. a 14. 12. 2012. Tak uvidíme, co na nás zase vymyslí.

Důležitější z hlediska každodennosti je Rada EU, o které v ČR prakticky nikdo neví, protože na ni čeští ministři obvykle nejezdí. Je to de facto evropský senát. Zasedá v 10 formátech.

Duch Rady je úplně jiný. Je skutečně národní. Mluví se na ní v mateřských řečech, jen někteří zástupci nových členských států páskují a mluví anglicky. To je považováno za nezdvořilé, protože je to implicitní vyjádření nedůvěry k tlumočníkům. Na Radě se uzavírají hlasovací bloky, aby členský stát prosadil své zájmy. Zde se skutečně rozhoduje.

A pojďme k mincím EU. Podle původní nesmyslné informace svatozáře zakázala KOM. To se ale brzy ukázalo jako desinformace. Ve skutečnosti proti svatozářím vystoupila socialistická Francie a pravoslavné Řecko. O Francii nemá cenu diskutovat. Její pojetí sekularity je na rozdíl od USA zvrácené. Vede k pošlapávání lidských práv, např. v šátkovém zákoně.

Zajímavější je Řecko. To je jediný stát na světě, kde je pravoslaví státním náboženstvím. Až 97 % Řeků je pravoslavných. Officiální pravoslavný postoj svatozáře podporuje. Tak proč je Řecko proti nim? To pravoslavní nejsou schopni vysvětlit. Místo toho se vymlouvají na papaláštví politiků.

Ve skutečnosti je příčinou papalášství pravoslavného kléru. To došlo tak daleko, že odmítá plnit své povinnosti: vyobcovat řeckého pravoslavného z církve. Důvodem k exkommunikaci samozřejmě není práce pro Goldmann-Sachs, jak Vodník blábolí z cesty, ale aktivní prosazování protipravoslavné politiky. To je hřích v každé náboženské společnosti. Jenže pravoslavný klérus na víru kašle, jen si užívá své prebendy a politikaří.

Tohle pokrytectví je staré jako náboženství samo, jak o tom svědčí pronásledování καθαροι a donatistů.

57 komentářů:

  1. Vaše informace o fungování EU jsou užitečné, nicméně že se jednalo o desinformaci novinářských žumpalistů už jsme odhalili na Bylo nebude. Rovněž to nemění nic na obecně známém faktu, že přísnou náboženskou neutralitou a úzkostlivým sekularismem se EU vzdává svého duchovního dědictví.

    Postoj řeckých politiků opravdu vysvětlit neumím. Že nezastupují pravoslavné, ale Goldmann-Sachs, je nabíledni.

    A jak přejdete na pole pravoslaví, začínáte právě Vy blábolit z cesty, což už je rovněž známo dávno. :-(

    OdpovědětVymazat
  2. Vodníku, jaký konkrétní zájem mají G-S na zákazu svatozáře na minci? Paranoia občas od věci není, ale nic se nemá přehánět...

    OdpovědětVymazat
  3. Vaše informace o fungování EU jsou užitečné, nicméně že se jednalo o desinformaci novinářských žumpalistů už jsme odhalili na Bylo nebude.
    Ne nutně. Jak ukazuje Zuzana Gabrižová, jednalo se o desinformaci NBS. Nicméně, to je vedlejší. Kdybyste nevinnou KOM do problematiky opět nezatáhl, tak bych si článek asi ušetřil.

    Rovněž to nemění nic na obecně známém faktu, že přísnou náboženskou neutralitou a úzkostlivým sekularismem se EU vzdává svého duchovního dědictví.
    To je nesmysl. Vzdávají se USA svého duchovního dědictví? Já sice chápu, že Vaším ideálem je perská theokracie jen s pravoslavím, ale mým ideálem jsou USA.

    Že nezastupují pravoslavné, ale Goldmann-Sachs, je nabíledni.
    To je ale hovadina. Jakou má Goldmann-Sachs politiku ve vztahu k svatozáři? Že žádnou, tak vidíte. Ale neumíte vysvětlit, proč řecká pravoslavná církev mlčí jako zařezaná. Zjevně jí je to jedno. Holt to nejsou prebendy, tak jí z toho nic nekouká.

    A jak přejdete na pole pravoslaví, začínáte právě Vy blábolit z cesty, což už je rovněž známo dávno. :-(
    No jistě. Já blábolím, Alex Juchelka blábolí, Michal Semín blábolí, Martin Doležal blábolí. Všichni blábolíme, jen Vodník tomu rozumí, ale mlčení řeckopravoslavných k svatozáři vysvětlit neumí. Protože to ani nejde. Tak si i nadále buďte řidič Záhorák.

    OdpovědětVymazat
  4. Yamato: to nevím. Jen jsem Petersovi připomněl, že řečtí politikové nezastupují řecký pravoslavný lid. Důvod protestů proti mincím neznáme, ale je nesmysl tvrdit, že ústy řeckých zastupitelů protestuje řecké pravoslaví.

    GP: je-li Vaším vzorem USA, odstěhujte se tam (jako Vy mne posíláte do Řecka). Já ale z Evropy druhé USA s jejich "kulturním dědictvím" opravdu mít nechci!

    Ano, Vy, AJ, Semín i Doležal blábolíte, protože pravoslaví nerozumíte, ač jste přesvědčeni o opaku. Desítky a stovky jiných (ne nutně pravoslavných) neblábolí, ale ty jste Vy úplně zasklil. Proto setrváváte ve svém bludu s Vámi podobnými.

    OdpovědětVymazat
  5. Mi to při těch 97 % jako až takový nesmysl nepřipadá ;-)

    Důvody protestu neznáte, ale pachatelem jste si jistý - na základě čeho?

    OdpovědětVymazat
  6. Yamato, hloupá otázka. Přece na základě víry. :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Jen jsem Petersovi připomněl, že řečtí politikové nezastupují řecký pravoslavný lid.
    Na základě Vaší z prstu vycucané spekulace? Řecká církev mluví jako zařezaná, jak si troufáte tvrdit, že je proti?

    Důvod protestů proti mincím neznáme, ale je nesmysl tvrdit, že ústy řeckých zastupitelů protestuje řecké pravoslaví.
    Není. a) Řecká vláda má prostřednictvím parlamentu důvěru řeckého lidu. b) Řecká církev proti postoji řecké vlády neřekla ani slovo. To jsou fakta. Proti nim stojí Vaše bláboly.

    je-li Vaším vzorem USA, odstěhujte se tam
    Není třeba. Na rozdíl od zaostalého Východu a jeho Rumu na Západě je oddělení církve a státu 1000 let.

    Já ale z Evropy druhé USA s jejich "kulturním dědictvím" opravdu mít nechci!
    Tak se odstěhujte do Řecka nebo do Ruska. Zde na Západě jsme se pravoslaví úspěšně zbavili před 1000 lety.

    Ano, Vy, AJ, Semín i Doležal blábolíte, protože pravoslaví nerozumíte, ač jste přesvědčeni o opaku.
    No jistě, zůstaňte si řidič Záhorák. Pokrytectví s hodinkami, pokrytectví se svatozářemi tím nezakryjete.

    Desítky a stovky jiných (ne nutně pravoslavných) neblábolí, ale ty jste Vy úplně zasklil.
    Otec Jan je mi u prdele. Jediný pravoslavný biskup, hlavně řecký, neboť Řecka se to týká, o tom neřekl ani slovo. Proto musíte zůstat u ignorance (neznalost EU) a spekulací (nesmysly o postoji Goldmann-Sachs ke svatozáři), což je typický produkt každého náboženství a důkaz toho, jak víra Boha otupuje schopnost přemýšlet.

    OdpovědětVymazat
  8. BTW, právě jsem dozvěděl, co by mohlo být za pravoslavným odporem: Kružnice je katholická, kruh je pravoslavný. Na mince má být kružnice. Takže další pokrytectví pravoslavných: Roní krokodýlí slzy, ačkoliv jim jde jen o to uškodit katholíkům. Pravoslaví je čistě negativistické náboženství.

    OdpovědětVymazat
  9. Vodník: Ano, Vy, AJ, Semín i Doležal blábolíte, protože pravoslaví nerozumíte

    Já jsem nikdy netvrdil, že pravoslaví rozumím (po těch debatách s tebou mám pocit, že mu rozumím spíš méně, než více) a ani jsem pravoslaví, jako takové, nekritizoval. Ať si každý věří v co chce.

    Myslím si ale, že rozumím základnímu Kristovu učení a v těch věcech, o kterých byla řeč se IMO někteří z vaší církve od tohoto učení rozhodně odkloňují. Podle mě takové chování má na jakoukoliv křesťanskou církev dopad/následky a nelze je ignorovat nebo relativisovat. Abych to zkrátil, vyplývá mi z toho, že pro tebe je křesťanství hlavně o církvi, kdežto pro mě je hlavně o (Kristově) učení...

    BTW, tvé *bláboly* od odpuštění jsou z mého hlediska téměř důkazem, že sice možná rozumíš praktikám a poměrům v pravoslavné církvi, ale o nějaké duchovnější stránce (křesťanství) toho víš velice málo... Nechávám ti sice vrátka pootevřená, ale ta tvá rigorosita, tzn. extrém, je IMO zaručenější cestou do pekla, než akce PR.

    OdpovědětVymazat
  10. Guy Peters:Pravoslaví je čistě negativistické náboženství.

    Napřed mě napadlo, že to je možná ukvapený závěr, ale pak jsem zjistil, že takto (negativisticky) na mě působí téměř všechny Vodníkovy články o pravoslaví, rozdílech mezi církvemi, apd. On nehledá mezi těmi rozdíly jednotu Krstova učení, ke které by stálo zato směřovat, zdá se, že mu záleží hlavně na těch rozdílech. Ten konflikt je ovšem implicitně obsažen už v názvu církve samotné, tak co se divím...

    OdpovědětVymazat
  11. Petersi, Vy když se rozvášníte, tak lžete, jako když tiskne!

    Nikde jsem nepsal, že proti křížím protestuje Goldman-Sachs! Ty jsem pouze uvedl jako pravé zaměstnavatele řecké vlády, Vaše plky o tom, že "řecká vláda má prostřednictvím parlamentu důvěru řeckého lidu" mne leda rozesmějí. Proto tvrdím - pochopitelně bez důkazu, ten nemá nikdo z nás, pouze na základě doměnky - že ten protest nebyl naprosto protestem řeckého lidu nebo pravoslavné církve.

    Naopak - to Vy z prostého faktu, že řecká církev "mlčí jako zařezaná" usuzujete, že je to její aktivita. Je to stejně z prstu vycucaná spekulace jako moje, s tím, že ta moje se zakládá přeci jen na trochu solidnějších argumentech než Vaše důvěra v zastoupení řeckého lidu jeho vládou (potažmo českého lidu jeho vládou atd.)

    Na druhou stranu - přes veškerou nepravděpodobnost něčeho takového - nemohu apriori stoprocentně vyloučit, že se z nějakého důvodu nějací řečtí hierarchové za ten protest postaví. I pak stojím na straně o. Jana a církve, protože pak by tito hierarchové nepředstavovali hlas církve. Pravoslavná církev nejsou hierarchové - jak ukázaly všelijaké nepřijaté unie, které tito hierarchové v minulosti s Vatikánem uzavřeli - to ovšem Zápaďan s římskokatholickým pokřiveným vnímáním toho, co to církev je, nemůže pochopit.

    OdpovědětVymazat
  12. AJ:

    Myslím si ale, že rozumím základnímu Kristovu učení a v těch věcech, o kterých byla řeč se IMO někteří z vaší církve od tohoto učení rozhodně odkloňují.
    Nevím, o kterých věcech byla řeč, které máš konkrétně na mysli. Pokud Ti jde o porušování Kristových přikázání, tak samozřejmě! To dělá i svatý sedmdesátkrát denně. Někdo víc a někdo míň. Od Kristova učení se církev neodklonila nikdy!

    Podle mě takové chování má na jakoukoliv křesťanskou církev dopad/následky a nelze je ignorovat nebo relativisovat.
    Na to mám opravdu jiný názor. Na jednu stranu je pravda, že ti, co jsou nejvíc na ráně, si musí dávat nejvíc pozor, protože podle nich povrchní vnější pozorovatel bude posuzovat a odsuzovat celou církev. Pokud ale někomu jde o pravdu, nezastaví se na povrchní kritice chování hierarchů, ale půjde po tom, co je opravdu podstatné, takže na to poštěkávání povrchních pozorovatelů můžeme nakašlat (do té míry, do které oni sami chtějí zůstat těmi povrchními pozorovateli). Na druhou stranu pokud patriarcha uchová čistou víru a nepoškodí pravoslaví, tak tato jeho zásluha překoná nějaké jeho slabosti (hodinky, limousiny, ba dokonce i evt. kágébáckou minulost), za které ho bude soudit Bůh, nikoli AJ nebo Vodník.

    K odpuštění se nemíním vracet. Tam došlo mezi námi k těžkému nedorozumění a zmatení pojmů. Jak jsem psal na Bn, měl jsem pro Tebe rozepsaný článek na toto thema, ale resignoval jsem na to.

    OdpovědětVymazat
  13. Vodníku, Vy když se rozvášníte, tak blábolíte ještě větší nesmysly než obvykle.

    Nikde jsem nepsal, že proti křížím protestuje Goldman-Sachs
    Ne?

    Ty jsem pouze uvedl jako pravé zaměstnavatele řecké vlády
    Byl jste někdy zaměstnán? Víte vůbec, co to obnáší? Jaké jsou povinnosti zaměstnance?

    Vaše plky o tom, že "řecká vláda má prostřednictvím parlamentu důvěru řeckého lidu" mne leda rozesmějí.
    Chápu. Stejně jako absolutně netušíte, co je to EU, tak absolutně netušíte, co je to demokracie. Smutná visitka.

    že ten protest nebyl naprosto protestem řeckého lidu nebo pravoslavné církve
    A jak se pozná řecký lid? Že vypálí někde nějakou banku? To si pletete lid a plebs. Lid volí ve volbách parlament. Parlament vyslovuje důvěru vládě. Ale Vy asi vůbec netušíte, co to volby jsou, co je to vláda a co je to většina. Myslím, že byste marxism neměl brát tak vážně.

    Naopak - to Vy z prostého faktu, že řecká církev "mlčí jako zařezaná" usuzujete, že je to její aktivita.
    Kdo mlčí, souhlasí. As simple as that.

    Je to stejně z prstu vycucaná spekulace jako moje
    Není to žádná spekulace, ale presumpce. Pokud víte, co je to presumpce.

    ta moje se zakládá přeci jen na trochu solidnějších argumentech
    Jo? Na jakých? Rozhlédl jste se z okna?

    Vaše důvěra v zastoupení řeckého lidu jeho vládou (potažmo českého lidu jeho vládou atd.)
    To není žádná důvěra, to je podstata zastupitelské demokracie, kterou jste dodnes nepochopil.

    protože pak by tito hierarchové nepředstavovali hlas církve
    A kdo o tom rozhoduje? Vodník?

    Pravoslavná církev nejsou hierarchové
    Ale ani Vodník.

    Zkrátka a dobře, spousta blábolů, k meritu nic. Můžete vyloučit, že pravoslavní byli proti svatozáři, protože je katholická? Nemůžete, takže jen mlžíte. Typická pravoslavná taktika. Neměl byste to s tím sergianismem přehánět.

    OdpovědětVymazat
  14. Napřed mě napadlo, že to je možná ukvapený závěr
    Ono se zdá, že Vodník je isolovaný fanatik, ale takoví jsou v těch starokalendářních sektách všichni, a že těch sekt je, např. A Protest to Patriarch Athenagoras On the Lifting of the Anathemas of 1054. Novokalendářníkům bych nechtěl křivdit, takže když píšu o pravoslaví, mám na mysli tyhle vodníkovské schismatiky.

    Všiml jste si, jak Vodník dštil síru na moskevský patriarchát? Pak jeho sekta otočila (zadarmo to určitě nebylo), takže otočil i Vodník. Co dříve absolutně vadilo, nyní nevadí. Pokrytectví v praxi.

    On nehledá mezi těmi rozdíly jednotu Krstova učení, ke které by stálo zato směřovat, zdá se, že mu záleží hlavně na těch rozdílech.
    To by nevadilo, kdyby ty rozdíly bral jako poučení, nikoliv jako raison d'être. Místo, aby mluvil česky, mluví ruskou hatmatilkou: místo milosti blahodať.

    Ten konflikt je ovšem implicitně obsažen už v názvu církve samotné, tak co se divím...
    Ano, pravoslaví založil 23. října 858 Michal Opilec. Jak vzniklo, tak se také udržuje.

    OdpovědětVymazat
  15. Všiml jste si, jak Vodník dštil síru na moskevský patriarchát?
    Kde? Na jeho hierarchii a sergianism, to ano, ale ROCOR nikdy nepopírala platnost tajin moskevského patriarchátu, tj. uznávala přítomnost Ducha svatého. Nějak se Vám to plete, ale to Vám nebrání o tom psát - podle toho to pak vypadá...:-(

    Pak jeho sekta otočila (zadarmo to určitě nebylo),
    A pak kdo si tu něco cucá z prstu!...

    Zbytek Vašeho povídání o pravoslaví nemá cenu kommentovat. Jsou to ještě větší bizzarnosti než Vaše víra ve fungování zastupitelské demokracie.

    OdpovědětVymazat
  16. Vodník:Pokud Ti jde o porušování Kristových přikázání, tak samozřejmě! & Na druhou stranu pokud patriarcha uchová čistou víru a nepoškodí pravoslaví, tak tato jeho zásluha překoná nějaké jeho slabosti (hodinky, limousiny, ba dokonce i evt. kágébáckou minulost), za které ho bude soudit Bůh

    Z toho mi vyplývá, že jediný rozdíl mezi PR a nějakým pravoslavným hříšníkem je v tom, že ten pravoslavný hříšník je v podstatě OK pouze proto, že věří. To je samozřejmě naprosto nepřijatelné!

    Tam došlo mezi námi k těžkému nedorozumění a zmatení pojmů.

    Odpuštění je odpuštění. Nevím, jak by mohlo v tomto směru dojít k nedorozumění. Pokud narážíš na to, jak jsem to 'srovnával' s žádostí o milost, tak to byl sarkasmus vztažený k tomu, jak sis odpuštění v té prvotní diskusi představoval ty, tzn. jakousi žádost/zájem ze strany člověka, jemuž má být odpuštěno... Nepletl jsem si samozřejmě odpuštění s žádostí o milost, nebo se zpovědí (kde vidím z tvého hlediska další podobnost), apd. (v principu). Odpuštění je osobní čin, o kterém osoba, které je odpuštěno nemusí vůbec vědět a rozhodně k němu není vyžadován její souhlas, apd.

    OdpovědětVymazat
  17. Guy Peters: To by nevadilo, kdyby ty rozdíly bral jako poučení, nikoliv jako raison d'être.

    To jste v podstatě řekl totéž jako já, když jsem napsal, že mu záleží hlavně na těch rozdílech, ne? Tak jsem to aspoň myslel i já...

    OdpovědětVymazat
  18. PR se prohlašují za pravoslavné. Nicméně se k tomu nemíním vracet, posun celé té debaty je velmi nešťastný a nemá smysl v ní pokračovat.

    OdpovědětVymazat
  19. Vodník: PR byly jen příklad a *ty* tvrdíš, že to jsou pekelnice. Klidně si ale dosaď místo PR nějakého jiného, nepravoslavného hříšníka... : /

    OdpovědětVymazat
  20. když jsem napsal, že mu záleží hlavně na těch rozdílech, ne?
    Já myslím, že na rozdílech záleží mnohým. Ale je liší se přístup: Buď to beru na vědomí, nebo to uměle vyhledávám a zdůrazňuju.

    OdpovědětVymazat
  21. Vodník: BTW, já žádný zásadní posun, který by zabraňoval děbatě nevidím. Reagoval jsem pouze na tvou zmínku o blábolení... ; )

    OdpovědětVymazat
  22. Guy Peters: No budiž, i když to považuji za technickou výtku, poněkud vytrženou z kontextu debaty s Vodníkem.

    OdpovědětVymazat
  23. Zbytek Vašeho povídání o pravoslaví nemá cenu kommentovat.
    Vodníku, Vaše schopnost odbíhat od thematu je obdivuhodná. Debata je o postoji pravoslaví ke svatozáři. Ne o Goldman-Sachs nebo o Vaší svérázné představě demokracie, kterou soustavně pletete s ochlokracií. Ale lid <> dav.

    nikdy nepopírala platnost tajin moskevského patriarchátu
    Svátostí, mluvíme česky, ne ruskou hatmatilkou.

    Pravověří není všechno. Vy jste schismatik.

    Nějak se Vám to plete
    Neplete. Je zjevné, že autorem schismatu je Michal Opilec z politických důvodů.

    A pak kdo si tu něco cucá z prstu!...
    Proč by jinak ROCA z čista jasna otočila?

    OdpovědětVymazat
  24. AJ: to, že to jsou satanistky, nevylučuje jejich nominální pravoslavnost. Jestli se samy k pravoslaví hlásí, tak je jejich chování právě otřesnější než by bylo u nějakého nenaboha. Ale já jim do duše nevidím, to si vyřídí s Pánem Bohem samy; tady na zemi si teď odpykávají pozemský trest, ke kterému je odsoudil sekulární soud.

    Klidně si ale dosaď místo PR nějakého jiného, nepravoslavného hříšníka... : /
    U nepravoslavného bych za takové chování trval na potrestání úplně stejně. Opravdu nevím, co chceš říct.

    OdpovědětVymazat
  25. Debata je o postoji pravoslaví ke svatozáři.
    Ano, ale Vy jste do toho zamíchal svou doměnku, že postoj pravoslaví ke svatozáři je vyjádřen protestem řecké vlády, což považuji důvodně (viz Goldman-Sachs) za nesmysl.

    Tajiny, blahodať - zde mluvíte o něčem, čemu opravdu nerozumíte; týká se ve Vašem případě pravoslaví jako celku. Já se s Vámi taky nehádám o mechanismech, kterými funguje EU (leda o tom, čemu to fungování slouží).

    Proč by jinak ROCA z čista jasna otočila?
    Tak si to zjistěte. Internetové debaty nejsou od toho, aby Vám nahradily Vaše samostudium. Třeba, že po pádu kommunismu v SSSR ztratila - částečně! - svůj raison d'être.

    OdpovědětVymazat
  26. Vodník: tady na zemi si teď odpykávají pozemský trest, ke kterému je odsoudil sekulární soud.

    S pomocí pravoslavných lhářů a bez možnosti se účinně hájit... Pravoslaví v praxi?

    Opravdu nevím, co chceš říct...

    Vrať se před mou zmínku o PR. To je pro tebe asi opravdu téma, na které reaguješ výhradně emotivně. Šlo mi o to, že pokud hřeší pravoslavný (tzn. věřící) proti učení Ježíše, nic moc se neděje, žádný trest, žádné důsledky. Pokud hřeší nekřesťan, tak se zbořil svět. To je aspoň pro mě důsledek tvých výroků, které zde pro jistotu ještě zopakuji:

    Pokud Ti jde o porušování Kristových přikázání, tak samozřejmě! ... Na druhou stranu pokud patriarcha uchová čistou víru a nepoškodí pravoslaví, tak tato jeho zásluha překoná nějaké jeho slabosti (hodinky, limousiny, ba dokonce i evt. kágébáckou minulost), za které ho bude soudit Bůh

    OdpovědětVymazat
  27. AJ: jakých pravoslavných lhářů? Ten process byl jistě nepěkný, ale ony byly odsouzeny na základě nějakého lhaní? Nějakých pravoslavných?

    pokud hřeší pravoslavný (tzn. věřící) proti učení Ježíše, nic moc se neděje, žádný trest, žádné důsledky.
    ???? To si četl kde?? Tvé následné citace vůbec nic takového neobsahují!! O nepravoslavných jsem pak nemluvil vůbec!

    OdpovědětVymazat
  28. Vodník: Ten process byl jistě nepěkný, ale ony byly odsouzeny na základě nějakého lhaní? Nějakých pravoslavných?

    Internetové debaty nejsou od toho, aby ti nahradily tvoje samostudium. A v čem tedy podle tebe byl ten proces nepěkný? BTW, neříkám, že PR byly odsouzeny *pouze* díky pochybným výpovědím svědků.

    To si četl kde?? Tvé následné citace vůbec nic takového neobsahují!! O nepravoslavných jsem pak nemluvil vůbec!

    To lze z těch citací lehce vydedukovat. O nepravoslavných, kteří hřeší, napadají církev, apd. se zmiňuješ pořád, ty neponecháváš pouze Božímu soudu. A to jistě dotyční hřeší méně, než sedmdesátkrát denně!

    OdpovědětVymazat
  29. GP, Vy asi ByNe ty flame wars závidíte, jinak si nedovedu vysvětlit, že jste udělal takovou klukovinu.

    OdpovědětVymazat
  30. A v čem tedy podle tebe byl ten proces nepěkný?
    Soudnictví nerozumím, ale TP je IMHO spolehlivý arbitr ve věcech jurisprudence (ty jeho "obludné klece" zas tak neprožívám).

    To lze z těch citací lehce vydedukovat.
    Absolutně nechápu jak.

    O nepravoslavných, kteří hřeší, napadají církev, apd. se zmiňuješ pořád, ty neponecháváš pouze Božímu soudu.
    To myslíš jako když třeba kritisuju politiky? Ale kritika přece možná je! Já Tobě taky nezakazuju, abys kritisoval patriarchu za hodniky, jen trvám na tom, že a) se to nesmí dít tak, jak to udělaly PR a b) je to prkotina. Myslíš-li si Ty něco jiného, o.k., ale nech na pravoslavných, aby oni sami posoudili, co jim vadí víc.

    A to jistě dotyční hřeší méně, než sedmdesátkrát denně!
    Koho máš na mysli?

    OdpovědětVymazat
  31. Vodník:Soudnictví nerozumím, ale TP je IMHO spolehlivý arbitr...

    Ty se vždy u kritiky jakýchkoliv rozsudků odvoláváš na TP? Promiň, ale to mi naprosto uniklo!

    Absolutně nechápu jak.

    To ti nevěřím.

    nech na pravoslavných, aby oni sami posoudili, co jim vadí víc.

    To by možná nebyl problém, kdyby se pravoslavní se svou 'morálkou' necpali do světské sféry přes své svazky se světskou mocí, podporovali honby na homosexuály, apd.

    Koho máš na mysli?

    Koho jsi měl na mysli, když jsi psal To dělá i svatý sedmdesátkrát denně.?

    OdpovědětVymazat
  32. Ty se vždy u kritiky jakýchkoliv rozsudků odvoláváš na TP?
    Vždy ne. Ale považuju ho v tomto směru za znalce.

    To ti nevěřím.
    Tak nevěř.

    To by možná nebyl problém, kdyby se pravoslavní se svou 'morálkou' necpali do světské sféry přes své svazky se světskou mocí, podporovali honby na homosexuály, apd.
    Cpou se pravoslavní do Tvojí světské sféry? Nebo Tě rozčiluje podobné "moralisování i v jiných zemích než je Rusko? Nemluvím teď o popravách za odpadlictví v některých muslimských zemích (i když i tam je to jejich věc, my jen můžeme říct, že nám se to nelíbí), protože PR o život nešlo.

    Koho jsi měl na mysli, když jsi psal To dělá i svatý sedmdesátkrát denně.?
    Každého. Každý hřeší. A jestliže i svatí sedmdesátkrát denně, o co víc pak my ostatní!

    OdpovědětVymazat
  33. Upřesnění: u TP nešlo o rozsudek, ale o průběh processu.

    OdpovědětVymazat
  34. Vodník: u TP nešlo o rozsudek, ale o průběh processu

    Ano, a ty by sis o tom průběhu byl schopen udělat samostatný nezávislý úsudek, podobně jako TP. Na to není zapotřebí experta, pokud by TP byl expertem na průběh procesů v Rusku. Není to ale podstatné, pouze u člověka, který má svůj názor na všechno, jaksi divné...

    Cpou se pravoslavní do Tvojí světské sféry? Nebo Tě rozčiluje podobné "moralisování i v jiných zemích než je Rusko?

    To je jako kdybych se tě zeptal, jestli Židé v Israeli zabírají tvé území... A ano, takové církevní moralisování mě rozčiluje všude. Debatu jsem ale z mé strany nezačal proto, že mě to rozčiluje, ale protože mě překvapila tvá pomstychtivá reakce...

    Každého. Každý hřeší. A jestliže i svatí sedmdesátkrát denně, o co víc pak my ostatní!

    FYI, Já 'hřeším' určitě méně častěji. Každopádně teď doufám, že už chápeš, jak jsem to myslel...

    OdpovědětVymazat
  35. A ano, takové církevní moralisování mě rozčiluje všude.
    No dobře. Tady nejsem objektivní a hlavně Rusko neznám z osobní zkušenosti, nevím, jaké morální ovzduší tam převládá. Pokud nejsou tak dekadentní jako my, tak sympathisuju s jejich odporem vůči např. Gay Parade - zde to toleruju proto, že se tu ve veřejném prostoru holt smí (skoro) všechno.

    Každopádně teď doufám, že už chápeš, jak jsem to myslel...
    Ne. Tohle: Šlo mi o to, že pokud hřeší pravoslavný (tzn. věřící) proti učení Ježíše, nic moc se neděje, žádný trest, žádné důsledky. Pokud hřeší nekřesťan, tak se zbořil svět. prostě nechápu, jaks na to přišel.

    OdpovědětVymazat
  36. Vodník:

    Pokud nejsou tak dekadentní jako my, tak sympathisuju s jejich odporem vůči např. Gay Parade - zde to toleruju proto, že se tu ve veřejném prostoru holt smí (skoro) všechno.

    Nemyslím si, že homosexualita je víc dekadentní než patriarcha kážící věřícím o skromnosti se zlatýma hodinkama na ruce. O to více, že patriarcha se s těmi zlatými hodinkami nenarodil... Když někomu vadí Gay Parade, nemusí na ni chodit. A je velký rozdíl, když sice Gay Parade nemusíš (to je i můj případ) a když aktivně homosexuály potlačuješ v necírkvení sféře (v USA náboženské štvaní již několikrát vedlo k jejich usmrcení). To je samozřejmě nepřípustné. BTW, v Rusku existují jakési pravoslavné bojůvky, vzhledem téměř podobné našim Hells Angels, které agresivně prosazují pravoslavnou agendu ve veřejném prostoru IMO na hranci legality...

    Já jsem reagoval na následující (původní) výměnu:

    AJ: to jistě dotyční hřeší méně, než sedmdesátkrát denně!
    V: Koho máš na mysli?

    K tomu předchozímu se mi již nechce vracet. Když nerozumíš, nerozumíš...

    OdpovědětVymazat
  37. Nemyslím si, že homosexualita je víc dekadentní než patriarcha kážící věřícím o skromnosti se zlatýma hodinkama na ruce.
    Naše postoje jsou opravdu nesouměřitelné. Nevidím žádný smysl v pokračování této debaty.

    OdpovědětVymazat
  38. Vodník: Nevidím žádný smysl v pokračování této debaty.

    Přesto se k ní jistě v budoucnosti vrátíme... ; )

    BTW, ta citace dává víc smysl celá: "Nemyslím si, že homosexualita je víc dekadentní než patriarcha kážící věřícím o skromnosti se zlatýma hodinkama na ruce. O to více, že patriarcha se s těmi zlatými hodinkami nenarodil... "

    A vážně nevím, co tě na tom tak čílí? To je určitě menší hyperbola, než tvé konspirační teorie o GS v čele řecké delegace v EU...

    OdpovědětVymazat
  39. Jen taková otázečka... Vodníku, poslyšte... k čemu je vlastně pro víru v Boha nutná církev? Jakákoliv.

    OdpovědětVymazat
  40. Báša: pro víru v křesťanského Boha je nutná. Kristus přišel, aby na zemi ustanovil Církev. "Nikdo nepřichází k Otci než skrze mne."(Jn 14:6) Církev je mystickým Tělem Kristovým a mimo ni není (tedy pro křesťana) spásy. Otcové říkali, že spásy dojde člověk spolu s ostatními, zatracení dochází sám.

    Jak je to u těch ostatních, není na mně, abych to posuzoval; pokud je mi známo, tak v jiných náboženstvích církev v tom křesťanském smyslu nemají.

    OdpovědětVymazat
  41. Ano, ovšem. To jsem čekal. "Ty jsi Petr, to je skála, a na té skále..."
    Jenže tohle všechno je zapsáno zakladateli, kteří měli eminentní zájem na existenci církve, bo chleba zadarmo se počítá, a tedy to nelze brát v úvahu, jakkoli to nesouvisí s tím, jak jsem to myslel, a to sice v tom původním smyslu. K čemu je víře církev? Je li moje víra upřímná, pak entita ve kterou věřím je s tím seznámena, existuje-li, a není třeba zprostředkovatele nebo nějakého oficiálního komuniké.

    OdpovědětVymazat
  42. tohle všechno je zapsáno zakladateli, kteří měli eminentní zájem na existenci církve, bo chleba zadarmo se počítá, a tedy to nelze brát v úvahu,
    No, nevím jaký mohli mít chudí židovští rybáři zájem na zakládání církve. I ten Pavel se přitom živil rukama...:-\

    jak jsem to myslel, a to sice v tom původním smyslu.
    A jak tedy? Muslim, žid, hinduista nebo buddhista se bez nějaké formy církve obejde, zase se třeba neobejde bez jiných věcí. Křesťanství = církev.

    OdpovědětVymazat
  43. LOL, zrovna dnes jsem četl pěkný článek o racionalisaci. Marně chtít po věřícím, aby viděl díry v jeho víře :-D (obzvláště když víra sama o sobě je díra...)

    OdpovědětVymazat
  44. Tady se rozcházíme. Proč by měl viru v Boha reprezentovat jakýkoliv spolek teploušů, nebo kohokoliv jiného. V čem je křesťanství jiné než pravoslaví, že potřebuje jinou nebo jakoukoliv církev. Je to jiný bůh, který stvořil jinou zemi? Kolik jich tam tedy je?

    OdpovědětVymazat
  45. Yamato, omlouvám se, to bylo na Vodníka. Jen jsem chtěl vědět, jestli nenapíše ten skutečný důvod.
    http://www.kurtizany.net/2012/11/11/107-a-neco-navic/

    OdpovědětVymazat
  46. Báša: křesťanství mimo církev neexistuje. To je jeho specifikum. Islám má zase svá specifika, judaism nebo hinduism jakbysmet. Proč tomu tak v křesťanství je, jsem Vám krátce vysvětlil výše. Jestli Vám to nestačí, budete to muset řešit někde jinde než na diskusním foru.

    OdpovědětVymazat
  47. Báša: za ten odkaz dík, dobré :-)

    Vodníku: takže sebelepší, sebemravnější (v křesťanském pojetí) člověk, věřící v Krista a všechnu tu kanibalskou omáčku okolo, ale mimo církev - je zatracen?

    OdpovědětVymazat
  48. Ano, jako takový je ztracen. Co se s ním opravdu stane, to ovšem nevíme, to rozhodně Bůh. Ale pokud nemá účast na Těle Kristově prostřednictvím svatých Tajin, nedosáhne vlastním úsilím spásy, ani kdyby si prst v prdeli ukroutil.

    OdpovědětVymazat
  49. Kanibalská víra s totalitu přímo v základě. Svině v církvi šanci má, světec mimo ní je zatracen. Ano, to dopovídá realitě.

    OdpovědětVymazat
  50. Svině v církvi šanci má, světec mimo ní je zatracen.
    Nic takového jsem nenapsal - to je vidět, jaký má diskusse s Vámi smysl: žádný! :-(

    OdpovědětVymazat
  51. Jenže přes to z toho, co VY píšete, vychází.

    Možná to neumíte vysvětlit?

    Ono aby ano, když nevíte, když pouze věříte něčemu, co snad někdy někdo řekl, snad někdo po nějaké době snad zapsal...

    OdpovědětVymazat
  52. Nevychází. To jste si Vy domyslel (a klidně věřím, že nebudete sám). Potom nevím, jak Vám to mám "lépe" vysvětlit - Vy si zas domyslíte něco "lepšího".

    OdpovědětVymazat
  53. Mě to tak vychází - holt jsem na vaši víru použil normální lidskou logiku, ne tu vaši církevní :-)

    OdpovědětVymazat
  54. Vodník: díky. Myslím že jste systém popsal dokonale.
    Yamato: četl jste tam o tom Showparku? Dost smutné čtení pro živnostníka.
    Btw, je na Vás veřejný e-mail?

    OdpovědětVymazat
  55. Showparku? Ne, nebo nevím co.

    Mail mám v profilu - no tedy teď jsem ho tam přidal, tak zanedbaný profil snad ani žádný profil není :-)

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>