22. května 2010

O marxismu II

Vodník odmítl můj názor, že hlásá historický materialism. Je potřeba se nad tím hlouběji zamyslet. Vysvětluji si to tak, že Vodník, plně ponořený do marxistického pojmosloví: "Já, na rozdíl od Vás, nejsem materialista", odmítá být materialistou, protože je věřící. Jenže:
  1. primitivní, neboť disjunktní, marxistickou dichotomii materialism x idealism nikdo nebere vážně,
  2. neoznačil jsem Vodníka za materialistu dialektického, nýbrž historického.
Tomáš Pecina Vodníkův marxism redukuje na politickou ekonomii, tedy na ricardiánskou pracovní theorii hodnoty. Nemyslím, že by tato analysa byla správná. Vodník zůstává plně v zajetí marxistické konceptualisace, včetně pojmosloví, pouze marxistické závěry zhusta obrací o 180°, obvykle směrem k Hegelovi. Tuto methodu bych si dovolil označit za retromarxistickou; Vodník je tedy retromarxistou. Co z toho vyplývá?
  1. Vodník je dialektický materialista, neboť filosofie dělí na "idealistické" a "materialistické". Na rozdíl od klassických marxistů se však považuje za "idealistu".
  2. Vodník je historický materialista, neboť na nižší úrovni uznává "výrobní způsob" (pokrok v dělbě práce) za periodisační prvek: od "prvobytně pospolné společnosti" až po "kapitalism". Na vyšší úrovni se přiklání k hegeliánství a Duchu jako vůdci dějin.
  3. V politické ekonomii Vodník zůstává čistým ricardiánem a marginalistickou revoluci v 1870s odmítá vzít na vědomí.

13 komentářů:

  1. Označení retromarxista se hodí spíš na "liberála" Ševčíka než na Vodník. Vodník je soft marxista, kterému by sice nebylo úplně proti mysli zespolečenštění výrobních prostředků, tak aby Gates nemohl vydělat o moc víc než on, ale přitom zavrhuje třídní boj, diktaturu proletariátu a vůbec všechny leninské novoty.

    OdpovědětVymazat
  2. Starý levicový sen o rovnosti za každou cenu mi nepřijde podstatný. Zajímá mne Vodníkův světový názor, tj. brýle, kterými se dívá na svět. Důsledky jsou vedlejší.

    Ty brýle jsou marxistické skrz na skrz, pouze závěry pomocí nich učiněné jsou někdy "reakční". Odtud retromarxism.

    To, že někdo byl horlivým marxistou a nyní marxistou není vůbec, mi nepřijde podstatné ani trochu.

    OdpovědětVymazat
  3. Jeho brýlemi je pravoslaví, nikoli marxismus, ten se domněle projevuje v důsledku jeho absence vzdělání v čemkoli jiném. Trpím identickým syndromem, i když snad ne v té míře.

    OdpovědětVymazat
  4. To bych neřekl. To by znamenalo, že marxism je jaksi defaultní, že naskočí automaticky každému člověku, který není vzdělán.

    OdpovědětVymazat
  5. Ale ne, míním, že marxismus je jediné, v čem Vodník vzdělán je.

    OdpovědětVymazat
  6. To není žádné odsouzení, jen konstatace, že v podmínkách, ve kterých Vodník několik prvních desítek let svého života žil, byl marxismus jediným pohledem ("brýlemi na svět"), se kterým se reálně mohl seznámit. I antikomunisté tak byli vlastně marxisty.

    OdpovědětVymazat
  7. Jak kdo. Byli lidé, kteří se s tím nespokojili a nastudovali si alternativu. To zakázané nebylo.

    OdpovědětVymazat
  8. Pokud si pamatuji, Schopenhauer, Nietzche, Heidegger, Wittgenstein a další nepatřili právě mezi komunisty preferované autory, takže nebylo jednoduché k jejich dílu se dostat. A už vůbec ne v českých překladech.

    On nebyl česky dostupný třeba ani Kant, vítězný pracující lid se přece s těmito překonanými názory neměl co seznamovat.

    OdpovědětVymazat
  9. Pochybuji, že by Kant, Schopenhauer a Nietzsche nebyli v českých kommunistických knihovnách běžně dostupni. Arci ne v každé obecní, ale v okresní určitě.

    S Heideggerem a Wittgensteinem to jistě bylo těžší, ale spoléhat se na češtinu je trochu málo.

    OdpovědětVymazat
  10. Pochybuji, že by Kant, Schopenhauer a Nietzsche nebyli v českých kommunistických knihovnách běžně dostupni.

    Ach, jak hluboký je váš omyl. Přirozeně jsem je sháněl, bezvýsledně. Patrně byly v Klementinu ve speciálních fondech, kam jste měl přístup na základě potvrzení vysoké školy, že je potřebujete k vědecké práci. Vážně nevím, zda bych na MFF UK takový papír získal.

    OdpovědětVymazat
  11. Vida, to by stálo za výzkum. Co antikvariáty?

    OdpovědětVymazat
  12. Ani náhodou, leda (hluboko) pod pultem.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>