5. února 2012

Film o Anonymous

V for Vendetta (2005; 16. 3. 2006) – 35 %, česky V jako Vendeta (20. 4. 2006). IMDb: 8.2.

Na rozdíl od amerických teenagerů nemám rád estetiku comicsů. Není proto divu, že ani zfilmované mi mnoho neříkají. Mé hodnocení: nic moc, je proto možná nespravedlivé, neboť nemám pochopení pro genre jako celek. Naivní a černobílé postavy (s jedinou výjimkou inspektora Erica Finche), schematický příběh a rádoby dojemný závěr mohou oslovovat nezletilce, ale těžko koholiv jiného.

Film je význačný hlavně tím, že zpopularisoval masku Guye Fawkese. Podotýkám, že v podmínkách zpřísněné bojující demokracie jsou v ČR shromáždění s touto maskou nelegální. V souvislosti s tím je zajímavé, jak 3 roky (2008–10) trvající ráj stahovačů (pejorativně pirátů) zjevně skončil. Když se podíváte na články o filmech, tak z odkazů na celé filmy už funguje jeden jediný. Anonymous – společenství adolescentních hacktivistů – tak sice ví, proti čemu bojuje, ale používá k tomu nelegitimní prostředky.

21 komentářů:

  1. S hodnocením filmu docela souhlas, celkově jsem byl docela zklamán. Ono se poměrně málokdy podaří kvalitně zfilmovat comics. Ostatně u adaptací knih je to podobně...o adaptacích her nemluvě :-)

    S plošným odsouzením comicsu jako četby amerických teenagerů (já vím, že jste toto přímo nenapsal) silný nesouhlas. Napsat něco takto o comicsu je asi jako např. podle soap opery (rodokapsu) odsoudit všechny seriály (knihy) jako brak...

    OdpovědětVymazat
  2. Comicsy mi nic neříkají. Netvrdím, že je čtou jen teenagers, ale že k nim mají zvláště blízko.

    OdpovědětVymazat
  3. Když budete mít čas, zkuste třeba mrknout na Z Pekla od Moora. Pokud jste viděl film, tak na tu kravinu zapomeňte, prakticky nemají nic společného.

    OdpovědětVymazat
  4. Díky. Třeba se k tomu někdy dostanu.

    OdpovědětVymazat
  5. Comics se dá zfilmovat skvěle (např. Pulp Fiction), jestliže se k jeho žánrovým specifikům přidají filmová, a to se u V for Vendetta vůbec nepovedlo.

    OdpovědětVymazat
  6. Pulp Fiction přeci nemá s comicsy vůbec nic společného. Je to volně inspirované detektivními škváry (ale psanými), nicméně nejvíce důležitý je tam ten přesah.

    OdpovědětVymazat
  7. Scény se Zedem a Gimpem byly vyloženě jako zfilmovaný comics, a mnohé další měly k němu blízko.

    OdpovědětVymazat
  8. To je pravda, že inspirací bylo mnoho.

    OdpovědětVymazat
  9. Jsem ani nevěděl, že Pulp Fiction je podle comicsu.

    OdpovědětVymazat
  10. Z dobře zfilmovaných comicsů mě napadají Strážci, Kick Ass, Nolanovi Batmani (i když to je hodně volná inspirace), co do formy pak nepochybně Sin City či 300...

    OdpovědětVymazat
  11. Myslel jsem, že na nesmyslné rozbory filmů má patent Mr. Čulík. Rád bych vyvrátil některé omyly:

    1. Není to film o Anonymous, vylučuje to minimálně princip kauzality:)
    2. Je to pohádka, plná nadsázky a nereálných věcí. I silně retardovaný divák ví, že když do někoho deset chapů vyprázdní zásobníky samopalů, nemůže už stát na nohách. Do takových příběhů reální lidé nepatří, jen personifikované ideje.

    3. >tak sice ví, proti čemu bojuje, ale používá k tomu nelegitimní prostředky.

    Boj proti elitě je vždy "nelegální", lébrž ta si zákony určuje sama. Není tedy důležitá otázka legality ale účelnosti (o níž pochybuji). V boji se body za umělecký dojem neudělují. Až někdo odstraní tento režim, bude to zcela jistě nelegální a dokonce myslím, že silně násilné.

    Film ale opravdu mohl bytí lepší, z toho příběhu šlo vytěžit mnohem víc. Psychologická košatost postav to ale mohla být jen stěží.

    OdpovědětVymazat
  12. 1. Není to film o Anonymous, vylučuje to minimálně princip kauzality:)
    Ach jo, Kapitáne, Váš tupý positivism zabraňuje, abyste pochopil nadsázku. Opravdu si myslíte, že nikdo netuší, že byl film dříve než hnutí? Nebo máte obsedantní potřebu sdělovat banality?

    Do takových příběhů reální lidé nepatří, jen personifikované ideje.
    Když myslíte. Např. srovnávané Pulp Fiction schematické nejsou; naopak jeho objevnost je v tom, že do béčkového příběhu dalo psychologickou a narrativní hloubku.

    Boj proti elitě je vždy "nelegální", lébrž ta si zákony určuje sama. Není tedy důležitá otázka legality ale účelnosti (o níž pochybuji).
    Slyšel jste někdy o rozdílu mezi legalitou a legitimitou? Pokud ne, tak k sakru klikněte na odkaz, který tam máte.

    Obávám se, Kapitáne, že Vaše kommentáře jsou čím dál víc stejně přínosné jako Vodníkovy, tj. nijak.

    OdpovědětVymazat
  13. >Slyšel jste někdy o rozdílu mezi legalitou a legitimitou?

    Máte neskutečnou schopnost vyhýbat se podstatě problému a místo toho slovíčkařit. Činnost Anonymous je jak nelegální tak nelegitimní, takže to není zrovna správná chvíle pro školení pozitivistů o rozdílu mezi dvěma pojmy. Šlo přece o to, co špatného vidíte na "nelegitimitě" jednání Anonymous, navíc, když je srovnáváte s "V"?

    >Obávám se, Kapitáne, že Vaše kommentáře jsou čím dál víc stejně přínosné

    No, přínosem by měly být hlavně články. Poté, co jste se infikoval nemocí šílených blogerů je na Lucerně poměrně smutno. Kromě infantilních žebříčků, "stínování" úspěšnějších Pecinových blogů a občasné té střelby do "žvaníren" typu Nautilus (to mám ze všeho nejraději, alespoň se "zastydlý reformní komunista" trochu zasměje:) toho zde mnoho nenajdete. Jestli to tak s Vámi půjde dál, budete za chvíli konzervativnější, než vepřové ve vlastní šťávě.

    Končím v zájmu zachování informačního charakteru blogu;)

    OdpovědětVymazat
  14. Máte neskutečnou schopnost vyhýbat se podstatě problému a místo toho slovíčkařit.
    Kapitáne, rozdíl mezi legalitou a legitimitou je naprosto zásadní a učí se na právnické fakultě hned v prvním ročníku. Fascinuje mne, že se s takovou vehemencí vyjadřujete k něčemu, o čem nevíte vůbec nic. Ostatně, pro Vás typické.

    Činnost Anonymous je jak nelegální tak nelegitimní
    O illegalitě není sporu. Ale u legitimity bych u Vás, zastydlého revolucionáře, čekal jiný názor.

    Šlo přece o to, co špatného vidíte na "nelegitimitě" jednání Anonymous
    O tom by musel být celý článek a ten se mi nechce psát. Ale přijde mi pozoruhodné, že nedokážete udržet jednu myšlenku dokonce ani v rámci jednoho kommentáře: „Činnost Anonymous je jak nelegální tak nelegitimní“ v. „co špatného vidíte na "nelegitimitě" jednání Anonymous“.

    No, přínosem by měly být hlavně články. Poté, co jste se infikoval nemocí šílených blogerů je na Lucerně poměrně smutno.
    Na to je snadná pomoc: Nelíbí-li se Vám LW, nečtěte ji. Není to povinné. Navíc Vaše „analysa“ úbytku množství článků na LW ukazuje, jak jste vedle, jak ta jedle.

    Kromě infantilních žebříčků
    Ano, měl jsem tady 3, slovy „tři“, žebříčky. Doznávám, jsem vinen.

    "stínování" úspěšnějších Pecinových blogů
    Jestli jste nepostřehl, tak o mé účasti v cause Mazel v. Kočí se psalo v Lidových novinách a jednomu trollovi to stálo za to, aby text o mně zařadil do své žumpy. Říkejte si tomu stínování, já to za stínování nepovažuji. Navíc Tomáš Pecina i já píšeme o právu (Jeho obecný blog Slepecká hůl odumřel.), takže překryv je přirozený. A nikdy bych za stínování nenazval, když náhodou o stejném thematu napsal i on. To už tak totiž chodí, že přítelské blogy píší o podobných či dokonce stejných thematech, víme? Vy zase stínujete konspirační blogy.

    OdpovědětVymazat
  15. Neodumřel, jen si zdříml. Počkejte na jaře!

    OdpovědětVymazat
  16. Ad Y:

    Není podle comicsu, ale comicsový styl na mnoha místech využívá. Podstatou jeho humoru je vzít pulp-fiction-ový příběh a převyprávět ho realisticky. Nepřekvapí, že visuálně to ve výsledku připomíná comics (pulp fiction žádnou visuální stránku nemá, takže je to logická volba).

    Comicsový je Zed, Gimp a jejich dungeon, ale i akce Vince a Julese v bytě, zcela comicsoví jsou i Mr. Wolfe a dvojka Pumpkin a Honey Bunny.

    OdpovědětVymazat
  17. Musím vás zklamat, poručíku, ale Petersův blog má stále výborný zvuk a rozhodně nikoho "nestínuje". A víte, proč je tak respektovaný? Protože je odborně kvalitní, na rozdíl od některých nejmenovaných podmořských plavidel, kde se píše sice občas zajímavě, ale většinou katastrofálně laicky a dilettantsky.

    OdpovědětVymazat
  18. A víte, proč je tak respektovaný? Protože je odborně kvalitní
    Ano, pokud píše o právu a - možná? - o ekonomii, například. Je zoufale blábolivý v momentě, kdy se pustí do theologie nebo ecclesiologie, o samotném pravoslaví nemluvě. Podle nejmenovaného poručíka z ponorky je i zoufale mimo v přírodních vědách, ale to nemohu posoudit.

    OdpovědětVymazat
  19. Jsme i tací, co theologii či ecclesiologii jinak než jako blábolivé pavědy ani nevnímáme :-)

    OdpovědětVymazat
  20. V přírodních vědách je mimo tak o dvě délky hřiště, ale tyto články jsou naštěstí jen výjimečným zpestřením jinak kvalitního obsahu.

    OdpovědětVymazat
  21. >rozhodně nikoho "nestínuje"

    Tomáši, možná jsem diletant ale mladšího bratra ještě poznám:) Vaše podpora je dojemná:)

    >Petersův blog má stále výborný zvuk

    Vůbec nejsem zklamaný, to je možné, i když jsem projevy toho zvuku v poslední době nezaznamenal. Přeju mu to, nemám radost z chcíplého sousedovic prasete.

    Osobně jsem zklamán z jiných věcí. Tvz. informační blog LW věnuje značný prostor (jemně řečeno )" polemice" s nositeli jiných názorů a jejich školení ve víře pravé. Nic proti, ale proč se pak diví a protestuje, že dotčení mají tu drzost a brání se nějakým komentářem? Co vlastně autor od dotčených očekává, že budou na svých blozích psát protipamflety? Nebo mlčky přijmou názor GP jako názor bytosti vyšší, osvícené?

    Navíc vše má standardní průběh, peprná nálepka (já schytal nedávno "zastydlého reformního komunistu" nebo třeba jedince s plebejským myšlením či tak něco:) a pak se teprve snaží serióně argumentovat. Co od toho očekává? Jsou to dost hloupé a kontraproduktivní fauly od samého počátku.

    Ale někdy mám díky LW svátek. To když GP píše o realitě, přírodě nebo lidech (viz feminismus, to si pamatuji dodnes:). Ta témata v podání LW vždy prozáří mou diletanskou existenci:)

    Pokud se někdo chcete do mne i nadále trefovat, udělejte to prosím ve "žvanírně jménem Nautilus", aby nebyla nadále poškozována dobrá pověst tohoto média;)

    Amen

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>