7. dubna 2013

Wikidata a staré skiny

Ačkoliv tady existovalo celkem 7 míst pro bezuzdné žvanění, Fortunovi to nestačilo, takže článek o Wikizprávách přetvořil na další gaychat. Proto jsem ho i takto označil a věřím, že Fortunovi nyní již 8 míst pro gaychat bude stačit a nebude off-topic žvaněním zamořovat další.

Takže znovu: Co je nového na české versi původní wikipedie? Hádky jako obvykle. Nicméně rovněž technologické změny. Dne 6. března 2013 byla spuštěna wikidata, sesterský server původní wikipedie. Jeho hlavní podstatou je integrace interwiki na jednu stránku, která slouží všem jazykovým versím, např. heslo OSVČ. Má to velkou nevýhodu v tom, že interwiki nyní nelze snadno exportovat do jiných projektů, jako je třeba Iuridictum, protože export je v komplikovaném formátu. Klassické interwiki jsou nyní nedoporučeny a hlídá je editační filtr.

Další významnou změnou je, že od 15. dubna 2013 bude vypnut skin Classic (dříve Standard). Důvodem, že je používán málo, podle statistiky 2x méně než poslední dva, které přežijí. Zůstane jen implicitní Vector a předchozí standard MonoBookDále Modern a Cologne Blue, které mají zvláštní dobrovolné vývojáře.

Jsem jeden z 397 power users, kteří tím budou dotčeni, protože používají skin Standard více než Cologne Blue, který zůstane. Na protest proti vypnutí skinu Standard budu minimalisovat editaci původní wikipedie co možná nejvíce, optimálně na nullu. Myslím si totiž, že to šlo vyřešit jinak: Většinu záležitostí přesunout do jádra enginu a skin věnovat skutečně jen na zobrazení.

6 komentářů:

  1. Tak to se fakt omlouvám. Neměl jsem potuchy.
    Mirek Vorlický

    OdpovědětVymazat
  2. Nevím, jak Iuridictum pracuje s interwiki nebo je importuje, ale určitě existují rozumnější způsoby/formáty, jak je získat: Buď normálně z Wikipedie, nebo přímo z Wikidat.

    Co se týká vzhledu, tak čistý vzhled si právě může snadno přizpůsobit každý sám pomocí uživatelského CSS (případně JS). Nepochybuji, že se jistě najde někdo, kdo vyrobí CSS, které Monobook nastyluje do podoby blízké Standardu.

    OdpovědětVymazat
  3. Díky za ten odkaz na API, nicméně na věci nic nemění. I toto XML bych musel složitě konvertovat na staré dobré [[kód:slovo]].

    Co se týká vzhledu, tak čistý vzhled si právě může snadno přizpůsobit každý sám pomocí uživatelského CSS (případně JS).
    Jo, ale zase tolik CSS neumím.

    Monobook nastyluje do podoby blízké Standardu
    Podle mne by bylo lepší místo zastaralého Monobooku vycházet z Vectoru.

    OdpovědětVymazat
  4. Zase tak hrozné to snad nebude… Poněkud prasácky a křehce to jde třeba rovnou z příkazové řádky…

    wget -qO- "http://cs.wikipedia.org/w/api.php?action=query&prop=langlinks&titles=Pr%C3%A1vo&lllimit=300&format=xml" | sed -e 's|<ll lang="\([^"]*\)" xml:space="preserve">\([^<]*\)</ll>|[[\1:\2]]\n|g;s/<[^>]*>//g'

    OdpovědětVymazat
  5. Díky. Tak až si nainstalluji Linux, tak to budu používat.

    OdpovědětVymazat
  6. Překombinovaná forma coming outu.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>