10. dubna 2013

Zemřela Margaret Thatcher

V pondělí 8. dubna 2013 zemřela Margaret Thatcher, podle mého názoru největší politik 20. století. Její život a dílo jsou tak zmapované, že těžko k dosavadním textům něco smysluplného dodat. Proto se soustředím na její percepci, a to prostřednictvím dvou nenávistných textů: Vodníkova a Čulíkova. Jsou důkazem toho, jak byl kommunism úspěšný: Okupuje mentalitu značné části Čechů nad 50 let dodnes. Proč?

Kommunism má 2 hlavní části:
  1. positivní – podoba nové společnosti a
  2. negativní – kritika kapitalismu.
Positivní podoba kommunismu je obludný nesmysl. Ve svém negativním programu má kommunism pravdu; ostatně jako prakticky každá kritika. Jde jen o to, jakou váhu té kritice dáme. Naproti tomu Vodník s Čulíkem uvěřili positivnímu programu kommunismu, zatímco negativní považovali za pouhou propagandu. Jejich cílem byl kommunism bez kommunistů. Proto emigrovali na Západ, kde však s překvapením zjistili, že kommunistická kritika Západu byla pravdivá. Dopadlo to na ně o to hůře, že nebyli osmašedesátníci, neboť na konci 60. let ještě na Západě dozníval socialism, ale že emigrovali až na přelomu 70. a 80. let, kdy se dostali k moci nejvíce pravicoví politici od roku 1929: Thatcher & Reagan.

Vodníka s Čulíkem by bylo zachránilo, kdyby si nespletli státy. Místo USA, UK a Nizozemí, měli emigrovat do Francie, kde Mitterand znárodňoval banky, nebo do Švédska, kde dlouhodobě vládnou socialisté. Nicméně, vybrali si špatně, a proto ze svého osobního neúspěchu obviňují zemřelou.

15 komentářů:

  1. Mně by ta jejich nenávistná kritika nevadila, jen kdyby mohli ukázat pár příkladů, jak to někde po jejich funguje lépe.

    OdpovědětVymazat
  2. Proc byla nejvetsim politikem? Znamena to nejlepsim?

    OdpovědětVymazat
  3. Protože nejvíce změnila kurs demokratické země.

    Ano, i největším.

    OdpovědětVymazat
  4. Vodník s Čulíkem uvěřili positivnímu programu kommunismu
    Takové blbosti nepište, tomu neuvěří nikdo, kdo se se mnou kdy na netu setkal (za Čulíka mluvit nemohu).

    OdpovědětVymazat
  5. Dokazujete to téměř každým svým článkem a nemalou částí komentářů.

    OdpovědětVymazat
  6. MH: Co? Že jsem uvěřil ideálu kommunismu? To si mě s někým pletete.

    OdpovědětVymazat
  7. Vodníku, nezapomínejte na to „kommunism bez kommunistů“. Chtěl jste takový lepší kommunism. Něco jako Pražské jaro.

    OdpovědětVymazat
  8. Ano, Vodníku, spletl jsem si vás - s člověkem, pro kterého je základem svoboda. Musel jsem být slepý...

    OdpovědětVymazat
  9. Mno, to možná když mi bylo těch 22 a byl jsem pod přímým vlivem Bondyho. Záhy po emigraci se ze mne stal tvrdý reaganovec a příznivec Franze Josefa Strausse. V druhé půli 80. let jsem konečně dostal rozum a přestal zavírat oči před realitou. A můj názor se v některých ohledech vyvíjí stále. O kommunismu bez kommunistů se nedá mluvit v žádném případě.

    OdpovědětVymazat
  10. MH: to jste se spletl. Přesto opakuji, že o nějakém ideálu "kommunismu bez kommunistů" u mě nemůže být ani řeč. Ale věřte si, čemu chcete...

    OdpovědětVymazat
  11. Poněkud zjednodušujete. M.T. nemohli vystát levičáci, ale stejně urputně ji nenáviděli i paleokonservativci. Ty ovšem její vlády marginalisovaly a učinily prakticky vyhynulým druhem.

    OdpovědětVymazat
  12. hezké pánové. Snad jen pro GP:

    Nezměnila. Udržela, pane, udržela. Měnit chtěli pánové Arthur Scargil, Mick McGahey, Derek Robinson (známý jako Red Robbo), kteří sebou tahli různé pomatence ala Neil Kinnock (který později jaksi prohlédl tu past) a další přitroublé levičáky. Víte, že když Poláci začli dodávat uhlí do elektráren, Mick McGahey a Scargill jeli do Polska, aby Poláci přestali, aby se odborům podařilo změnit Británii? Ano, takoví blbci Scargill a McGahey byli. To stála Thatcher jako skála. Toho když jste svědky pánové, když cítíte tu vůli, tu sílu u kormidla, víte, že se děje něco velkého a tak se vyhrávají boje, právo, pořádek.
    Mirek Vorlický

    OdpovědětVymazat
  13. Zajímavé. Ve Vašem dřívějším textu jste se přihlásil k definici komunismu jako "Výraz „komunismus“ se běžně používá v západním mediálním i akademickém diskursu pro režimy, které byly před rokem 1989 součástí sovětského bloku." V tomto článku naopak pojímáte komunismus marxisticky.

    Co se týče Thatcherové. Její "úspěchy" jsou dost pochybné. Mohutně zvýšila nezaměstnanost, ekonomický růst UK byl identický jako v 70. letech, rozdíl mezi HDP na obyv. UK a Německem byl v roce 79 identický jako v roce 90. A to i přes obrovské příjmy z ropy. A ani s inflací to nebylo tak žhavé - 79 - 13 %, 90 - 9,5 %.

    OdpovědětVymazat
  14. Ano, na HDP se jeji politika neprojevila. http://www.tradingeconomics.com/united-kingdom/gdp-growth

    OdpovědětVymazat
  15. No a. Pravému liberálnímu konzervativci nevadí, když je koláč stejný, pokud si vyšší vrstvy ukrojí více. Za Thatcherové si více ukrojili, tedy její politika byla podle jejích stoupenců úspěšná a správná.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>