28. října 2011

10 největších evergreenů 60. let II

O mém seznamu se rozpoutala překvapivě bohatá diskusse. Vodník essencialisticky upozornil na to, že název 10 největších hitů 60. let je nejednoznačný. Jsou to největší hity z tehdejšího nebo dnešního pohledu?

Měl jsem na mysli dnešní pohled, protože náš vkus od tehdejší někdy dost liší. The Ballad Of The Green Berets, kterou nazpíval SSgt. Barry Sadler a která byla No. 1 celý březen 1966, by dnes nikdo za hit nepovažoval. Navíc tehdejší hity se dají stanovit objektivně.

Proto jsem žebříček přepracoval. Vyhodil jsem rock, aby byl více stejnorodý. Zařadil jsem Beatles, protože bez nich to nejde. Abych získal prostor, zrušil jsem hymny hippies jako příliš úzký genre.
  1. The Beatles: From Me To You (11. 3. 1963) – text
  2. The Ronettes: Be My Baby (srpen 1963) – text
  3. The Animals: House of the Rising Sun (19. 6. 1964) – text
  4. Petula Clark: Downtown (listopad 1964) – text
  5. Simon & Garfunkel: The Sound of Silence (září 1965) – text
  6. The Mamas & The Papas: California Dreamin' (listopad 1965) – text
  7. Nancy Sinatra: These Boots Are Made for Walkin' (únor 1966) – text
  8. The Seekers: Georgy Girl (prosinec 1966) – text
  9. The Hollies: Carrie Anne (26. 5. 1967) – text
  10. Barry Ryan: Eloise (prosinec 1968) – text
Co se týká písní, které jsem nezařadil: Myslím, že The Sound of Silence (1964) je větší hit než Mrs. Robinson (1968). Telstar (1962) od The Tornados byl sice velký hit, ale jen instrumentální. Manfred Mann: Doo Wah Diddy (10. 7. 1964) je podle mne rock. Stačí si ho srovnat se Sheilou. Percy Sledge: When a Man Loves a Woman (16. 4. 1966) ani Procol Harum: A Whiter Shade Of Pale (12. 5. 1967) jsem nezařadil, protože příliš připomínají zvuk 1970s. Naopak Chubby Checker: Let's Twist Again (19. 6. 1961) svým charakterem patří spíš ještě do 50. let. Herman's Hermits: No Milk Today (říjen 1966) je hrozná odhovačka; ČSSR mi příliš vnutilo do paměti úděsnou cover versi Pepy Melena.

Za vítěze považuji The Mamas & The Papas: California Dreamin'.

Updated.

5 komentářů:

  1. Hm, to se tomu uz blizi, ale porad mam jiny pohled. From Me To You nebyl zadny megahit, byl to hit pouze v Britanii a v cele tvorbe Beatles rozhodne neni nejdulezitejsi ani nejznamejsi; to spis I Wanna Hold Your Hand (prvni opravdu svetovy hit), Yesterday (nejhranejsi pisen vsech dob) nebo Hey Jude (asi komercne nejuspesnejsi). A bez Beach Boys nebo Toma Jonese je jakykoli seznam evergreenu 60. let neuplny.

    BTW, co je na me poznamce essencialistickeho?

    OdpovědětVymazat
  2. Z Beatles se těžko vybírá. Taky jsem mohl vybrat All You Need is Love (7. 7. 1967). Vybral jsem tohle.

    A bez Beach Boys nebo Toma Jonese je jakykoli seznam evergreenu 60. let neuplny.
    Desítka je desítka. Kdybych dělal dvanáctku, tak bych je tam dal.

    BTW, co je na me poznamce essencialistickeho?
    To, že odlišujete mezi evergreenem a hitem.

    OdpovědětVymazat
  3. Jako člověk v zásadě mladý s jinou životní zkušeností a osobním vkusem bych to vybíral asi úplně jinak. Další otázkou je, zda má při výběru "evergreenovitosti" hrát roli specificky český vkus, popř. jak písnička utkvěla ve zdejší paměti díky české předělávce. Někdy covery člověku melodii znechutí. Zvláštní případ tvoří "House of the Rising Sun", který mi díky coveru coveru od Braníku zní od nepamětí v originále nějak divně. Osobně mi, ač jsem je již slyšel, "Georgy Girl" či "Carrie Anne" takřka nic neříkájí.

    The Sound of Silence nepovažuji za větší hit než Mrs. Robinson... S tím, že by šlo prohlásit California dreamin za symbol 60. let souhlasím.

    OdpovědětVymazat
  4. Jinak do 60. let bych zařadil "Barbara Ann" ve verzi Beach Boys. vyřazení "Massachusetts" a "I'm a Believer" v kontextu toho, co je tam nyní, také moc nechápu.

    Nemá cenu abych zde dělal svůj seznam 60. let, byl bych již moc ovlivněn zdejšími diskusemi. Napíši tedy, co bych zařadil do 7. let. Není to promyšlené, spíše jen aktuální nápad, kterým chci naznačit svůj styl myšlení:

    The Who - Behind Blue Eyes
    Gloria Gaynor - I Will Survive
    Lynyrd Skynyrd - Sweet Home Alabama
    Pink Floyd - The Wall
    Beatles - Let It Be
    Don McLean - American Pie
    Slade - Far Far Away
    Qeeen - We Are the Champions
    Led Zeppelin - Stairway to Heaven
    Abba - Dancing Queen
    Village People - Y.M.C.A.

    Napsal jsem 11, nevadí...

    OdpovědětVymazat
  5. House of the Rising Sun bývá také označována za "rock".

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>