9. října 2006

Nájemníci na ústupu

Martin Zvěřina ve svém článku z 3.10. na serveru lidovky.cz krom jiného píše —

Velkou ranou pro organizované nájemníky je fakt, že Nejvyšší soud rozhodl, že výše nájemného nemusí odpovídat sociálním poměrům nájemníka. Z tohoto rozhodnutí však vyplývají obrovské komplikace pro stát. Ten by se měl postarat o sociálně slabé nájemníky a pomoci jim v bytové nouzi. To je největší problém do budoucna.

Nad mnohými diskusními komentáři se pak jeden nestačí divit.

Nechápu, jak může stát vůbec nařídit majiteli bytu (pronajímateli) výši nájemného a nutit ho, aby vlastně dotoval nějaké (sociálně slabé?) nájemníky, kterých se nemůže prakticky ani nijak zbavit. Dotyčný tedy nesmí nákladat se svojím majetkem jak by chtěl. A to prý je v CZ demokracie.

Ostatně mnohdy na tom ti nájemníci ani tak špatně nejsou a mají třeba i jinou možnost bydlení. Byt s regul. nájemným, který jim nepatří, pak klidně (drze!) s profitem pronajímají další osobě a nikdo s tím prý nehne.

To je úplný Kocourkov a v civilizované zemi něco nemyslitelného. Např. v Rakousku si podnájemník s malým příjmem může zažádat a pak dostává určitý příspěvek na bydlení od státu. Musí ovšem podepsat prohlášení, že nemá jinou možnost bydlení, včetně nějaké letní chalupy nebo chaty. Při nepravdivých údajích (zneužití), lze počítat s navrácením neoprávněné podpory, někdy i s tr. postihem.

4 komentáře:

  1. Pochybuji ale silně, že by tam nařizovali soukromým majitelům bytů výši nájemného a nutili je, na úkor svojeho zisku dotovat nějaké nájemníky, kterých se nemohou nijak ani zbavit.

    OdpovědětVymazat
  2. Regulace nájemního bydlení je ve vekých městech celkem obvyklá, i když nikde nedosahuje té obludné podoby jako v Česku.

    OdpovědětVymazat
  3. Nemam v umyslu se zastavat nekterych silenych kocourkovskych zakonu a zvyků, (…)

    Absurdní situaci v ČR na trhu s byty jsem ale právě myslel.

    Se smlouvami o nájmu i jeho zvyšováním je to zde podobné. Existují také byty ve vlastnictví obce (města), kde je nájem velmi výhodný.

    OdpovědětVymazat
  4. Známý si mi nedávno stěžoval, že má ve svém domě 2 regulovčíky, se kterými nehne. Jeden z nich mu klidně platí asi o 8 tis. měsíčně míň. Také mi poslal odkaz na jiné „sociální případy” v postkom. Absurdistanu.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>