13. června 2007

Berenova diktatura

Tomáš Pecina zpochybnil můj názor, že na české části původní wikipedie vládne Berenova diktatura (nyní však již spíše Berenova despocie než diktatura; dříve aspoň stanovili tvrdá pravidla, která neúměrně přísně trestali, např. jakoukouli nezdvořilost. Teď však trestají jednání, které je v každé normální společnosti samozřejmě příspustné, tj. kritiku, a to i nekonstruktivní, a pokoušejí se trestat osobu A za skutky osoby B.)

Spor však není o to, zda klika z IRC zavedla diktaturu či despocii, spor je o to, kdo byl její spiritus agens, spor je o Berena.

Není pochyb o tom, že Beren není žádný Stalin a že hrůzovládu nevytvořil on sám. Současný tupý legalism v nejhorších tradicích zákonného positivismu vymyslil a prosadil Tomáš Vrba. Intelektuální naivkové, jako je Dezidor či Adam Živnéř, se ho pokoušejí vyvážet i na en:, pochopitelně neúspěšně, neboť tam zcela přirozeně narazí na tvrdou ruku Jimbo Walese. Ačkoliv Wikimol dobře ví, která bije, své kamarády nevaruje. Inu solidarita kliky v praxi. Obhroublé zupáctví a rabiátství, nervositu z jakékoli diskusse, zavedl další výtečník, nyní vážený člen ArbComu, Miraceti.

Přesto přese všechno zůstává Leninem dnešní wiki Beren. Jen on je schopen tak mistrného pokrytectví. Jen on je schopen dvojí morálky v praxi. Jen on je schopen zneužívat maňásky a zároveň za totéž jednání jiné trestat. Jen on je schopen kritisovat zasahování ve své vlastní věci a zároveň to samé v praxi dělat.

Zkrátka a dobře, Berenovi dnešní marasm nikdo neodpáře. Díky své intelligenci dokáže leccos zakrýt, ale stále více lidí si uvědomuje, jaký doopravdy je. Naposledy ho Pastorius správně pojmenoval jako prvního aparátčíka wiki, který bojuje za "blaho projektu" (= věc socialismu). A když se kácí les, tak lítají třísky, to vy "trollové" (= ztroskotanci a samozvanci) na ZMP (= ideodiversní centrále) nevíte?

Brzy budou zavedeny zvláštní stranické tresty pouze pro členy strany (rovnější mezi rovnými: "Při rozhodování o uplatnění nějakého opatření může být vzat v úvahu přínos dotčeného wikipedisty pro projekt."), zatímco plebs bude i nadále dostávat knutou. Tím bude kommunism na wiki úspěšně dobudován.

Updated.

14 komentářů:

  1. Diktatura, hrůzovláda, wiki-aparátčici…

    Vždyť je to všechno směšné. Znovu se vám všem jen divím a říkám: „Tak do české Wikipedie nepište!” Ať si to tam mládežníci dělají podle svého, jak sami uznají za vhodné.

    OdpovědětVymazat
  2. Bohužel Google považuje wiki za nejdůležitější pramen, takže ji nelze ignorovat.

    OdpovědětVymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. Co je v BLP relevantní pro článek o sebevraždě Anny Halman?

    OdpovědětVymazat
  5. Berenův význam přeceňujete, byl jen jedním z triuvirátu, který wikipedii nejvíc poškodil: Vrba prosadil princip blokování jako trestu, ne (krajního) opatření k ochraně projektu, egg uvedl do praxe sprostotu v chování k nováčkům, a Beren k tomu dodal ideologii vyššího zájmu. Několik dalších, vesměs mentálně jednodušších wikipedistů, svou afinitou ke klice a podporou kastovnictví (Cinik, Luděk, Miraceti, Timichal, Aktron...) dovršilo změnu wikipedie v tu pathologickou societu, kterou známe nyní.

    Právě tato skupina škodí jako celek nejvíc: Beren, Vrba a egg by své záměry nikdy neprosadili, kdyby neměli tyto své "modrokošiláče".

    OdpovědětVymazat
  6. ad Zanatic: Celý problém je už vysvětlen na wiki.

    OdpovědětVymazat
  7. Právě že není. Všude jsou jenom dohady o BLP, ale nikdo neví, co v něm pro ten článek je relevantní.

    OdpovědětVymazat
  8. ad Tomáš. To rozhodně nebyl p. Vrba, nýbrž Beren, který jako první zablokoval Miracetiho.

    Eggův problém je někde úplně jinde. Má pathologické sklony k trollování. Obvykle je dokáže kontrolovat, ale někdy ne. Nemyslím, že by byl zvláště allergický na nováčky a že by v tom nějak výrazně lišil od zbytku IRC kliky.

    Beren jako ideolog je právě ze všech nejvíce nebezpečný.

    Co se týká podpory kastovnictví, neměli bychom zapomínat na Mormegila, Chea, Wikimola a ostatní (bývalé) správce, kteří se chovají jako povýšenci a majitelé wiki.

    Souhlasím s tím, že bez kanonenfutru by Beren nic neprosadil.

    OdpovědětVymazat
  9. Tak já to tedy zkopíruji: "She is recently dead. That's why WP:BLP applies even to her. ... Please, don't take rules literally. The substance of WP:BLP is not whether the person is living or he or she has recently died. The substance is protection of privacy. A. H. was underage, that's why there shall be no article with her personal data. ... You wrote: a subject's life. There is no need to take this literally. In fact, it shall be read someone's life. I mean her and her family, obviously. Her death is quite recent, it did not happen many years ago which was not the WP:BLP case then. The Wikipedia is not a list of suicides." Pořád ještě nejasné?

    OdpovědětVymazat
  10. Jo. Co přesně (nejlépe citace) má být v pravidle BLP týkající se AH a co podporuje to, co se s tím článkem stalo? Tohle jsou pořád jenom pindy o tom, že BLP na ní platí a že jde o ochranu soukromí.

    OdpovědětVymazat
  11. Tak znovu. BLP chrání objekty hesel před zveřeňováním takových osobních údajů, které byť jsou pravdivé a byť jsou dokonce ověřitelné, poškozují jejich soukromí. Konkrétně u A. H. jde o to, že se určitě nechtěla zapsat do dějin jako sebevrah. Wikipedie nejsou noviny, není to místo pro Cynikovu propagandu a snahu udělat z A. H. nejznámějšího polského sebevraha.

    OdpovědětVymazat
  12. Chápu. A díky tomu můžu konečně zaujmout názor. Díky.

    OdpovědětVymazat
  13. "Brzy budou zavedeny zvláštní stranické tresty pouze pro členy strany" - Je tako informace nezávisle ověřena?

    OdpovědětVymazat
  14. Milý Františku, citát: "Při rozhodování o uplatnění nějakého opatření může být vzat v úvahu přínos dotčeného wikipedisty pro projekt," je autentický.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>