8. února 2010

Na Ukrajině vyhrálo Rusko

A to hned v prvním kole, jak uvádí ve střízlivé analyse Milan Vodička. Jediné, co na tom překvapí, je indolence Západu: "Petr Kratochvíl si myslí, že nastane posun od úzké spolupráce se Západem k balancování mezi EU a Ruskem. Jednoznačný příklon k Rusku je podle něj ale nepravděpodobný." Věř a víra tvá tě uzdraví. Janukovyč se jednoznačně nepřikloní k Rusku? Kam na tu naivitu chodí?


"Janukovyč zase nepřipojí Ukrajinu k Rusku, oni se jich sami bojí," souhlasil v rozhovoru s ČTK Karel Svoboda z Asociace pro mezinárodní otázky." Tohle myslí úplně vážně? Rusko neanektovalo ani Bělorusko, které si to přálo, natož, aby se pokusilo anektovat Ukrajinu, kde by to narazilo na silný odpor. Už vím, kde bere zábava Čechů v marxismu-leninismu; zkrátka nás baví se zabývat neživotnými spekulacemi. Debaty o počtu andělů na špičce jehly. Smutné dědictví antinominalismu.

Zároveň vzniká důležitá morální otázka, do jaké míry podporovat menší zlo: proruskou Ukrajinku místo proruského ethnického Rusa z Ukrajiny. Západ se rozhodl: Lavírující Tymošenkovou podporovat nebude. Západ v těchto volbách dostal 5,45 %. Můžeme si za to stejně v Iráku svou indolencí sami. Nestačí jen zavést demokracii; je třeba ji rovněž budovat. Rusofilové se nepochybně budou radovat. Nad čím? Nad tím, že je k novému 21. srpnu opět blíž? Prozápadní Ukrajinci to vidí jasně.