6. srpna 2011

Homosexualism a jiné уклоны aneb deviantní klausism

Okurková saisona je v plném proudu, takže českým journalistům přišlo vhod, že opět mohou začít mlátit Hrad klackem po hlavě. Oč jde?

Vše začalo tím, že Petr Hájek napsal: „Nátlaková akce homosexuálů, která proběhne v Praze pod pěkným českým názvem Gay parade, totiž není nevinnou legráckou. Je vážnou politickou demonstrací určitého hodnotového vidění světa. Světa, v němž klasická rodina již nehraje žádnou roli. V němž hluboké národní tradice a kulturní kořeny ožírá obluda multikulturalismu. Světa, v němž sexuální či jakákoli jiná deviace je povýšena na ctnost, abnormalita na normu, destrukce společnosti na posvátný Pokrok. Kde občanské svobody nahradila lež takzvaných lidských práv a první mezi nimi, svobodu projevu, cenzura politické korektnosti, jak se dnes politicky korektně říká obyčejnému pokrytectví.“

Když se proti němu postavila nejen progressivistická Pravda a láska, ale též socialistická ČSSD: „Tento výrok ale považuji za extrémně nebezpečný – může se najít deviant podobný norskému, který se jím inspiruje,“ tak se ho zastal president republiky: „Jestli někoho popuzuje slovo deviace, já ho mám za hodnotově neutrální slovo. V každém případě je homosexualita něco výrazně menšinového a jako taková si zasluhuje naši ochranu, nikoli nutně apoteózu.“ ODS se většinově proti pražskému primátorovi rovněž postavila.

Když už se zapojuji do této mediální rvačky, tak je nutno vyjasnit své posice, jinak to kvůli povrchnosti, s níž se tady texty čtou, schytám ze všech stran. Můj postoj ke Klausovi byl a zůstává ambivalentní. Přiznávám mu zásluhy, ale zcela odmítám jeho eurofobii a rusofilství. Na druhou stranu mám stále větší sympathie pro tohoto otloukánka mediokracie. Co se týká Hájka, považuji ho za významného myslitele na úrovni Pata Buchanana. Je ostudné, že Pravda a láska, která zcela ovládá mediální establishment, brání nejen paleokonservativci Hájkovi, ale dokonce též neokonservativci Jochovi svobodně vyjadřovat své názory. Svoboda projevu tím neskutečně trpí.

Co se týká gayů a leseb (LGBT), myslím, že jsem svůj postoj dostatečně osvědčil tím, že jsem pomáhal organisovat Queer Pride v Táboře 2009. Zásah neonacistů proti Queer Parade v Brně 2008 považuji za neomluvitelné selhání policie. Kvůli tomu, aby se to neopakovalo, aby veřejná správa tak osudně neselhávala nebo dokonce těmto shromážděním aktivně nebránila, poslalo svůj dopis 13 velvyslanců. Teď je však zneužíván proti Hájkovi. Povolit adopci dětí registrovanými partnery považuji za potřebné.

Petr Bušta celou mediální reakci přehledně shrnul a správně připomněl, že problém je hlavně ve slovu deviace. Proč? Vinou neblahé české antinominalistické tradice se v ČR pojmy používají jako nálepky, jako prostředek hodnocení. Sionista je z podstaty věci kladný, a proto Breivik sionistou být nemůže. Deviant je z podstaty věci záporný, a proto homosexuálové devianty být nemohou. Celé to připomíná pereniální spor o pojem normalita. Je normální funkční nebo běžný?

Positivisté homosexualitu považovali za disfukční, protože ideální homosexuál nemůže mít děti (v praxi to přirozeně jde nejrůznějšími způsoby obejít): „In 1886 noted sexologist Richard von Krafft-Ebing listed homosexuality along with 200 other case studies of deviant sexual practices in his definitive work, Psychopathia Sexualis.“ Změna nastala až v 1970s vítězstvím progressivismu: V roce 1973 škrtla homosexualitu ze seznamu mentálních poruch American Psychiatric Association, v roce 1975 ze seznamu deviací American Psychological Association. Zatímco ICD-9 z roku 1977 homosexualitu ještě uváděla jako duševní nemoc, ICD-10 z roku 1990 již nikoliv. Je zjevné, že debata o tom, zda homosexualita je nemoc čili nic, je názorová, tedy neexaktní.

Za zajímavější považuji debatu o homosexualismu, která poněkud zapadla. LW se jí podrobně věnovala již v minulosti, tím, že referovala o výtečných ŠJůových příspěvcích na toto thema: „V naší moderní kultuře jsme navyklí uvažovat takto: rozpoznat svou homosexuální orientaci znamená naprosto a bezvýhradně se ztotožnit s jednou konkrétní gay ideologií, věřit na dogmata o 4 % a o nutnosti uzákonění registrovaného partnerství, najít si člověka stejného pohlaví a mít s ním jakýsi vztah nahrazující či napodobující manželství. Většina historických kultur, které homosexualitu jako vlastnost integrovaly, ji ale chápaly v úplně jiném kontextu, v úplně jiných typech vztahů, a také o těchto vztazích uvažovali v úplně jiných pojmech.“

Updated.

21 komentářů:

  1. Není homosexuál jako homosexuál. Moje přítelkyně kamarádí s homosexuálem, který "nesnáší buzny". Vyprávěla mi o tom, jaké věci se dějí v některých gay klubech, o orgiích, které v některých extrémních případech končily i vraždou. O tom, jak nemorální a bezohledná část této komunity je. Otázka zní, zda si pořadatelé dokáží udělat na akcích pořádek a samozřejmě je třeba se ptát i na to, co se bude dít mimo oficiální akce. V tomto smyslu je třeba chápat i obavy části české veřejnosti a některých politiků.

    Nečetl jsem prohlášení politiků, kteří se rozhodli festival zaštítit, ale pokud neřekli nahlas a jasně, že se zasadí o to, aby byl udržen veřejný pořádek a aby účastníci neobtěžovali obyvatele Prahy nebo turisty, je to velká chyba.

    OdpovědětVymazat
  2. Vyprávěla mi o tom, jaké věci se dějí v některých gay klubech, o orgiích, které v některých extrémních případech končily i vraždou.
    To bude klassická lidová horror story.

    O tom, jak nemorální a bezohledná část této komunity je.
    Nemyslím, že by se to lišilo od majoritní populace.

    pokud neřekli nahlas a jasně, že se zasadí o to, aby byl udržen veřejný pořádek a aby účastníci neobtěžovali obyvatele Prahy nebo turisty, je to velká chyba.
    Tím by effekt jejich činu byl právě opačný.

    OdpovědětVymazat
  3. To bude klassická lidová horror story.

    Kdyby to řekl někdo jiný než homosexuál, bral bych to tak. Na druhou stranu, mluvil jsem vícekrát s jedním homosexuálem na střední škole (vzhledem k tomu, že jsme cca stejně staří, tak víte, že to bylo už poměrně hodně dávno) a některé historky mě dost šokovaly.

    Nemyslím, že by se to lišilo od majoritní populace.

    To nemohu potvrdit ani vyvrátit, nicméně hypotéza zněla, že z velké části je příčinou separace a stigmatizace homosexuálů a ti častěji rezignují na jakékoliv zábrany a hranice nebo je mají z tohoto důvodu silně posunuté. V dnešní vykořeněné době to samozřejmě bude častější i v heterosexuální populaci. Z tohoto pohledu by tyto akce mohly mít částečně pozitivní vliv, ale přece jenom se domnívám, byť jsem bezdětný a víceméně "single", že rodina má nenahraditelnou psychoregulační funkci a přece jenom pomáhá v určitém ukotvení, které si ti, kteří rodinu nemohou mít nebo nezakládají, musí hledat složitě sami.

    Druhá věc je, že hledači extrémů z řad heterosexuálů obyčejně nehledají příložitost k jejich veřejné demonstraci. Co se objeví v Praze v následujícím týdnu, samozřejmě netuším.

    Tím by effekt jejich činu byl právě opačný.

    To bych právě neřekl. Byl by to podle mě vyvážený postoj, který by respektoval nejen právo homosexuálů uspořádat podobnou akci, ale zároveň by ujistil i ostatní, že mají právo na svůj soukromý prostor a minimální míru komfortu. Přitakat podobné akci bezpodmínečně, dát jí jakousi volnou vstupenku, se může zdát tolerantní a pokrokové, ale pokud k nějakým incidentům dojde, ponesou ti, kteří tu volnou vstupenku vydali, těžkou politickou zodpovědnost.

    OdpovědětVymazat
  4. některé historky mě dost šokovaly.
    Mezi lidmi se povídá leccos; problém je, když tomu musíme ze zákona věřit.

    separace a stigmatizace homosexuálů
    Ta prakticky pominula.

    hledači extrémů z řad heterosexuálů obyčejně nehledají příložitost k jejich veřejné demonstraci.
    O tom však Gay Pride není.

    Byl by to podle mě vyvážený postoj
    Pro Vás. Ostatní by je zařadili mezi antišašky.

    by ujistil i ostatní, že mají právo na svůj soukromý prostor a minimální míru komfortu
    Nechápu, proč se z Gay Pride dělá konec světa. Kdo nebude chtít, ten si ji ani nevšimne.

    pokud k nějakým incidentům dojde, ponesou ti, kteří tu volnou vstupenku vydali, těžkou politickou zodpovědnost.
    K těm dojde jedině, když neonacisté budou chtít dát průchod svým rváčským pudům.

    OdpovědětVymazat
  5. Doporučuji prohlédnout si fotky, jak to vypadalo třeba v roce 2008 v San Franciscu http://www.zombietime.com/up_your_alley_2008/part_1_full/index.php

    Ty orgie, nemorálnost apod. budou opravdu jen "lidová horror story".

    OdpovědětVymazat
  6. Bylo by to zajímavé, kdyby Peters opět nelhal ve sporu o normalitu. Ten totiž nestál tak, jestli je normální funkční, nebo běžný, ale jestli je to pouze běžný, nebo jestli může mít významů více. Takto stál spor od samého začátku. A nic na tom pozdější Petersovy lži a uvádění vět vytržených z kontextu, v němž sloužily pouze jako příklady jednotlivých významů, nezmění.

    OdpovědětVymazat
  7. Víte, pane Preiss, souložil jsem v nočním autobuse, moje holka mi ho vyhonila na přednášce z lékařské etiky a jiná vykouřila v autě na dálnici. A tak dál. A to jsem celkem slušný kluk. Takže ty Vaše obrázky jsou opravdu zvláštní jen tím, že jde o chlapy a že jsou divně oblečení.

    OdpovědětVymazat
  8. Starý pane, zase lžete. Cituji Váš doslovný výrok: „Ale pokud to takto nespecifikuješ, tak to jednoznačně normální není, protože se jedná o stav PATOLOGICKÝ, tedy NENORMÁLNÍ, protože Tě omezuje, snižuje kvalitu Tvého života a pravděpodobně Ti ho i zkrátí.“

    Doporučuji Vám, abyste si napříště svůj trolling nechal od cesty. Na LW na něj nikdo není zvědavý.

    OdpovědětVymazat
  9. Pane Petersi, opět lžete Vy. Ode mě se nejedná o žádný trolling. Pouze se bráním proti Vašemu nepravdivému nařčení. Opět jste totiž použil pouze výsek, který popisoval jednu konkrétní situaci. Naopak jsem OPAKOVANĚ psal, že ten termín lze chápat různě. A Vy jste mě pak opakovaně obvinil z bezbřehosti. Tak prosím přestaňte lhát. Mimochodem s trollingem jste začal už Vy - tou poznámkou ve článku. Trolling by třeba byl, kdybych o Vás napsal, že jste Klinefelter. Ne když chci, abyste přestal lhát.

    Za Vaše změněné vnímání nemohu - dokázal jste ho zejména označením mé diskuse s TP za flame war, přestože ji tak ani jeden z účastníků nevnímal. Jedin, kdo ji tak vnímal, jste byl Vy, který s ní neměl nic do činění, tudíž Váš názor byl nejméně relevantní ze všech. To, že si právě toto neuvědomujete, je pravou příčinou toho, že máte na internetu tolik problémů. Není to Vašimi názory, jak se mylně domníváte. TP Vám to řekl jasně, on problémy s "trolly" nemá.

    OdpovědětVymazat
  10. Ne, lžete Vy. Výslovně a jednoznačně jste označil obesitu za nenormální. Vaše pozdější okecávání na tom nemůže nic změnit.

    Tu debatu jsem zmínil proto, neboť nelze rozhodnout, co je správný význam normality, zda běžnost či funkčnost. Vy s tím nijak nesouvisíte, jak se domýšlivě domníváte.

    dokázal jste ho zejména označením mé diskuse s TP za flame war, přestože ji tak ani jeden z účastníků nevnímal.
    Flame war to byla, Vaše subjektivní percepce na tom nemůže nic změnit. Stejně jako flame war byla Vaše hádka s Kocourem o Klausovi.

    To, že si právě toto neuvědomujete, je pravou příčinou toho, že máte na internetu tolik problémů.
    Tak díky za nevyžádanou analysu.

    OdpovědětVymazat
  11. Starý pán:

    souložil jsem v nočním autobuse - ale asi ne v uličce přede všemi cestujícími
    moje holka mi ho vyhonila na přednášce z lékařské etiky - ale asi jste při tom nestál před katedrou
    a jiná vykouřila v autě na dálnici - ale auto je privátní prostor, že?

    A hlavně tyto vaše aktivity nezaštiťovali politici, což je ten hlavní rozdíl ;-)

    OdpovědětVymazat
  12. Předpokládám, Starý pane, že jste podobnou činnost jednak vyvíjel ve věku o hodně nižším, než jaký je věk hošanů na fotografiích, šlo o vlastní iniciativu, ke které jste si nepozval stovky kámošů (abyste nedostal obuchem po zádech nebo nebyl vykázán z autobusu) a navíc šlo o věci daleko méně extrémní. To, že jste "relativně slušný kluk" je IMO oslí můstek k tomu, abyste mohl rádoby věrohodně relativizovat tom co je na těch odkazovaných fotkách k vidění.

    OdpovědětVymazat
  13. Petersi,

    Pro Vás. Ostatní by je zařadili mezi antišašky.

    Zřejmě jste četl jiný článek, než já. I kdyby s Vámi ale pan Pecina souhlasil, pořád Vás to neopravňuje ke generalizaci slovem ostatní.

    Se zbytkem reakce polemizovat nemá smysl, tady se neshodneme ani při nejlepší vůli.

    OdpovědětVymazat
  14. Flame war to byla

    Zdá se, že se stáváte antinominalistou.

    OdpovědětVymazat
  15. Řiťopichy vůbec nemusím, já s Klausem souhlasím. A aby se akce konala s "požehnáním" radnice? Nadto už vidím naše homolidi, v jakých oblečeních tam zase budou prudit...

    OdpovědětVymazat
  16. Zdravím Karelsi; já vím, že máte blog na iDnesu, ale kdybyste chtěl publikovat sem tam nějaký článek na DiscussiOnSpeed, dám Vám prostor.

    OdpovědětVymazat
  17. "Flame war to byla

    Zdá se, že se stáváte antinominalistou."

    Přesně tak, Petersi, jestli má nějaká subjektivní percepce smysl, pak v tomto případě jedině má a TP. Vaše vůbec ne. A to je přesně to, co nechcete pochopit.

    Pokud jde o flame war s Kocourem, to je něco úplně jiného, takže stavět to do jedné roviny je od Vás čistá manipulace. Ovšem podle mě ji do roviny flame war zavlekl až Kocour. Očekávám, že Váš názor na toto bude opačný, proto navrhuji ušetřit prostor na internetu a dál se o to nehádat. Už teď je jasné, že se neshodneme.

    A pokud jde o Váš ironický dík za Vaši analýzu - někdo, kdo dokonce napsal článek "Co jest Vodník" si v tomto ohledu ironii nemůže dovolit.

    Přešel bych raději do praktičtější roviny (Klaus totiž v projevu ze Sněžky jen potvrdil mé podezření) a věnoval se něčemu jinému: Klausovi se furt něco vyčítá. Já mu třeba vyčítám jeho sexuální neupřímnost, jiní zase kupónovou privatizaci. Lze nějak, z pohledu právníka nebo z pohledu ekonoma (ahoj Minderbinder) odhadnout poměr škodlivosti této a pozdějších "neklausovských" prodejů "kmotrům"? Myslím, že toto je pro náš stát důležitější než to, jestli se Klausovi líbí průvod nebo ne.

    A na okraj (a odjinud): Vy jste možná měl s bych a bychom problémy, ale mně to připadalo normální od nepaměti (a to mám paměť lepší než Vy).

    OdpovědětVymazat
  18. Jo mimochodem:
    "Ne, lžete Vy. Výslovně a jednoznačně jste označil obesitu za nenormální. Vaše pozdější okecávání na tom nemůže nic změnit."

    Tohle jsou jen kecy, Petersi. Začátek byl dávno před obesitou. Už na Sprše. Pokud budete vytahovat jen jednotlivé příklady, které měly dokladovat mnohovýznamovost slova "normální", kterou jsem od počátku zastával, nemá cenu se s Vámi o tom bavit.

    OdpovědětVymazat
  19. Přesně tak, Petersi, jestli má nějaká subjektivní percepce smysl, pak v tomto případě jedině má a TP. Vaše vůbec ne.
    Vaše subjektivní percepce není mé nějak inherentně nadřazena. Nejste něco lepšího než já.

    to je něco úplně jiného
    To samé.

    stavět to do jedné roviny je od Vás čistá manipulace
    Čistá manipulace je Váš neumělý pokus to odlišovat. Jste mentální dvojník JK: Myslíte, že jste bůh, že máte patent na rozum. Proto máte stejně jako on tak nezadržitelné tendence k trollingu. Zkuste se nad tím zamyslet, proč jste tak nesnesitelný. Zkuste třeba rozpoznat, čím se lišíte od Tomáše Peciny, který troll není. A o názory nejde, ale o chování.

    Očekávám, že Váš názor na toto bude opačný, proto navrhuji ušetřit prostor na internetu a dál se o to nehádat.
    Mne ty Vaše flame wars nebavily nikdy. Děsí mne, že jste to za těch 8 let dosud nepochopil.

    Přemýšlím co tím, když mám nutkání na Vaše nesmysly reagovat, aby tady nezůstaly bez reakce. Ono to totiž nikam nevede, cf. Vodníkovu natvrdlost, kdy jsem některé věci vysvětlil až 5x a stejně to nemělo žádný smysl.

    Nejlepší bude ty příspěvky, které mají celkovou hodnotu zápornou, jednoduše mazat. Psát na LW není právo, ale privilegium. Berte to jako poslední varování.

    někdo, kdo dokonce napsal článek "Co jest Vodník"
    Lžete. Žádný takový článek neexistuje. Váš základní problém je, že se příliš oddáváte dennímu snění. A výsledné fantasmagorie vykládáte za realitu. Ale marně. Výmysl <> realita.

    Já mu třeba vyčítám jeho sexuální neupřímnost
    Vy jste s ním spal, že víte, že je homosexuál? Nebo máte gaydar či jiný druh proutku? Mne taky x blbců diagnostikovalo jako homosexuála. Když je to baví…

    Lze nějak, z pohledu právníka nebo z pohledu ekonoma (ahoj Minderbinder) odhadnout poměr škodlivosti této a pozdějších "neklausovských" prodejů "kmotrům"? Myslím, že toto je pro náš stát důležitější než to, jestli se Klausovi líbí průvod nebo ne.
    Tohle je na velice širokou diskussi. Nepřekvapím Vás, že můj pohled se od Vašeho diametrálně liší.

    Vy jste možná měl s bych a bychom problémy, ale mně to připadalo normální od nepaměti
    V každé rodině se mluví jinak. Moje matka třeba používá tvar týden a to taky není jev standardní obecné obecné češtiny.

    OdpovědětVymazat
  20. a to mám paměť lepší než Vy). + Začátek byl dávno před obesitou.
    Už mne nebaví pořád vyvracet Vaše ustavičné lži způsobené Vaší krátkou pamětí. Překvapuje mne na tom jen jedno: Že Váš život je tak chudý na zážitky, že i po 7 letech musíte obsedantně vracet k jedné a té samé diskussi.

    Jestliže to dělají všichni, (none / 0) (#305)
    Postava do jazzu 12.07.2004 12:53:24 MET
    (User Info)

    je to majoritní, jak vyplývá už z jazykového rozboru. Který také říká, že normální není odvozeno od slova většina, ale norma. A normy jsou různé. Třeba systém ČSN nebo SI nemá s většinovostí co dělat. Leda tak, že po zavedení těchto norem jsou tyto většinově používány. Ale tam je ta kauzalita obrácená.

    -pokud nějaká božská entita, která dokáže v okamžiku stvoření vesmíru stanovit rozmístění částic, by mimo jiné měla zájem řídit provoz na dálnici M4-
    [ Parent | Odpovědět ]



    Normální je vůbec nějak přetížené (none / 0) (#306)
    gogo (gogo zavinac sprcha.com) 12.07.2004 12:58:22 MET
    (User Info)

    Může být chápáno jako: v souladu s normou, většinové, přirozené, očekávatelné, běžné, půměrné nebo dokonce mít souvislost s normálním (gaussovským) rozložením pravděpodobnosti. Určitě někoho napadnou další významy.
    A pak se v tom člověče vyznej.

    [ Parent | Odpovědět ]


    Formálně je sice kausalita obrácená, (none / 0) (#317)
    Guy Peters 12.07.2004 14:22:21 MET
    (User Info) http://artax.karlin.mff.cuni.cz/~peters/

    nicméně to je tím, že to není přirozená norma. Ve skutečnosti se normuje proto, aby norma nemusela dlouho vznikat přirozeným, např. tržním způsobem - cf. neexistence standardu pro flash paměti.

    [ Parent | Odpovědět ]



    Obhajuješ už jen pozici, ne tvrzení, (none / 0) (#348)
    Postava do jazzu 13.07.2004 07:52:29 MET
    (User Info)

    jinak si to nedokážu vysvětlit.

    Tak třeba většina populace je obézní. Podle Tebe je to tedy normální. Když uvedeš, že jako normu jsi stanovil nadprůměrné množství nebo množství v intervalu 2s v Gaussově křivce, tak máš pravdu.

    Ale pokud to takto nespecifikuješ, tak to jednoznačně normální není, protože se jedná o stav PATOLOGICKÝ, tedy NENORMÁLNÍ, protože Tě omezuje, snižuje kvalitu Tvého života a pravděpodobně Ti ho i zkrátí.

    Nebo takové alergie... Mít nemoc není normální stav organismu.
    -pokud nějaká božská entita, která dokáže v okamžiku stvoření vesmíru stanovit rozmístění částic, by mimo jiné měla zájem řídit provoz na dálnici M4-
    [ Parent | Odpovědět ]



    Opravdu je většina populace obesní? (none / 0) (#374)
    Guy Peters 13.07.2004 12:16:24 MET
    (User Info) http://artax.karlin.mff.cuni.cz/~peters/

    Pokud ano, tak je normální být obesní. Nikdo však netvrdí, že je to zároveň i zdravé.

    Když uvedeš, že jako normu jsi stanovil nadprůměrné množství nebo množství v intervalu 2s v Gaussově křivce, tak máš pravdu.
    Tak by to šlo zpřesnit, pokud je pro Tebe 50 % málo.

    stav PATOLOGICKÝ, tedy NENORMÁLNÍ
    Ne. Pokud budeme mít populaci albínů, tak v té populaci je normální být albínem. Stejně jako v ČR není normální být černochem.

    [ Parent | Odpovědět ]



    Ty pokládáš (none / 0) (#378)
    Postava do jazzu 13.07.2004 13:29:51 MET
    (User Info)

    negroidnost za nemoc?
    Farrakhan Ti naplácá...

    -pokud nějaká božská entita, která dokáže v okamžiku stvoření vesmíru stanovit rozmístění částic, by mimo jiné měla zájem řídit provoz na dálnici M4-
    [ Parent | Odpovědět ]



    Jaká nemoc? (none / 0) (#383)
    Guy Peters 13.07.2004 14:29:33 MET
    (User Info) http://artax.karlin.mff.cuni.cz/~peters/

    Ty kladeš rovnítko mezi zdraví a normalitu. Já ne.

    OdpovědětVymazat
  21. Poznámka. Během té doby jsem neustrnul, ale modifikoval jsem pojetí normality z většinovosti na běžnost. Nyní tedy potkat v ČR černocha na ulici za normální považuji.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>