16. února 2013

Kapitalism

S většinou lidí nad 50 let se nemá cenu bavit, protože jejich mysl je příliš kontaminována marxismem. Stačí na to jednoduchý dotaz: Co je základní otázka ekonomie? Lidé se budou nejprve zdráhat odpovědět, protože v ČR se každý obává výsměchu. Když však dotazovaného ujistíte, že to není opravdu žádný chyták, tak vám nakonec odpoví. Vy mladší tomu nebudete věřit, ale jejich odpověď je čistě marxistická: přisvojování si nadhodnoty kapitalistou. Správná odpověď zní: vztah nabídky a poptávky při alokaci vzácných statků nebo něco podobného. Všimněte si dobře, že v marxistické odpovědi je zahrnuta třídní nenávist, zatímco ve standardní se jen popisuje problém distribuce. Na marxism tak narazíte i v překvapivých souvislostech, např. u představitele paleokonservativismu v ČR, Michala Semína: „státní kapitalism“, „výrobní prostředky“ apod. Známý je Vodníkův retromarxism.

Co je tedy kapitalism? Podle marxistů předposlední společensko-ekonomická formace, založená na vykořisťování člověka člověkem prostřednictvím přisvojování si nadhodnoty práce dělníka kapitalistou jako vlastníkem výrobních prostředků. Ve skutečnosti je kapitalism společenský systém založený na soukromém vlastnictví. Není to tedy žádná nadávka, ani zakázaný pojem. Používají ho klassici liberalismu 20. století jako Milton Friedman v Capitalism and Freedom (1962) či Ayn Randová a její Capitalism. The Unknown Ideal (1966). Trockistický pojem „státní kapitalism“ je tedy contradictio in adiecto. Proto je také takovým přínosem Václav Klaus, který se celý život vzdělával v západní odborné literatuře a své myšlení marxismem ovlivněno nemá. Klaus totiž zcela správně a objevně uvedl, že tržní hospodářství, tedy směna vzácných statků, je podstatou každé vyšší lidské organisace, tedy od starověku včetně. I za kommunismu fungovala tržní ekonomika, protože to ani jinak nešlo, byť deformována monopolisací a příkaznictvím. Tržní hospodářství by mohla zrušit jen totální přídělová ekonomika, která však nikdy neexistovala.

8 komentářů:

  1. Pane Petersi, zrušte mě prosím jako autora vašeho blogu. Jsem ročník 1959... Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  2. OK, když neumíte číst: „S většinou lidí nad 50 let“ (zdůrazněno mnou), stejně byste nebyl přínosem.

    BTW, to pánkování je u pseudonymu obzvláště směšné.

    OdpovědětVymazat
  3. Já ale k té většině názorově asi patřím, nebo se k ní aspoň poslušně hlásím. Nevšiml jsem si, že by při výměně názorů s členy vaší věkové skupiny byla povolena kritika kapitalismu, aniž by se někdo s podobně kritickými názory vyhnul okamžitému označení za 'levičáka'. Přiznám se bez mučení, že na to mi již, při mém věku, chybí trpělivost.

    pánkování je u pseudonymu obzvláště směšné

    Tak vás oslovuji od nepaměti, nemyslel jsem tím nic špatného. Pokud jsem vás podráždil svou žádostí, měl byste možná do budoucna pečlivěji zvážit, co sem napíšete, než to napíšete...

    OdpovědětVymazat
  4. Nevšiml jsem si, že by při výměně názorů s členy vaší věkové skupiny byla povolena kritika kapitalismu, aniž by se někdo s podobně kritickými názory vyhnul okamžitému označení za 'levičáka'.
    To je zásadní nepochopení. Jednak debata je o tom pojmu, co znamená. A jednak je skutečně každá kritika kapitalismu levicová, odmyslím-li si paleokonservativce, ale těch není mnoho.

    Tak vás oslovuji od nepaměti, nemyslel jsem tím nic špatného.
    Nic proti, já jen, že je to známka špatného vkusu.

    OdpovědětVymazat
  5. Ano, to máte částečně pravdu, že je ta debata o pojmu. Ovšem většina 50+ letých, které jste zneužil ve svém argumentu, nediskutuje jen o pojmu, ale o jeho praktickém naplnění. A každá kritika kapitalismu není v žádném případě levicová - rozhodně ne tak, aby bylo možno jejího nositele jednoznačně označit nějakým vyčpělým termínem. Já kupř. kritizuji jak zprava, tak zleva. A když kritizuji zdejší plutokracii, tak je to neutrální kritika, založna na amerických ideálech rovnosti a stejné šance pro všechny - těžko byste něco takového mohl nazvat levičáctvím, aniž byste zpochybnil samotný raison d'être USA.

    Nic proti, já jen, že je to známka špatného vkusu.
    Aha, a já jsem si myslel, že tím pomáhám udržovat vaše ingognito.

    OdpovědětVymazat
  6. Ovšem většina 50+ letých, které jste zneužil ve svém argumentu
    To není žádné zneužití, ale výsledek pozorování. Cf. marxism v textu ultrakonservativce Semína. Nebo byste něco podobného čekal u Buchanana? U Vodníka naleznete marxism zcela běžně, ač je nominálně perennialista.

    A každá kritika kapitalismu není v žádném případě levicová
    Tak to se neshodneme.

    Já kupř. kritizuji jak zprava, tak zleva.
    Pak asi nekritisujete systém soukromého vlastnictví, tedy kapitalism.

    těžko byste něco takového mohl nazvat levičáctvím
    Proč ne?

    Aha, a já jsem si myslel, že tím pomáhám udržovat vaše ingognito.
    Nevidím sebemenší význam pro mé incognito, když budete psát "pan Peters" místo "Peters".

    OdpovědětVymazat
  7. To není žádné zneužití, ale výsledek pozorování.
    Výsledek pozorování takového mladíka je irrelavantní, stejně, jako vaše omezené zkušenosti s kapitalismem.

    Pak asi nekritisujete systém soukromého vlastnictví, tedy kapitalism.
    Já kritizuji jeho praktickou formu, debaty o termínech mohou být zajímavé pouze akademicky. V praktické rovině je 'kapitalismem' jakákoliv jeho místní forma a ta je v demokracii samozřejmě otevřena kritice. Je jasné, že nemusí jít vůbec o kritiku soukromého vlastnictví a právě na tomto příkladě vyniká dobře absurdita argumentu českého kapitalisty, který vidí v Clintonovi nebo Obamovi 'levičáky', i když tito výtečníci soukromé vlastnictví nikterak nepopírají a život pod Obamou by pro většinu Čechů byl tím nejpravicovějším zážitkem, kterého se jim za jejich života dostalo...

    Proč ne?
    Nevím, přečtěte si o tom něco...

    Nevidím sebemenší význam pro mé incognito, když budete psát "pan Peters" místo "Peters".
    A co kdybych vás neoslovoval vůbec, to bude nejlepší...

    OdpovědětVymazat
  8. Výsledek pozorování takového mladíka je irrelavantní
    Nejsem už mladíkem podle žádného kritéria. Za chvíli budu moci kandidovat do Senátu.

    jako vaše omezené zkušenosti s kapitalismem.
    Je celý můj professní život omezená zkušenost? A kdy jím být přestane? Až budu v důchodu?

    absurdita argumentu českého kapitalisty, který vidí v Clintonovi nebo Obamovi 'levičáky'
    Zdravotní reforma není levičácká? Pošlápávání druhého dodatku není levičáctví?

    A co kdybych vás neoslovoval vůbec, to bude nejlepší...
    Jak je ctěná libost.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>