5. března 2011

Blahořečení vraha

Člověk se může snažit ke katholictví přistupovat s úctou, ale takový úlet, jako jsou úvahy o blahořečení vraha Jacquesa Fesche, které zahájil bláznivý Lustiger, znamenají, že i nepředpojatý člověk má s katholictvím stále větší problém.

5 komentářů:

  1. Tomu nerozumim, ja mela za to, ze k blahoreceni je treba nekolika predpokladu.
    Urcite to, ze kandidat byl nejak mucen nebo umucen za svou viru a take to, ze musel ucinit alespon jeden zazrak,-ciliz pozdeji bohabojny, konvertujici vrah Fesche neni nicim pozoruhodny...

    OdpovědětVymazat
  2. Proč by nějaký Lustiger, se svými pochybnými názory a návrhy, měl představovat současné katolické myšlení, popřípadě i názory Svaté stolice? Ne že by současná katolická teologie nepotřebovala značnou reformu, jak na to dle mého správně a trefně již léta upozorňuje např. Hans Küng, ale Lustiger by měl být brán toliko osobně, ne jako nějaký důležitý představitel současného katolického myšlení.

    OdpovědětVymazat
  3. ad Daniela: To jste si trochu spletla, ale dejme tomu: „Since the Catholic Church reform of 1983, one miracle must be proven to have taken place through the intercession of the person to be beatified, though this requirement is not necessary for those who died a martyr, as their sanctity is already evident because they were killed distinctly out of hatred for the faith ("odium fidei").“

    ad Aleš. Protože to byl arcibiskup pařížský. Jinak nejde o myšlení jako o nápad blahořečit vraha.

    OdpovědětVymazat
  4. Toto blahořečení je vlastně ukázkou samého jádra křesťanství: hřích->jeho přiznání->lítost za něj->odpuštění - milosrdenství. Je zde ukázka víry v možnost obrácení člověka. Není zde nic, co by mohlo pobuřovat, nebo by bylo nekřesťanské. Kristus udělal něco obdobného na Kříži.

    Co tedy Vás na tom vlastně štve?

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>