13. prosince 2010

Test finanční gramotnosti

Kreutzfeld uvedl, že v testu finanční gramotnosti získal jen 70 %. Tak jsem si ho udělal taky a získal jsem jen 50 %. Odpovídal jsem poctivě, tj. z hlavy, i když by nebylo těžké správné odpovědi najít na Internetu. Na druhou stranu jsem byl ovlivněn tím, že jsem před tím četl zprávu o Kalouskově kommentáři. Co jsem měl špatně?

Výši pojištění vkladů. Ono se to pořád mění a když jsem na to tehdy doplatil, tak to bylo jen 90 %. Holt jsem si zafixoval, že se nedostane všechno zpět. Stejný princip je u stavebního spoření, kde, pokud se nepletu, to bylo dříve 5 let. Co se týká inflace, finanční ukazatele ČR z hlavy opravdu nesypu. Myslel jsem, že inflace v ČR byla loni vyšší.

Insolvenční zákon zákon má č. 182/2006 Sb. Z toho jasně vyplývá, že je platný od roku 2006, konkrétně od 9. 5. 2006. Zde by si autor testu měl nasypat popel na hlavu, když nezná základní právní pojmy. I když souhlasím s Kreutzfeldem, že tento údaj je naprosto irrelevantní.

A konečně jsem nevěděl podmínky oddlužení. To mne asi jako právníka moc neomlouvá, nicméně jsem to nikdy nedělal a nikdy nepotřeboval. No, nikdo nejsme neomylní a nikdo nevíme všechno.

Celkově si myslím, že ten test nezkoumá znalosti, ale nabiflované vědomosti. Je tedy bezcenný, i když někdo může opáčit, že to jsou kyselé hrozny.

3 komentáře:

  1. Ano, irelevantní je to pravé slovo. Udělal jsem jednu chybu, protože jsem nepředpokládal, že spořicí účet je osvobozen od bankovních poplatků (nebo si to autoři testu aspoň myslí), InsZ naštěstí znám z praxe.

    OdpovědětVymazat
  2. IMAO ten test není jen irelevantní, ale v některých ohledech až lživý. Reálná inflace loni byla spíše i více, než ona 3 %. Ale pravda, klesla cena lokomotiv...

    Ale hlavně podmínky oddlužení! Manželka je účastníkem takového sporu - a milá paní "dlužím kde komu" si nakonec udělala osobní bankrot a tak bude stačit, když zaplatí s 30 % do pěti let. Nebo si pletu se dvě různé věci? Každopádně toto považuji za výsměch spravedlnosti!

    OdpovědětVymazat
  3. Podle uvedených příkladů soudě je ten test pěkná hámotina a zřejmě ho udělali Kalouskovi na zakázku, aby mohl dělat ramena. Jak souvisí znalost výše pojištění vkladů s finanční gramotností? To jako tvrdit, že kdo neví, jakou spotřebu má jeho auto, tak neumí řídit.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>