4. března 2011

Process polenský

Nenápadný wikipedista Sapfan přidal na wiki odkaz na stenozáznam hlavního líčení kutnohorského processu s Hilsnerem. Je to strhující čtení; autopsie („já jsem, poněvadž se o té věci velmi mnoho hovořilo, chtěl z autopsie poměry ty poznati“) tentokrát poskytuje nečekaný zážitek. Pozoruhodné je, že státní zástupce (návladní) byl líný již tehdy; všechnu práci odřel předseda senátu.

Čeští novináři jsou o hilsneriádě velice vzděláni, takže ignoranci jim zde vyčítat nemohu; vyčítám jim nedostatek novinářské práce, tj. přílišné spoléhání na sekundární literaturu.

Update: životopis Zdenka Auředníčka, Rudolf Vrba: Vražda v Polné a židovská otázka v rakouském parlamentě (1899) – censurovaný šestákový pamflet, Tomáš Garrigue Masaryk: Význam procesu polenského pro pověru ritualní (1900) a německá verse Die Bedeutung des Polnaer Verbrechens für den Ritualaberglauben (1900)

16 komentářů:

  1. Vskutku zajímavá četba, lepší než detektivka; myslím, že do svého idiolektu převezmu i "an/a/o/i/y", konečně mám nějaký vzor, jak je správně užívat.

    OdpovědětVymazat
  2. Mimochodem, k vraždě se prý na smrtelné posteli přiznal Anežčin bratr, a jako motiv uvedl dědictví. Nevíte, co je na tom pravdy?

    OdpovědětVymazat
  3. Mně to přijde jako dodatečná účelově vymyšlená pomluva, která se nyní traduje. V těch stenozáznamech se jeho případná motivace probírala; podle mého názoru byla přesvědčivě vyvrácena.

    OdpovědětVymazat
  4. To si nemyslím, soud ho vůbec nevyslechl (nenavrhl to ani veřejný žalobce, ani obhájce) a omezil se na to, co o něm řekla jeho matka. To je nejslabší místo obžaloby, absence věrohodného motivu, spolu s presumpcí, že je důvěryhodný svědek, který podle svého tvrzení Hilsnera poznal na téměř 700 metrů a dokonce uvedl podrobnosti o oblečení jeho společníků. Zjevná lež.

    OdpovědětVymazat
  5. důvěryhodný svědek, který podle svého tvrzení Hilsnera poznal na téměř 700 metrů
    Podle specifického způsobu chůze.

    Hilsner lhal téměř ve všem, zejména v otázce kalhot, a neměl alibi.

    OdpovědětVymazat
  6. Na 700 metrů nemůžete člověka identifikovat ani podle způsobu chůze (v daném případě držení hole).

    Podrobnosti na mém blogu.

    OdpovědětVymazat
  7. Nešlo jen o držení hole, ale hlavně o pohyby těla, nohou a paží.

    OdpovědětVymazat
  8. Na tu vzdálenost? Nesmysl! Jen si to zkuste v praksi!

    A hlavně, tím, že Pešák popsal takové podrobnosti, které prostě nemohl vidět (obnošené šatstvo jednoho z těch tří), je jeho svědectví absolutně nevěrohodné. Společenský tlak na odsouzení/zproštění Hilsnera byl obrovský, co svědci říkali, proto obecně spíš pokládám za přací myšlení než pravdu.

    OdpovědětVymazat
  9. Mimochdem, na Krameriovi je i Masarykova brochura, v české a německé versi (s odlišnými předmluvami).

    OdpovědětVymazat
  10. je jeho svědectví absolutně nevěrohodné
    OK.

    co svědci říkali, proto obecně spíš pokládám za přací myšlení než pravdu.
    Nemyslím. Vždyť pokud by svědčili křivě, nejen, že by se dopustili zločinu, ale navíc by jim tam po okolí běhal vrah. Poté se však už žádná podobná vražda nestala, až opět po Hilsnerově propuštění v roce 1922.

    Mimochdem, na Krameriovi je i Masarykova brochura
    Jo? Hledal jsem ji a nenašel. Asi jsem hledal špatně. Četl jsem z ní výtah, je velice sofistikovaná.

    OdpovědětVymazat
  11. Aha. Tak Nutnost revidovati process polenský tam není. Nechápu, proč ho před námi tají; nikde na Internetu není.

    OdpovědětVymazat
  12. Vždyť pokud by svědčili křivě, nejen, že by se dopustili zločinu, ale navíc by jim tam po okolí běhal vrah.

    Nelhali, prostě jen chtěli být důležití a pak nemohli couvnout. Příkladem je ta starostová z Věžničky. Hilsnera nakonec neoznačila, křivou výpověď si na svědomí nevzala, ale přesto byla její výpověď proti němu použita.

    OdpovědětVymazat
  13. Četl jsem z ní výtah, je velice sofistikovaná.

    Toto byla tedy zřejmě následná brochura. Řada argumentů je logických, uvažoval jsem při hodnocení protokolu podobně. Jen na rozdíl od Masaryka soudím, že vražda byla provedena tak, aby vyvolala dojem vraždy rituální, protože vrah věděl, že se Anežka svěřovala pěstounovi s tím, že si ji nějak divně prohlíží jakýsi Žid. Masaryk naopak rituální charakter vyvrací, správně poukazuje na skvrny, které mohou pocházet od spermatu, na prádle Hrůzové, což by nasvědčovalo nekrofilní motivaci.

    OdpovědětVymazat
  14. Tajemného dne 20-02-2002 se nalezla zasebevražděná mrtvola bez krve - kostelečtí židé?...

    OdpovědětVymazat
  15. "... všechnu práci odřel ...?"

    OdpovědětVymazat
  16. www.spiknuti-proti-cirkvi-a-lidstvu.com
    Je tam literatura o nesporně
    zdokumentovaných židovských rituálních vraždách.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>