6. září 2007

Realistický názor na Orwella

Bohumil Doležal napsal: "V Mladé frontě Dnes se pozastavují nad pošetilostí britské policie, která po dlouhé roky podezírala George Orwella z toho, že má silně levicové názory. Každý, kdo si jen trochu pozorně přečetl Farmu zvířat a 1984, nemůže přehlédnout, že Orwell sice prošel velkou deziluzí, ale leccos z jeho někdejšího komunistického (trockistického, ale Trockij byl taky komunista, i když, jak by řekl Jan Hanč, s trochu jinak vybarvenými brky na ocase než jeho kamarád a vrah Stalin) přesvědčení mu zůstalo. Zejména na Farmě zvířat je to velmi patrné: myšlenka byla vznešená, bohužel se jí chopili darebáci. Darebáci se chápou jen takových myšlenek, které se k darebáctví hodí."

7 komentářů:

  1. Trockij byl podobný vrah jako Stalin, jen nedostal tu příležitost v celé své šíři. S poslední Doležalovou větou nelze souhlasit ani v nejmenším!

    OdpovědětVymazat
  2. Nějakou záhadou se ztratil tento Dezidorův kommentář: "Farma zvířat je opravdu poněkud trockistická, 1984 svým obsahem nikoliv." Zkusím tedy moderování opět vypnout.

    OdpovědětVymazat
  3. Reakce. Myslím, že Doležal má pravdu i v poslední větě.

    Zkusím si 1984 znovu přečíst. Nepamatuji si ho natolik, abych to mohl posoudit.

    OdpovědětVymazat
  4. Ten dezidorův komentář jsem omylem vymazal já: jak víte, mám problémy s přihlašováním, měl byste mi odebrat ty moderátorské funkce než Vám smažu celý blog! :-( Dezidorovi i Vám se tímto upřímně omlouvám.

    Doležalova poslední věta: "Darebáci se chápou jen takových myšlenek, které se k darebáctví hodí." je zcela zřejmý nesmysl, na to nemusíte číst "1984".

    OdpovědětVymazat
  5. Stačí říci, není nic jednoduššího.

    Pořád mi ta Doležalova věta připadá smysluplná.

    OdpovědětVymazat
  6. Totální nesmysl. Pokud vezmeme jen české a československé reálie, darebáci se v r. 2005 chopili myšlenky wikipedie, jiní darebáci se v r. 1990 chopili myšlenky kapitálového trhu, a ještě jiní se v r. 1945 chopili myšlenky národního (resp. slovanského) státu, státu bez Němců.

    Ty tři myšlenky spolu nemají vůbec nic společného, a nejméně pak, že by se "hodily k darbáctví"; to lze s klidným svědomím prohlásit pouze o třetí z nich.

    OdpovědětVymazat
  7. OK, v tom případě uznávám, že ona věta je bezobsažná.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>