3. října 2009

Ruská mentalita

via Bohumil Doležal. Ruskému novináři, Aleksandru Podrabinkovi, hrozí smrtí, protože si dovolil napsat pravdu o ruské historii. Není to první případ a výhrůžky nejsou plané.

Na rozdíl od Bohumila Doležala je ale nutno v této souvislosti poctivě přiznat, že Západ má máslo na hlavě, protože ve většině západních zemí, typickým příkladem je Německo, Rakousko a Švýcarsko, svoboda slova rovněž neexistuje, neboť popírání holocaustu je trestný čin.

Případ je zajímavý i tím, že ukazuje, že v Rusku nejsou jen zkorumpovaní pohrobci Jelcina a putinovští antidemokraté. Ve svém pozoruhodném 10 let starém článku Aleksandr Podrabinek kritisuje nejen jelcinovskou oligarchii, ale též Aleksandra Solženicyna, ideologa Putinova antizápadního régimu.

Rovněž nenávist k těm, kteří měli tu drzost a napsali pravdu, není typicky ruská. Jak dokazuje antisternovské běsnění dokonce i na stránkách LW, rozdíl mezi námi a Rusy je pouze v methodách. Zatím.

3 komentáře:

  1. Zdá se, že si začínáte uvědomovat, že ne všechno ohavné je ruské a ne všechno ruské je ohavné. To Vás šlechtí.

    Jen bych podotknul, že Alexandru Podrabinkovi hrozí smrtí pravděpodobně ne kvůli tomu, že je novinář píšící pravdu, ale protože je to osoba, napojená na lidi jako nedávno tajemně zavražděný Litviněnko, který zas měl svazky s vysloveným nepřítelem Ruska Borisem Berezovským. Toto je prostor, kam nikdo z nás nevidí, kde operuje několik mafií a tajných služeb zároveň a kde "poctivý novinář" pravdu psát nemůže.

    Zajímavé je, že když dnes čtu o nějakém "bojovníkovi za lidská práva" v současném Rusku, dostávám nepříjemnou pachuť na jazyku. Ne, že by tam za ně někdy nebylo třeba bojovat (homosexuálové by mohli vyprávět), ale nemám důvěru k "bojovníkům" typu Gary Kasparov nebo Anna Bayefsky.

    OdpovědětVymazat
  2. To je sranda. Náš malý obdivovatel špiónské literatury se nám tu snaží vykreslit agenta CIA jako velkého bojovníka za svobodu a lidská práva. Asi to považuje za svatou povinnost loajálního Forsythova čtenáře...

    A Vodník mu to žere a dohaduje se s ním.

    OdpovědětVymazat
  3. GP: Vy, T. Pecina a Doležal byste si měli přečíst stať Oskara Krejčího z DD. I když je to bývalý kommunista (to by právě pro Vás nemělo mít sebemenší význam...)

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>