30. října 2009

Zpytákům a neznabohům

Kapitánovi, gogovi, Petersovi a dalším hmotařům doporučuji k přečtení pozoruhodnou stať známého enfant terrible, českého Brazilce Josefa Mikovce "V nejednoho boha věřiti (ne)budeš". Text je reakcí na dvě kritiky (1 a 2) Tomáše Hříbka.

Josef Mikovec je mi blízký svými sympathiemi k pravoslaví a "levicovostí" (které ovšem na mé gusto míchá příliš nadšeně), zejména pak extatickým slohem a květnatým vyjadřováním, připomínajícím místy Mistra JaroSlava Krátkého; na rozdíl od něj mají ovšem texty Josefa Mikovce - pokud si člověk dá tu práci je přelouskat - naprosto jasnou hlavu a patu.

Několik citátů, které mne zaujaly, buď obsahem nebo formou:
V simplifikaci a redukcionismu je síla pro množství a předžvýkané argumenty z výprodeje se opouzdří nejrychleji. Proto je úroveň i filosofického a vědeckého ateismu povětšinou krajně ubohá a spíše posvícenecká. A nikterak nově osvícenecká.

Ani Gagarin nic neviděl. Soudružky Blabláčkové měly tuto Vědu v malíčku. Dnes se přidává podučitelský existencialismus desítkařské úrovně pro sebevědomí hrdých a statečných duší. Neznalost análů hagiografie, dějin a monotónní zaměňování náboženství s pouhou částí pouze západního křestanství, tedy takzvaně katolickou církví, která je má reprezentovat, je odstrašující.

Epidemie mythomemes je šťastnou nákazou pro deprivované masy a sladkou smrtí pro dlouhodobou frustrací vyhublá Ega.

Prokrustovo lože, zplošťující apriorní přístup a "one way only", této theorie mají svůj důvod, křiklavý záměr, ideologickou účelnost a předem daný, určený výsledek.

Věřit, že jsme morálně stále lepší, je jednoduše hloupé, samo o sobě tragikomické, v těch případech, kdy nejde o zlý cynismus.

Ta řada darwinistů, diletujících ve filosofii výše uvedeným postojem k tomu, co považují za metafyzické "pravdy", podřezává větev na které sedí a spí.

Sloganem „Takže si přestaňte dělat starosti a užívejte si života“ vrcholí intelektuální nabídka a poptávka jedné trouchnivějící podtřídy, která už na víc nestačí a znehodnocuje ty osvobozující, etické, o integrální humanismus usilující formy atheismu, to jest ty, které nemohou být zužitkovány ve prospěch držby moci.

26 komentářů:

  1. Promiň, ale můj první dojem z textu je, že ten muž je zralý na Bohnice.

    OdpovědětVymazat
  2. To je právě jen ten první dojem...:-)

    OdpovědětVymazat
  3. nejen nektery zpusob leta muze zdat se podivnym:-)

    jak vidno to muze i na tento zpusob z nevericich blbcu hejno nadelani provedeni vykonani :-(

    OdpovědětVymazat
  4. Ad Anonymous: jste-li to Vy, pane Mikovče, račte se podepsat nebo Vás Peters vymaže!! Při psaní kommentáře máte k tomu návod přímo nad okénkem, do kterého píšete. Účet k tomu mít nemusíte.

    OdpovědětVymazat
  5. Napište tedy jm do kolonky "Název" pod okénkem, do kterého píšete kommentář, poté, co zakliknete kolečko u "Název/Adresa URL". Zobrazí se Vám to pak černě jako mně teď.
    Jinak si tu o Chavezových rudých slonech moc nepopovídáme! ;-)

    OdpovědětVymazat
  6. Chavez ma i rude slony?
    pry mel trochu rude sklony
    Ze by soucast rude clony?
    za fsim hledej money money
    Take dnes v Emerice jizni
    fsude plati zakon trzni
    zaplaci ti co ho zprzni.

    OdpovědětVymazat
  7. gde se vzal tu se vzal
    anonymus prispechal
    viru v Boha zamichal
    atheistum na frak dal
    a zas bezi svet tak dal
    krajinou temnou kolem skal..

    OdpovědětVymazat
  8. Jako litérární dílo to není špatné, byť poněkud přepjaté, ale měl-li bych to brát važně, pak se raději podržím své "hmotařství".

    OdpovědětVymazat
  9. No Tribune, myslel jsem, že zrovna Vás by ten poslední Mikovcův citát o ztrouchnivělé podtřídě mohl oslovit.

    OdpovědětVymazat
  10. No jo, Vodníku, ale když si u žádné jeho věty nejsem jistý, jestli mi náhodou nenadává :-))

    OdpovědětVymazat
  11. a zas bezi svet tak dal krajinou temnou kolem skal..

    A na topole podle skal (a o post dál), zelený mužík (Gottově vyznamenání) zatleskal.

    OdpovědětVymazat
  12. Tribun: proč? A i kdyby, tak co?

    OdpovědětVymazat
  13. Já těm citátům bohužel nerozumím, zní mi to jako blafy. Chtěl jsem se začíst do článku, ale nejde to .. stejný důvod. Tak třeba později.

    OdpovědětVymazat
  14. Není to nějaký pseudointelektuálský text generovaný šikovným programem:) Z toho spojení blázna s podvodníkem můžeme pozorovat spíše toho blázna.

    Kdyby byl Bůh, nebyla by náboženství ani svíčkové babky (a dědci:) a on by byl masový vrah. Víra v něco, k čemu nejsou ani indicie, je typ duševní choroby, jednotlivě celkem neškodné. Sdílení jednoho typu víry je ale pak nejvražednější nástroj, který lidstvo vynalezlo.

    Na perníkové chaloupky, čerta a Mikuláše a Děda Vševěda jsem přestal věřit asi tak v 6ti letech a nehodlám na stará kolena začínat s další pitominou. Přitom se necítím nijak duševně ochuzen. Podívejte se třeba na fraktál, i tam je něco daleko silnějšího, krásnějšího a rozměrnějšího, než jsou maskoti monotheistů.

    OdpovědětVymazat
  15. Mně to v první chvíli připomnělo MM, jenže chyběly složené závorky a tohle je víc hardcore. Ten automatický generátor bych vůbec nevylučoval. Kdysi byl velký hit generátor "odborných" textů na konference. A byl fakt skvělý.

    OdpovědětVymazat
  16. Ad cnemo: Přitom se necítím nijak duševně ochuzen
    Tak ať Vám slouží! Každému, co jeho jest, Vám fraktály, mně Mikuláše...

    OdpovědětVymazat
  17. To jako tento pán? To bych asi nedokázal přečíst.

    No nevím, ale článek začínající slovy:

    Český atheismus je nejčastěji v blízké souvislosti se světem viděným skrze ucho půlitru.

    může být těžko brán vážně.

    Jakožto člověka s přírodovědecným vzděláním mne zajímají spíš praktické důsledky existence náboženství, které jsou zcela jednoduše pozorovatelné. Magii okolo Boží existence, stejně jako třeba diskusi o perpetuu mobile ponechávám (asi nadosmrti) povolanějším.

    OdpovědětVymazat
  18. Já si myslím, že článek klidně může být brán vážně! Aspoň podle mojí zkušenosti soudě. Že Váš atheism je jiný, zpytácký, nevylučuje to, že většinový český atheism (a vůbec světonázor, kulturní i politický) je formulován prismatem půlitru.

    OdpovědětVymazat
  19. >nevylučuje to, že většinový český atheism (a vůbec světonázor, kulturní i politický) je formulován prismatem půlitru.

    To jistě ale také nedokazuje:) Shrnuto, je to žvást. Tvrzení se nestává pravdivé tím, že je neumím vyvrátit. Pominu-li fakt, že se dnes pije převážně z půllitrů bez ucha, považuji vznik atheismu pod vlivem piva za velmi nepravděpodobný. Možná není vznešený, nesmrdí kadidlem a smrtí. Jako obrana proti náboženským memetickým útokům slouží skvěle a toto právě autora tak štve a proto tolik zmatených kB na netu. Kdyby byl český atheiusmus hloupý, byli bychom všichni svíčkové báby, ale tak tomu není. Jinými slovy, na hrubý, špinavý a prolhaný pytel, hrubá, nevzhledná a špinavá záplata, to funguje.

    Autor nevynechá jedinou příležitost, aby atheisty nějakým nezhodil. Je to ten dokument typu: Narodil se jako nedonošené dítě, do svých 15 let se počůrával... Přitom bláboly v článku jsou opravdu mimořádné. Jak rozumíte tomuhle:

    V simplifikaci a redukcionismu je síla pro množství a předžvýkané argumenty z výprodeje se opouzdří nejrychleji.

    Ten hlupák ani nepochopil, co je síla (asi mu to slovo dobře zní) a tím pádem s ní neumí pracovat jako s alegorií. Výprodej má z ekonomiky, ale argument má pravdivostní hodnotu, ne cenu, ne líbivost, ne módnost. A smysl celku, ten je kde?

    Co je to "podlidový atheismus", že to má být urážka chápu, ale má to kromě toho nějaký význam?

    atd., atd., atd až do posr...

    Vodníku, příště přineste někoho zajímavějšího, toto je vzteklý moták po půl litru slivovice.

    OdpovědětVymazat
  20. Ad cnemo: víte, to je jako kdyby jste vytáhl fysikální zákony a striktní faktografii na Otokara Březinu. Tímto směrem by se rozvinula sáhodlouhá debata bez naděje na smysluplné závěrečné komuniké...:-)

    OdpovědětVymazat
  21. nejen
    "Zpytákům a neznabohům"
    rozsirim o
    pochybovace a zpochybnovace

    zacina to pochybovanim o Stvoriteli a konci zpochybnovanim "Bohem vyvolenych" a pak uz jen krucek a je to pochybnost o holocaustu.

    A proto stale vice a casteji a lepe a radostneji souzi vyvoleni objizdi svet, aby vyucovali nove nabozenstvi holocaustu, ockovali svetu pocit viny a ejhle najdou se jini kteri misto viny toci filmy nezadouci, k holocaustu vztah ne vrouci :-(

    Israel's national psyche

    He wanted to find out how this mentality has become part of Israel's national psyche.
    The film suggests that the attitude is thrust upon children from an early age. School trips to concentration camps in Poland run year-round.

    From just 500 children in the 1980s, he claims around 30,000 are now flown to Europe every year.

    He discovers that the trips are not designed to educate, but to provoke an emotional reaction. They fly out of Israel euphoric, and end their journey in tears, talking about their shared hatred.

    They are accompanied by secret service agents who prevent them from talking to any locals - they are led to believe that most Poles are anti-Semites.

    The end result is disturbing. The victim mentality is being used to justify Israel's occupation and colonisation of the West Bank and siege of Gaza.
    In the film, one Israeli Jew tells Shamir that she refuses to get upset by Israeli aggression against the Palestinians because "we" faced worse. To her, the Holocaust justifies anything the Israeli army does.


    no vidite jak spravne nasmerovana vychova funguje.

    A pak ze nic noveho?
    Nektere methody jsou uz tak vymakane ze i genosse Goebels by se moh ucit :-)
    --------------------------
    a zde jak na nas pusobi tridni nepritel, ve snaze co nejvice pospinit naseho Bohem vyvoleneho bratra,
    to bychom si nemeli nechat libit... zatra...

    London Film Festival

    ale nebojte, nedame se
    primknem se k dubisku
    nechcem svet bez zisku
    uroky nejvyssi
    emoce utisi
    -------------------------

    OdpovědětVymazat
  22. K diskusi bych chtěl jen poznamenat, že pivo je nápoj katolický, kde jsou katolíci a kláštery tam je dobré pivo. Naopak nápojem osvícenství byla káva, pro dámy čokoláda.

    OdpovědětVymazat
  23. Jenže Vodníku, pan Jebavý byl básník a bohém a byl si vědom toho, že jeho dílo cílí na pocity a emoce. Neměl snad ambice prostřednictvím básní popisovat reálný všehomír.
    Nahlédnutím do odkazovaného dílka jsem usoudil, že autor to nemá jednoduché, ale nebyl jsem schopen uchopit ani ty jeho pocity, které tam ventiluje (a nemá to ani estetickou formu), protože uchopitelná informace tam prostě absentuje.
    Na tom by nebylo nic špatně, nakonec nevěstince a fotbalové zápasy také nepřinášejí informace. Jde jen o to artefakt správě zařadit.

    Pokud máš dojem, že jsi schopen článek převyprávět lidskou řečí, pokus se o to.

    OdpovědětVymazat
  24. Pokud máš dojem, že jsi schopen článek převyprávět lidskou řečí, pokus se o to.
    Nezlob se, ale na to nemám čas. Možná Mikovec není Březina, ale bohužel není ani Guénon, který byl vzděláním zpyták (fysika, mathematika).

    OdpovědětVymazat
  25. Mistře Mikovče, Peters už Vás smazal. Jestli sem chcete psát, jsou zde určitá pravidla a ty musíte dodržovat. Pro Vás tedy ještě jednou:

    1. Než začnete psát komentář, pod okénkem do něhož píšete svúj text, můžete zakliknout čtyři možnosti: "Účet Google" (s kolonkou pro jméno a heslo, máte-li účet) nebo "OpenID" nebo "Název/Adresa URL" nebo "Anonymní". Předpokládám, že máte zakliknuto (tečku v kolečku) před poslední možností, tedy "Anonymní".

    2. Klikněte na tu třetí možnost, tj. "Název/Adresa URL". Otevře se Vám kolonka Název (kam můžete vyplnit své jméno nebo "jm" nebo "josafat", dle libosti) a kolonka URL, kterou vyplňovat nemusíte

    3. Pak napíšete svůj kommentář a odkliknutím ho zveřejníte.

    Neuděláte-li to, Váš další kommentář se opět zjeví jako "Anonymous" a bude administrátorem vymazán!

    OdpovědětVymazat
  26. To já naprosto chápu a vlastně jsem ani nečekal že by ses do toho pustil.
    Je to ale takový drobný testík pochopení textu. Když toho nejsem schopen, jsem buď nechápavý (nebo na to nemám základní znalosti) anebo je ten text pouhý blaf bez konsistentní informace.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>