23. července 2009

Právní bezvědomí na Sprše

Prokop tam zveřejnil příběh ze života. Tomáš ze Sprchy se do něj obul se vší rasancí, což mu však nebránilo, šířit své právní bezvědomí: "Trestní právo je od 5000 korun. Do té výše je to jen občanskoprávní záležitost."

Nuže, občanské právo (náhrada škody) je cokoliv (jakékoliv škody). Hranice 5 000 Kč u krádeže věci, kterou poškozený nemá u sebe, rozděluje trestní a přestupkové právo (správní trestání). V civilisovaném světě se však přestupky projednávají obdobně jako přečiny či zločiny.

Jinak mne zaujalo, jak i tak kovaný hlasatel PC jako je Tomáš ze Sprchy, neodhalil zjevný rasism v příběhu ze života. Ten spočívá v tom, že nedospělí zloději jsou identifikováni jako Romové. Jako kdyby bylo podstatné, zda jsou Romové, Číňané nebo Němci, a nikoliv to, že jsou nevychovaní. Domnívám se totiž, že jde o opravdu o záležitost výchovy: ti výrostci totiž nemají ponětí o vlastnictví, což je institut, který se v ČR dětem vštěpuje již poměrně záhy; obvykle batolatům.

34 komentářů:

  1. vymenu nazoru ze Sprchy- Prokop-Tomas nemam, takze no comment:-(
    podobne jako se nepripojim k parte 20 letejch nadrzencu co se rozhodli si o dovolene mimo jine vybehnout na MtEverest:-(
    Ale GP mi zpusobi asi infakt, coz se ani komousum s jejich nazory nepodarilo.

    zjevný rasism v příběhu ze života. Ten spočívá v tom, že nedospělí zloději jsou identifikováni jako Romové. Jako kdyby bylo podstatné, zda jsou Romové, Číňané nebo Němci, a nikoliv to, že jsou nevychovaní.
    ano a take nemam na hluboke slovni rozbory na ktere je GP mistr sveta a nigdo na nej nema:-(
    Jen pripomenuti nejpodstatnejsiho.

    Co je podstatne? Jak pro koho.
    Pro okradeneho cloveka opakovane bandou Cikanu jsou to tito, pro jineho okradeneho "bilymi" zlodeji jsou to jini, pro kazdeho trochu jinak.
    Co si ale pomyslet o prohlaseni kdyz vzdelanec jako GP napise ze presne popsat kym jsem byl okraden je rasismus?
    Nejde o Cikany, jde o princip. Kdyz me okradl Eskymak nesmim to napsat, jinak si rikam o oznaceni rasista? Kdyz napisu ze Eskymak xx jel na kajaku je to popsani situace, neb obvykle eskymaci na kajaku jezdi. Jestlize napisi ze cernoch xy jel na kajaku to uz muze byt rasisticke:-(
    Abych se vyhnul Petersovskemu narceni z rasismu musim dovysvetlit proc jsem zminil cernocha, ze se domivam ze na rozdil od eskymaku neni bezne aby se cernosi projizdeli na kajaku kolem pobrezi Gronska?
    Podobne nikdo neodparal stavitelum zdi v Matecni jejich rasismus! Ze byla proti hluku a bordelu ktery hlucni obcane delali? Vymluva, cely svet dnes pamatuje ze byla rasisticka:-(

    nedostatkem "attachementu" Petersi
    cha cha cha
    sice mate pravdu ale zatim to vypada jako byste chtel naucit nekoho vysi matematiku a zatim jeste nezvladl nejzakladnejsi kupecke pocty:-)

    "attachement" ve Vasem podani viz odkaz, ten se kona ci nekona kam pamet saha a deje se HOVNO !
    Pritom je to tak proste a vysvetleni jsem se dozvedel na Vasi TV kde davali rozhovor s jednou rasisticky diskriminovanou
    Romskou zenou z Usti-Predlice.
    "nechte nas na pokoji nevnucujte nam svuj zivot, mame svuj, Vy si mejte svuj, nechte nas zit po nasem !"
    jak proste a presne receno:-)

    Kolikrat jeste budete muset byt od Cikanu poslani do prdele, abyste pochopili ze oni proste na Vase normy a zakony serou ?
    Vy jste jeste GP nebyl na svete a moje generace(Vasich rodicu) jsme poslouchali moudra slova soudruhu ze Cikani jsou take lide a ze je treba mit trpelivost, ze je treba je prevychovavat:-)

    Tak prevychovavejte,
    ale ne jen tim ze budete znamkovat rasismem.
    Co je k prevychovavani na vetsine? Aby tolerovali "neprizpusobive" ?
    Nechat si srat na hlavu? nenechate? jste rasisti!

    Tudy cesta nevede a cim drive Uhlove a Kocabove si tohle uvedomi, tim lepe, jen aby jednou nebylo pozde:-(
    God bess You, Buh Vam pomahej ve Vasem "vychovnem" snazeni :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Ale pane Astre, co to "po svem" jako má být? Vždyť není jeden romský život, není jeden gádžovský život, ten může probíhat tak nebo tak. Poznal jsem mnoho Romů, kteří fungovali podobně jako gádžové z dělnické vrstvy, tzn. byli slušní a nechávali si srát na hlavu. Potom je mnoho takových, kteří to nedělají, akorát to neumějí tak hezky zakrýt právnickým diplomem. Ale co si myslíte o takovém symbolu, jako je zlatý řetěz o váze půl kilogramu kolem krku nevlídně vypadajícího chlapíka, který také na Smíchově nezřídka uvidíte.

    OdpovědětVymazat
  3. Vždyť není jeden romský život, není jeden gádžovský život, ten může probíhat tak nebo tak.

    presne a take to tak v zivote probiha, ti co na to maji, jak v hlave tak v kapse, jdou studovat a pak se ve stupnici od nejlepe do nejhure uchyti v zivote. Totez plati o vsech lidech, problem u Cikanskeho ethnika je v tom, ze z nejakeho duvodu ac maji nyni podminky nastaveny lepe nez ostatni, jsou stale tak kde jsou kde byli jejich rodice atd..
    Ti co na to meli se uz zaradili a nejsou s nimi problemy, neslysim o stejnych problemech v CR s dochazkou pro deti Vietnamske Cinske ci jine.
    Podobne je to zde v Australii, Aboriginci maji veskere skoly ZADARMO, ty nejlepsi podminky, vyuziva jich vsak jen male procento z nich.
    jejich tak zvani "mluvci" jsou ne "rasove" cisti potomci prapuvodnich obyvatel, ale misenci kteri maji jen male procento jejich krve,mnozi zjistili ze lidska prava je vyborny byznys:(
    Zduraznuji, problem neni ve vzhledu a barve kuze, lide posuzuji podle chovani ne podle vzhledu, to plati celosvetove.
    Stejne jako nemate problemy s detmi a jejich vzdelanim a tedy zakladu startu do zivota u jiz zminenych Cinanu, Vietnamcu a dalsich, totez plati zde v Klokanii. Deti ruznych mensin jsou vyborni studenti, rodice vedi ze vzdelani je pro ne velmi dulezite a podle toho k nemu a k celemu zivotu pristupuji.
    jestli tu skolu nekdo flaka ci odbyva jsou prave Aboriginci a Australane x te generace:-(

    Muj predchozi komentar postrada co melo byt napsano v uvodu, predevsim moje zklamani nad tim, ze s problematikou Cikanskeho ethnika se za dlouha desetileti temer nic neudelalo, nic se nezmenilo s vyjimkou positivni diskriminace ze strany vsech vlad od komunistu pres vsechny nasledne posametove:-(
    Zmenil se jen pocet. Dnes neoficialne odhadovanych 500tisic tedy jiz 5% obyvatel je viditelnejsich nez tomu bylo kratce po valce a za vlady komunistu. To ze se znacna cast radeji hlasi k Slovenske, Madarske, Rumunske ci jine mensine problem neresi.
    Jeste mene ho resi podpurne programy jako pastelkovne ci zvysene porodne:-(
    Pritom by stacilo aby byly zavedeny stare pridavky na deti jen do poctu 4 jako kdysi.Pak by nemela prumerna rodina 6-10 deti(bohuzel presne cislo ani Vy neznate, nebo toto sledovat by pry bylo rasisticke) a mladez ktera se dnes sjednocuje v ruznych nacionalistickych stranach by ztratila hlavni argument,ze si vydelaji za tvrdou praci mesicne mene, nez Cikani poberou na poplatcich, pridavcich podporach a podobne. Ze o to jim mnohym jde ukazuji tisice "emigrantu" do Anglie, nyni do Canady.
    Rostouci nespokojenost predevsim mezi mladymi a ty oznacovat za fasisty ci neonacisty, to je jak se v Kocourkove rika akorat na 2 veci, a je Vam to platne jako zabe galose, ci neboztikovi zimnik:-(
    Jiz davno jisty diplomat ve stare Francii o politice presne rekl, ze"politika je kompromis mozneho"
    Jak dalece toto pravidlo Vase vlady respektuji jiste posoudite nejlepe Vy sami kteri v CSR(Ceske Sametove Republice) zijete.

    OdpovědětVymazat
  4. k zlatym retezum, cim vetsim tim lepe, bez komentare

    OdpovědětVymazat
  5. Attachementem nevysvětlíte rozdíly mezi různými druhy adopce, Petersi.

    OdpovědětVymazat
  6. Jaké druhy adopce máte na mysli, Starý pane?

    OdpovědětVymazat
  7. Různé barvy, Petersi, ale to je jedno. Já proti Romákům nic nemám, jen mě zarazilo, že zde publikujete neověřené hypotézy.
    Spíš mě fascinuje toto: "gádžové z dělnické vrstvy, tzn. byli slušní a nechávali si srát na hlavu"

    Toto nějak neznám. Vy víte, jak mám rád právníky. Ale řemeslníci jsou v aroganci a zlodějství ještě horší. Ten Jan mi čím dál víc připomíná připomíná nicka P.X., který byl také komouš a vlastnil stavební firmu. A stále se navážel do porevolučních poměrů, třeba ve zdravotnictví, což by bylo v pořádku, protože je to opravdu strašné, ale nechápu ten nedostatek sebereflexe, když on sám zrovna podnikal ve stavebnictví - tedy v té snad vůbec největší zlodějně, která tu je.

    Jen se přihlaste, komu řemeslníci při rekonstrukci bytu, nebo stavbě baráku, nezkrátili život o pět let a ještě ho neokradli.

    OdpovědětVymazat
  8. "Barva" dítěte je zcela bez významu. Kdy už konečně přestaneme přeceňovat význam DNA?

    zde publikujete neověřené hypotézy.

    Jaké?

    OdpovědětVymazat
  9. Třeba tuhle (poslední comment). Jak to víte? Jaké pro to máte důkazy?

    OdpovědětVymazat
  10. Svůj dojem. Jinak by rasisti měli pravdu.

    OdpovědětVymazat
  11. "Barva" dítěte je zcela bez významu. Kdy už konečně přestaneme přeceňovat význam DNA?

    To určitě ne, a tím nemyslím antropologické hledisko "rasy". Z kulturního pohledu byla barva pleti vždy důležitým prvkem, který sloužil jako jeden z hlavních rozlišovacích prvků společenských skupin, které se tak vyčleňovaly vůči ostatním. Hlavní roli zde nehraje faktická skutečnost odlišnosti v barvě pleti, ale její kulturní uchopení ve světě dané kultury. Jak chcete tvrdit, že "barva pleti" je bez významu, když ji ve skutečnosti z historického hlediska vždy význam byl přisuzován?

    OdpovědětVymazat
  12. Myslel jsem to tak, že nemá žádný význam pro socialisaci.

    OdpovědětVymazat
  13. Dojem je málo.

    Obecně bych spíš řekl, že Vy význam DNA podceňujete, asi moc berete vážně psychoterapeuty - podle nich totiž nemá DNA žádná význam, jen výchova - pochopitelně, DNA by jim snižovala zisky.

    Podívejte se někdy třeba na závody spinterů nebo vytrvalců na MS nebo OH. Jistě, se socializací to samo o spbě moc společného nemá, ale do Vašeho dojmu to vnáší jisté pochybnosti.

    Musel byste dokázat, že procento adoptovaných Romčat, ze kterých se staly kriminální živly, je stejné jako adoptovaných Gadžat.

    "Svůj dojem. Jinak by rasisti měli pravdu." Kdyby tohle napsal kdokoli jiný, tak ho neskutečně sjedete.

    Ale jinak bych řekl, že částečně "rasisté" mohou mít pravdu. Arthur de Gobinau nelhal a nemýlil se ve všem. Špatné to začne být až tehdy, když se z těch "rasistů" stanou rasisté, kteří začnou z těch rozdílů vyvozovat, že mají právo rozhodovat o osudu jiných "ras".

    Ještě k té DNA. Vy zde opakovaně předkládáte teorii o nadřazenosti západního světa dané jeho příklonem k "západnímu typu" křesťanství (záměrně jsem to zjednodušil, teď ty uvozovky nemá smysl blíže rozebírat). A by mě zajímalo, jak myslíte, že takový náboženský systém vznikne, jestli je to náhoda, že zrovna někde si vymyslí náboženství, díky kterému začnou prosperovat, jestli je to díky Středozemnímu moři, dostatku oliv, jestli ho tem lidem dá Bůh, nebo jestli tak nějak lidé k určitému systému inklinují díky své vnitřní dispozici, která je částečně dána geneticky.

    OdpovědětVymazat
  14. Tak jistě, že DNA určuje fysické vlastnosti. Sebelepší výchovou dlouhána nevychováte. O tom však není spor, to by byla banalita. Spor je o to, zda je zloděj předurčen svou DNA. Tvrdím, že nikoliv, stejně jako žádná psychická vlastnost.

    Musel byste dokázat, že procento adoptovaných Romčat, ze kterých se staly kriminální živly, je stejné jako adoptovaných Gadžat.

    Není a dávno se ví proč: Jednak je to attachement a jednak je to identita. Na tom selhala Tereza Boučková (PDF) + Identita romských dětí.

    Arthur de Gobinau nelhal a nemýlil se ve všem.

    To vysvětlete Michaele. Ta popírá, že rasy vůbec existují.

    A by mě zajímalo, jak myslíte, že takový náboženský systém vznikne

    Je to souhra náhod, okolností, prostředí a vědomých rozhodnutí vůdců. Kdyby to samé bylo v Japonsku, tak máme západní civilisaci v Japonsku. Geneticky to není dáno vůbec nijak.

    OdpovědětVymazat
  15. "Spor je o to, zda je zloděj předurčen svou DNA. Tvrdím, že nikoliv, stejně jako žádná psychická vlastnost."
    Vaše oddělování psychiky od fysiky je hodně umělé. A tvrzení, že žádná psychická vlastnost opět nepodložené.

    Terezu Boučkovou jsem četl. A právě proto myslím, že to není jen attachement a identita.

    "Je to souhra náhod, okolností, prostředí a vědomých rozhodnutí vůdců. Kdyby to samé bylo v Japonsku, tak máme západní civilisaci v Japonsku. Geneticky to není dáno vůbec nijak."
    Opět jen Váš předem daný názor, ani jste nebyl ochoten se nad tím zamyslet.

    S Vaším přístupem budete opravdu zlatý důl pro psychoterapeuty.

    OdpovědětVymazat
  16. O dichotomii těla a duše se učí již tisíce let, takže něco na tom asi bude. To jen marxisti si domýšlivě myslí, že "nadstavba" je odvozena od "základny".

    Klimeš jí jasně vysvětlil, kde udělala chybu. Ale humanisté všech barev jsou nepoučitelní a budou PC hlásat i nadále.

    Opět jen Váš předem daný názor, ani jste nebyl ochoten se nad tím zamyslet.

    To by tam musel být nějaký argument. Tak mi řekněte, jak jsou Frankové geneticky definováni?

    S Vaším přístupem budete opravdu zlatý důl pro psychoterapeuty.

    Prosím, abyste si způsoby diskusse, které jsou standardem na Sprše, nechal na tamní diskusse. Zde na ně není nikdo zvědavý.

    OdpovědětVymazat
  17. "O dichotomii těla a duše se učí již tisíce let, takže něco na tom asi bude. To jen marxisti si domýšlivě myslí, že "nadstavba" je odvozena od "základny"."

    To nemá s marxismem, základnou a nadstavbou nic společného. Ale duše je v mozku, pane.

    "Opět jen Váš předem daný názor, ani jste nebyl ochoten se nad tím zamyslet.

    To by tam musel být nějaký argument. Tak mi řekněte, jak jsou Frankové geneticky definováni?"

    Vy jste zatím také žádný nedodal, jen názory, tak proč bych já měl. Vážně myslíte, že Frankové nemají trochu jinou genetickou výbavu než Mongolové.

    "S Vaším přístupem budete opravdu zlatý důl pro psychoterapeuty.

    Prosím, abyste si způsoby diskusse, které jsou standardem na Sprše, nechal na tamní diskusse. Zde na ně není nikdo zvědavý."

    Nějak nechápu, proč to, že Vám napíšu, že Váš psychologizující přístup vede ke zranitelnosti vůči psychošarlatánům, vydáváte za nějaký způsob diskuse, notabene sprší, když zrovna Vy máte se Sprchou i dnes více společného než já. Lečte si svůj mindrák ze Sprchy na někom jiném, já na něj nejsem zvědavý.

    OdpovědětVymazat
  18. Taky by mě teda zajímalo, proč kdejakej kikánskej šumař natrhne triko lecjakému extra konzervatoristovi. Je to vlastnost fysická nebo psychická? Nebo bychom měli potenciální talenty svěřovat do výchovy Romům?
    A je-li to psychická vlastnost, proč někteří přes maximální snahu svého okolí o jejich muzikální výchovu, zůstanou jen průměrní lůzři, když podle Vás to geneticky vůbec není dáno?

    OdpovědětVymazat
  19. Psychická. My máme zábrany a trému, oni ne.

    OdpovědětVymazat
  20. Jinak hraní na hudební nástroj, sport apod. je do značné míry definováno fysicky (musíte mít dobrou motoriku, sílu apod.), tedy v DNA.

    OdpovědětVymazat
  21. Jenže ono to nezačíná nějakým brnkáním na nástroj, ale už vnímáním melodie a rytmu, a oni jsou už v tom lepší.

    Pochopte, já tu nikde netvrdil, že jsou psychické vlastnosti rigidně dány DNA, já jen oponuji tomu, co vy zde tvrdíte (i když to tak úplně moná nemyslíte): že psychické vlastnosti tou hmotou vůbec dány nejsou.

    OdpovědětVymazat
  22. Vážně myslíte, že Frankové nemají trochu jinou genetickou výbavu než Mongolové.

    Mají, protože jinak by měli šikmé oči. Ale ten rozdíl je nulla nulla nic. Jeden Frank se od druhého Franka může geneticky lišit mnohem více než od nějakého Mongola.

    Nějak nechápu, proč to, že Vám napíšu, že Váš psychologizující přístup vede ke zranitelnosti vůči psychošarlatánům, vydáváte za nějaký způsob diskuse

    Protože to znělo urážlivě.

    když zrovna Vy máte se Sprchou i dnes více společného než já

    Vy tam píšete, já ne. Tedy se mýlíte.

    OdpovědětVymazat
  23. Klimeš: "Při debatách na téma rasy je možné poukázat na jeden primitivní fakt:
    Muž a žena se liší od sebe asi 17krát více než dva muži jakkoli odlišných
    ras."

    OdpovědětVymazat
  24. Však také na tom jsou založeny všechny ty sračky typu "Muži jsou z Marsu, ženy z Venuše". :o)

    A jinak lžete, protože evidentně Sprchu sledujete častěji než já a reagujete zde na ni častěji než já tam píšu. To, že nepíšete tam, ale diskutujete zde, je nepodstatné, je to dáno jen tím Vaším traumatem.

    OdpovědětVymazat
  25. A ještě ad B.M.:
    No vidíte, ideály jsou pro mne tyto "kapitoly samy pro sebe", ne "anorektická blond 70-50-70 design Aniston" nebo "plnoštíhlá 110-85-120 bruneta vojenský zástřih model dozorkyně".

    OdpovědětVymazat
  26. Pane Petersi, teď jsem zrovna v autorádiu poslouchal Klimeše:o)))

    Ale fascinuje mě, že Vy, který furt někomu podsouváte marxismus, jste se (spolu s Klimešem, ale u něho jde spíš o efektní pseudoargument) dopustil demonstrace transformace kvantity v kvalitu. Ty rozdíly mezi muži a ženami mají celkem charakteristický pattern, rozdíly mezi etniky vypadají jinak, to nemůžete srovnávat.

    OdpovědětVymazat
  27. A proč se Starý pane domníváte, že Guy Peters má ze Sprchy mindrák a trauma?

    OdpovědětVymazat
  28. Dědí se kde co, včetně těch "psychických" vlastností, nebo, aby to neznělo tak "další výchovou netvárně", řekněme třeba "vloh, sklonů či dispozic". Se pobavte třeba s nějakým chovatelem králíků. Chrta honit zajíce neodnaučíte a klidně ho mohla odkojit třeba kamerůnská koza. Se to normálně učí ve školách, akorát u lidí se o tom mluvit nesmí.

    OdpovědětVymazat
  29. Jonáš: "proč se Starý pane domníváte, že Guy Peters má ze Sprchy mindrák a trauma?"

    Protože to tu několikrát napsal.

    OdpovědětVymazat
  30. K diskutování. Kromě příliš častého uvádění kulhajících příměrů (jako kdyby debata o věci samé byla příliš obtížná), je znakem diskusse à la Respekt, jíž se vyznačuje Sprcha, personalisace obecnin. Tedy ne "když X udělá Y, stane se Z", ale "když uděláte Y, stane se Z". Tento způsob diskusse mi přijde urážlivý a odporný, a proto se ho ve vlastním zájmu vystříhejte. Sloveso nemá jen 2 osoby, ale 3.

    Popírám, že bych měl ze Sprchy Minderwertigkeitskomplex a nikdy v životě jsem to neřekl. Není k tomu pražádný důvod, LW je mnohem úspěšnější než Sprcha.

    Co se týká traumatu, ten skutečně existuje. Jak se tomu může divit někdo, kdo dobře ví, že se mi někteří Sprchaři pokusili ublížit v reálném životě a všichni ostatní Sprchaři to buď rovnou schvalovali, anebo s tím odmítli cokoliv smysluplného dělat?

    OdpovědětVymazat
  31. "K diskutování. Kromě příliš častého uvádění kulhajících příměrů (jako kdyby debata o věci samé byla příliš obtížná), je znakem diskusse à la Respekt, jíž se vyznačuje Sprcha, personalisace obecnin. Tedy ne "když X udělá Y, stane se Z", ale "když uděláte Y, stane se Z". Tento způsob diskusse mi přijde urážlivý a odporný, a proto se ho ve vlastním zájmu vystříhejte. Sloveso nemá jen 2 osoby, ale 3."

    Vůbec nevím, co jste tímhle chtěl říct

    OdpovědětVymazat
  32. Chtěl jsem jím říci to, že nechápu, proč mluvíte o mně, když uvádíte, že psychologisující přístup vede ke zranitelnosti vůči psychošarlatánům.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>