5. července 2009

Ethnické složení politbyra ÚV VKS(b)

Po ethnickém složení ÚV SDDSR(b) a sovnarkomu, zbývá poslední argument antisemitů: ethnické složení politbyra ÚV VKS(b) (rus. Политбюро ЦК ВКП(б)). Vybral jsem období mezi 17. a 18. sjezdem, protože je to období velkých čistek. Ty začaly tím, když se právě na 17. sjezdu VKS(b) ukázalo, že Kirov je nejvíce populárním ruským politikem, a skončily náhle 17. listopadu 1938 (když si odmyslíme vraždy vězňů v roce 1941).
  1. Gruzínec Иосиф Виссарионович Сталин (1919–1953)
  2. Rus Климент Ефремович Ворошилов (1926–1960)
  3. Rus Михаил Иванович Калинин (1926–1946)
  4. Rus Вячеслав Михайлович Молотов (1926–1957)
  5. Rus Валериан Владимирович Куйбышев (1927–1935)
  6. Žid Лазарь Моисеевич Каганович (1930–1957)
  7. Rus Сергей Миронович Киров (1930–1934)
  8. Polák Станислав Викентьевич Косиор (1930–1938)
  9. Gruzínec Григорий Константинович Орджоникидзе (1930–1937)
  10. Rus Андрей Андреевич Андреев (1932–1952)
  11. Armén Анастас Иванович Микоян (1935–1966)
  12. Ukrajinec Влас Яковлевич Чубарь (1935–1938)
  13. kandidát Ukrajinec Григорий Иванович Петровский
  14. kandidát Rus Павел Петрович Постышев
  15. kandidát Lotyš Ян Эрнестович Рудзутак
  16. kandidát Ukrajinec Андрей Александрович Жданов
  17. kandidát Lotyš Роберт Индрикович Эйхе
  18. kandidát Litevec Николай Иванович Ежов
  19. kandidát Rus Никита Сергеевич Хрущёв
Etnické poměry ani nemá cenu počítat.

Updated.

16 komentářů:

  1. Neměl byste spíše psát Gruzínec იოსებ ბესრიონის ძე ჯუღაშვილი?

    OdpovědětVymazat
  2. To bych žádného Nerusa nemohl psát rusky.

    OdpovědětVymazat
  3. Už jsem Vám to jednou psal a nehodlám se k tomu vracet. Váš zdroj (který uvádí ethnické složení překvapivě málo ruské, ale nešť) není jediný; jiné zdroje si umíte vyhledat nepochybně rychleji než já. Ostatně není důležité kolik bylo ve vedení Rusů, Židů nebo Litevců, neboť to neříká nic o tom, nakolik byla revoluce ruská, židovská nebo litevská. Podíl (odpadlých) Židů na revoluci byl naprosto stěžejní (zejména co se financování a pozdější vraždy cara týče), nepopírají to ani někteří sionisté, takže Váš apel na antisemitism je v této souvislosti michaloidně plytký...

    OdpovědětVymazat
  4. Proboha Vodníku, pokud byl ve 30. letech ve vedení bolševiků jeden jediný Žid, co ještě chcete?

    "Ostatně není důležité kolik bylo ve vedení Rusů, Židů nebo Litevců, neboť to neříká nic o tom, nakolik byla revoluce ruská, židovská nebo litevská."
    Aha. A co určuje charakter podniku, když ne jeho vedení?

    "Podíl (odpadlých) Židů na revoluci byl naprosto stěžejní (zejména co se financování"
    a) VŠR nefinancovali jen odpadlí židé, ale i pravověrní
    b) podíl německých financí byl mnohem významnější.
    Byla tedy VŘSR německý podnik?

    "pozdější vraždy cara týče"
    a) to byla dosti nevýznamná událost celé občanské války. Car už dávno před tím abdikoval.
    b) většina vrahů byli Rusové.

    OdpovědětVymazat
  5. Seznam vrahů Mikuláše II.: Jakov Jurovskij, G. P. Nikulin, M. A. Medveděv (Kudrin), P. Z. Jermakov, S. P. Vaganov, A. G. Kabanov, P. S. Medveděv, V. N. Netrebin a J. M. Celms.

    OdpovědětVymazat
  6. Židovská skupina se staví proti vyšetřování hladomoru na Ukrajině http://jta.org/news/article/2009/06/15/1005888/jewish-group-objects-to-holodomor-lawsuit

    Proč? Protože na seznamu viníků "most of the names on the list were Jewish".

    OdpovědětVymazat
  7. Ad Drábek: stavět se proti vyšetřování není zakázáno. Je zakázáno popírat. Golodomor židovské skupiny nepopírají - byltě spáchán kommunisty, o kterých Vám Peters řekne (v souhlasu s linií, která těmto skupinám vyhovuje, pokud ji přímo nepomáhaly tvořit), že to byli Rusové, přímí pokračovatelé imperialistického pravoslaví...:-\

    OdpovědětVymazat
  8. Guy, dávejte si pozor. Tvrzení, že Vorošilov je Ukrajinec, rozumný člověk nedoprovodí odkazem na en:wiki píšící o jeho původu "railway worker's family of Russian ethnicity". Nechce-li být pro legraci.

    Jestli jste určoval národnost podle místa narození, nevyhnete se chybám u Rusů narozených mimo vlasní Rusko.

    OdpovědětVymazat
  9. Je více než sporné, zda jsou Rusové žijící na Ukrajině Rusové nebo Ukrajinci. Dal jsem přednost státoprávnímu hledisku, ale abych Vám vyhověl, opravím to na ethnické.

    OdpovědětVymazat
  10. Státní pojetí národa, to by v této oblasti bylo něco naprosto nevídaného. Nedokázal to ani Stalin, s konceptem sovětského občana.

    OdpovědětVymazat
  11. No, značná část Ukrajinců mluví rusky, ale považuje se za Ukrajince.

    OdpovědětVymazat
  12. Určitá část jistě, značná ne. Zatímco k ukrajinské národnosti se hlásí 77 % obyvatel, ukrajinštinu jako mateřský jazyk uvádí cca 67 %, takže jde o nějakých 10 % populace.

    OdpovědětVymazat
  13. Mezi mateřštinou a obcovací řečí je docela rozdíl. Stalinovou mateřštinou byla gruzínština, a přesto celý život mluvil rusky. Navíc hovoříte o "ukrajinské národnosti", čímž vynecháváte ethnické Rusy, kteří se považují za Ukrajince na zemském či státoprávním principu.

    OdpovědětVymazat
  14. Používejte jakýkoli pohled, který pokládáte za vhodný, ale důsledně. Ozval jsem se kvůli guláši co jste vytvořil. Po mém soudu totiž nelze mluvit v nadpisu o "etnickém složení politbyra" a pak v seznamu používat regionální původ u většiny lidí, ale u Kaganoviče se vrátit k etniku.

    Tedy lze třídit podle místa narození, pak nikdo nemůže být Žid, protože máme Ukrajinu, Rusko a Polsko, ale ne Židovsko. Nebo lze třídit dle etnika (nezávisle na místu narození), pak ale všechny lidi. Ježov taky zřejmě není litevské národnosti (viz wiki), otázka je k jaké národnosti se hlásili ostatní "Ukrajinci" ze seznamu.

    Mimochodem na české wiki jsou v tomhle neuvěřitelné kiksy (viděl jsem v Kategorii:Lidé podle národnosti zařazenu podkategorii:Obyvatelé Rakousko-Uherska).

    OdpovědětVymazat
  15. OK, sebekriticky uznávám, že můj argument Kaganovičem byl vadný. Myslel jsem, že byl Ukrajinec, ale zřejmě to byl Rus. O litevské národnosti Ježova nepochybuji. Фома Гордеев tady byl dříve než on.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>