8. září 2010

Polemika s Vodníkem

Reaguji na Vodníkův příspěvek. Vodník hodil flintu do žita. Stalinista je konservativní a hotovo. To je pak diskusse jako rozprávka. Používá řeč jako ornament: "spirituálně si vykastrovat svůj svět Occamovou břitvou", ale obsah veškerý žádný.

Proč bych měl být neopositivistou, probůh? Redukuji snad duchovní vědy na přírodovědu? Copak jsem někdy odmítal metafysiku? Nepletete si mne s Kapitánem? Wittgenstein rozhodně není můj Bůh. A positivism snad není velké vyprávění?

S těmi ukradenými významy jste už zacyklený. Kdo stanoví, který význam není ukradený? Vodník – Bůh? Jakým právem falšujete význam slova konservativism? Copak antisemitism od samého počátku neoznačoval judeofobii? Ano, je to blbý pojem, protože redukuje Semity na Židy. Ale rozhodně nebyl ukraden.

Konservativism neznamená uchování stávajícího nebo těsně předcházejícího pořádku ani pro nominalistu, ani pro nikoho jiného. Znovu opakuji, že znamená: "careful review of institutions, civil and ecclesiastical, undertaken in a friendly temper combining, with the firm maintenance of established rights, the correction of proved abuses and the redress of real grievances + he just and impartial consideration of what is due to all interests - agricultural, manufacturing, and commercial". Od samého počátku a vždycky. Konservativismem tedy nejsou ani slamění panáci, které kritisujete, ani Váš konstrukt vektoru, který jste převzal od reformních kommunistů, kteří to však nemysleli vážně, ale jen jako nadávku. A nechápu, proč by pojem měl mít takový obsah, který jste Vy osobně poznal jako první, ačkoliv v civilisovaném světě dávno před Vámi má obsah jiný.

Debata o něcařích už mne poněkud unavuje. Zkuste se nějakého zeptat, v co věří. Popíše vám Boha, jen ho v nejlepších tradicích antinominalismu odmítne nazvat Bohem. Skutečných atheistů je v ČR mizivé množství.

Nemyslím, že byste byl v souladu s duchem sloganu Co je císařovo císaři, co je Božího Bohu, protože Váš apriorní negativism je s ním podle mého názoru neslučitelný.

4 komentáře:

  1. Výraz "konservativní" je vícevýznamový, a vedle označení určitého směru politického myšlení označuje, v závislosti na kontextu, jednu polaritu na ose konservativní-progresivistický, a také na ose konservativní-liberální.

    Proto lze legitimně říct, že komunismus představuje konservativní levici (kdežto sociáldemokratismus liberální), nebo že v katholické církvi existuje konservativní a progresivistické křídlo.

    OdpovědětVymazat
  2. Váš druhý odstavec snad může být vysvětlením, proč jsem "hodil flintu do žita": Vy Vaše nominalistická omezení ani nevnímáte. Stále např. mluvíte o "řeckých katholících". Ale oni jsou "katholičtí" právě v tom zkresleném a zfalšovaném smyslu, tj. tím, že jsou v obecenství s Římem (tak tomu prvotní Církev nikdy nerozuměla). Jeďte se podívat na to východní Slovensko: jejich VÍRA je stejná jako římskokatholická (credo s filioque, papežův primát atd.), že mají ženaté kněze a pravoslavný ritus, to je zcela druhotné (pod obojí podávají leckde i římští katholíci, např. na Smíchově u sv. Gabriela). Nakonec latiníci je považují za své a mluví o uniátech jako o "katholické církvi byzantského obřadu" (samozřejmě "katholické" v tom jejich, římském slova smyslu; v jejich řeči to znamená "jsou naši").

    antisemitism ...rozhodně nebyl ukraden.
    Ne, nebyl, v tom máte pravdu. Ten byl falešný už vytvořen, což vám, positivistům, vcelku nevadí, hlavně že máme nějaké pojmenování, navrch germánské...

    Skutečných atheistů je v ČR mizivé množství.
    Skutečných atheistů je v ČR procentuálně nejvíc na světě. Obsah toho "něco" je tedy u holandských něcařů zcela opačný než u českých, kde je to "nic".

    Nemyslím, že byste byl v souladu s duchem sloganu Co je císařovo císaři, co je Božího Bohu, protože Váš apriorní negativism je s ním podle mého názoru neslučitelný.
    Podle Vašeho názoru. Císař je něco jiného než demokracie kupčíků a vozejčkářů. Dávám-li i kupčíkům a vozejčkářům, kteří shrábli moc, jež jim nepřísluší, to, co je kupčíků a vozejčkářů, proč bych to nedával pravoslavnému císaři, vůči kterému vůbec nejsem apriorně negativní?!

    OdpovědětVymazat
  3. Hallo.
    Ich mochte mit Ihrer Website wikipedie.blogspot.com Links tauschen

    OdpovědětVymazat
  4. ad Tomáš Pecina. Výraz "konservativní" není vícevýznamový, protože jak na ose konservativní-progressivistický, tak na ose konservativní-liberální, označuje to samé.

    Proto lze legitimně říct, že komunismus představuje konservativní levici
    Nelze, protože jeden směr kommunismu, "liberální" (když už mám používat marxistický slovník) je daleko méně "konservativní" než sociální demokracie.

    katholické církvi existuje konservativní a progresivistické křídlo
    To je nevhodná journalistická a nyní vyčpělá analogie. Jaký je Vlk progressivista?

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>