7. září 2010

Pavláskové dopis Vondráčkové

Plný text:
S velkým překvapením sledujeme Vaše soudní spory s paní Martou Kubišovou. Hodnotu peněz jste v nich povýšila nad přátelství i obyčejnou lidskou slušnost vůči člověku, který vám byl kdysi blízký, nikdy neublížil a přesto, že ho potkal nepříznivější osud než Vás, nepřestal se k Vám hlásit. Jako by Vám, již pětačtyřicet let respektované umělkyni, byla cizí velkorysost a přirozená noblesa osobností, které něco umí a něčeho v životě dosáhly. Nechce se nám věřit, že Helena Vondráčková potřebuje usilovat o dosažení trestu pro Martu Kubišovou. Žádné soudní rozhodnutí Vám nezajistí přízeň lidí, které tímto svým postojem lidsky ztrácíte. Zvažte podávání žalob a přejděte znovu svou řeku Jordán.
Seznam signatářů:
Adamovská Zlata - herečka, Batěk Pavel - herec, Beneš Vladimír - neurochirurg, Bezouška Martin - spisovatel a scenárista, Bílá Lucie - zpěvačka, Bydžovská Zuzana - herečka, Cibulková Vilma - herečka, Čáslavská Věra - vítězka OH, Divíšková Nina - herečka, Dočekal Michal - šéf činohry Národního divadla, Etzler Miroslav - herec, Fenič Fero - režisér a producent, Fischer Jan - bývalý premiér, Fischerová Táňa - herečka, Fištejn Jefim - publicista, Havel Václav - bývalý prezident, dramatik, Havlová Dagmar - herečka, Hein Milan - ředitel Divadla Ungelt, Hüttnerová Iva - herečka a výtvarnice, Chramostová Vlasta - herečka, Janda Petr - hudebník, Janů Petra - zpěvačka, Janžurová Iva - herečka, Kačer Jan - režisér a herec, Konášová Lucie - scenáristka, Kop František - hudebník, Langerová Aneta - zpěvačka, Lehký Martin - hudebník, Malásek Petr - hudebník, Mathé Ivo - rektor AMU, Milota Stanislav - kameraman, Mišík Vladimír - zpěvák, Moučková Kamila - moderátorka, Mrkvička Ladislav - herec, Neckář Jan - hudebník, Neckář Václav - zpěvák, Pavlásková Irena - režisérka, Pavlíček Michal - hudebník, Pilarová Eva - zpěvačka, Polesný Viktor - režisér, Pospíšil Luboš - zpěvák, Postlerová Simona - herečka, Poullain Chantal - zpěvačka, Přenosilová Yvonne - zpěvačka a moderátorka, Schneider Jan - básník a textař, Skarlandtová Marta - překladatelka a textařka, Sommerová Olga - režisérka, Syslová Dana - herečka, Špaček Ladislav - odborník na etiketu, Špinarová Věra - zpěvačka, Štěpánková Jana - herečka, Štolba Karel - hudebník, Urbánková Naďa - zpěvačka, Vránová Alena - herečka, Vrba Pavel - básník a textař, Zbořil Pavel - hudebník, Zdeněk Zdeněk - hudebník, Zindulka Stanislav - herec
Tomáš Pecina k tomu napsal úvahu o kollaboraci s kommunismem. Nic proti, ale to přeci s danou causou prakticky nijak nesouvisí. Skutková podstata je jinde: Kubišová uzavřela s Vondráčkovou ústní smlouvu, kterou pak odmítla plnit. Tím Vondráčkové způsobila škodu přes 1 million Kč. Škodu odmítla dobrovolně uhradit, a proto ji Vondráčková žalovala, ale v prvním stupni soud prohrála. Proto podala odvolání, o kterém má 13. září 2010 rozhodovat Vrchní soud v Praze.

Byl by to pouze příběh o tom, jak právo v ČR (ne)funguje, kdyby se neprobudila kulturní fronta a nezastala se kamarádky z dissentu – Kubišové. Jenže bez ohledu na to, jak se kdo choval v minulosti, spravedlnost musí být – padni, komu padni. Reakci Vondráčkové: "Zcela veřejně se zde zastáváte člověka, který nedodržuje dohody, nechová se korektně a úmyslně šíří nepravdivé informace. I to svědčí o morálním stavu naší země," podepisuji. To, že někdo neplní své dluhy, nemůže být omluveno morálním chováním v minulosti. Je ostudné, že nějaké kamarádšofty mají bránit průchodu práva.

Shodný názor  Bohumila Doležala: "Petice je nešťastná přinejmenším ze dvou důvodů: za prvé, nepříznivý osud sem, nepříznivý osud tam, paní Vondráčková a pani Kubišová jsou si dnes, ve svobodné České republice, před zákonem rovny, a není možné morálními argumenty problematizovat právo paní Vondráčkové obrátit se k soudu tam, kde se cítí být poškozena. A za druhé, signatáři petice dávají nepřímo najevo nedůvěru, že soud by případně mohl rozhodnout nespravedlivě, tj. v neprospěch jejich mandantky. Podpora jedné strany soudního sporu veřejnou peticí se dá velmi snadno vyložit jako pokus ovlivnit soudní jednání a zasáhnout do nezávislosti soudu. […] Problém pramení z toho, že autoři petice zůstali vězet svými myšlenkovými stereotypy někdy v předlistopadové době."

Updated.

25 komentářů:

  1. Vy znáte celý ten soudní spor do posledního detailu? Byl jste u sjednávání vystoupení, víte, koho to napadlo, na čem se kdo domluvil, proč k spolupráci nakonec nedošlo?
    Je nesmírně hloupé přiklánět se na jednu či druhou stranu sporu, když nemáte ánung, o co jde.

    OdpovědětVymazat
  2. Samozřejmě, že ne. Jen odmítám uvěřit tomu, že vysoce pragmatická Vondráčková rozjede millionové přípravy, aniž by jí Kubišová kejvla.

    Pokud to Vondráčková prohraje, bude to známka toho, že ústní smlouvy jsou v ČR naprosto nevymahatelné.

    OdpovědětVymazat
  3. Nic proti, ale to přeci s danou causou prakticky nijak nesouvisí.

    Souvisí, protože signatáři se dovolávají morálních argumentů. Kdyby napsali, "My si myslíme, že Kubišová je v právu", naprosto nic bych proti tomu neměl, ale z textu je patrné morální pohoršení nad tím, jak kolaborant může vůbec žalovat disidenta.

    OdpovědětVymazat
  4. z textu je patrné morální pohoršení nad tím, jak kolaborant může vůbec žalovat disidenta.
    Ano, to je také můj point: I nemorální člověk může být v právu. Ale z Vašeho textu jsem to nepochopil.

    OdpovědětVymazat
  5. Můj text se také otázkou, kdo je v právu, nezabývá, ostatně je mi to srdečně jedno. Kritisuji impertinenci "kulturní fronty", se kterou se pustila do Vondráčkové, aniž by si napřed zametla před vlastním prahem.

    OdpovědětVymazat
  6. A to je právě aspekt, který mne nezajímá. Nemyslím, že oprávnění kritisovat má jen ten, kdo nemá máslo na hlavě. Hus se mýlil, mravní absolutism vede do pekla.

    OdpovědětVymazat
  7. Ona také žádné milionové přípravy nerozjela, žádná ústní smlouva nebyla, jen řeč o tom, že připraví smlouvu. Tu připravila, ovšem naprosto neakceptovatelnou.
    Ne nadarmo ji nepodepsal ani Neckář, který potřebuje každou korunu.
    Přemýšlejte, Petersi, než něco napíšete a postavíte se na nějakou stranu.

    OdpovědětVymazat
  8. Když by žádná smlouva nebyla, proč by do toho tolik investovala? To nemá logiku.

    OdpovědětVymazat
  9. Mizerná česká media jen papouškují banality. Nějaké lepší informace jsem našel jen na Aktuálně: "K uzavření nepojmenované ústní smlouvy nedošlo, i když jednání o turné probíhala. Konkrétní aspekty jako časy a odměny ale dohodnuty nebyly. […] Žalovaná v malé míře přispěla k tomu, že se tento soud konal, například tím, že na jejích internetových stránkách visela pozvánka na turné Golden Kids. Přispěla k tomu, že si žalobce mohl myslet, že o koncertech uvažuje."

    Mně z toho vychází toto: Uzavřeli ústní smlouvu o dílo. Dohodli se jen na podstatných náležitostech, podrobnosti neřešili. Ty pak chtěla Kubišová stvrdit písemně. Vondráčková však navrhla nepřijatelná ustanovení typu závazek na 20 let. Kubišová to odmítla podepsat a žila v domnění, že žádná smlouva uzavřena nebyla. Jenže ona už byla ústně. Chybějící ustanovení se nahrazují obvyklými, a to jak o ceně, tak i době.

    Pozvánka na turné Golden Kids je jasný důkaz konsensu o smlouvě.

    OdpovědětVymazat
  10. Já podobenství o břevnu v oku tvém jako mravní příkaz uznávám, vy patrně ne. Tudíž se neshodneme.

    V hypothetickém případě, že by mezi signatáři nebyl nikdo z "kolaborantů", byly by naše názory totožné: hájit v soudním sporu kamarádku z disentu, protože je to kamarádka z disentu, proti "normalisační zpěvačce", pokládám stejně jako vy za odsouzeníhodné.

    OdpovědětVymazat
  11. Podobenství o břevnu v oku svém samozřejmě uznávám, ale zde dochází k jeho konsumpci morálním příkazem nepřekážet spravedlnosti: Fiat iustitia, pereat mundus.

    Takže se zřejmě shodneme.

    A další morální příkaz je: Amicus Plato, sed magis amica veritas.

    OdpovědětVymazat
  12. Vy mi s tím podepisováním připomínáte Vlka ml. na Neviditelném Psu, když se hrdě zastával matky a tety chlapců Mauerových a byl pohoršen tím, že jim byl prohledán byt. O Patočkovi a Šabatové ani nemluvím.

    V showbussinesu žádné ústní dohody nemají platnost smluv, zejména když to nejsou dohody, ale plánování, co by se dalo udělat. Proto také připravil M. smlouvy, do kterých zakomponoval statě ne nepodobné těm, které uvazovaly herečky a zpěvačky v USA na začátku minulého století na desítky let do jednoho studia a dělaly z nich de facto otrokyně, které musely čekat, zda dostanou roli a odmítat všechny nabídky, které smlouva nedovolovala. To Kubišová i Neckář odmítli zcela právem podepsat, načež reagoval "manager" výhružkami soudem a žvásty o tom, jak nechal natisknout plakáty.

    Kubišová udělala chybu, že okamžitě nekontrovala a nepodala na M. agenturu žalobu, že jí úmyslně nepřijatelnou smlouvou zabránil v turné a způsobil velkou hmotnou škodu.
    Druhou chybu udělali autoři výzvy Vondráčkové, aby nebyla chamtivá a smilovala se nad svou bývalou kamarádkou. Zaprvé je to ponižující a zadruhé teď při odvolání bezpochyby soudce ve snaze nevypadat, že skáče podle Havla změní rozhodnutí a Kubišce pokutu napaří, čímž definitivně dorazí možná jedinou rovnou veřejně známou ženskou v ČR a širokém okolí, ale navíc dokáže, že soudy v ČR nejsou ani nezávislé, ani nestranné. Že se starají jen o svůj talár, nikoliv o spravedlnost.

    Andyo( nějak mi nejde se přihlásit, sorry)

    OdpovědětVymazat
  13. A úplně polopatě- my dva se domluvíme, že vám prodám dům, dejme tomu za deset milionů. Pak do smlouvy napíšu, že mne musíte nechat v domě přespávat kdykoliv budu chtít. A když mne, zcela právem, i s barákem pošlete do háje, tak já vás zažaluji, že jste nedodržel dohodu. Mohla jsem ho přeci zatím prodat jinému, proto mi dlužíte deset milionů...navíc už jsem zaplatila právníka a stěhováky...

    A co se týče vysoce pragmatické Vondráčkové, o tu ani tak nejde. Jde spíš o vysoce impulzivního managera této zpěvačky. Žádné milionové přípravy, to má být odškodné za ušlý zisk.
    Zcela jasný pak je výrok soudu:"

    OdpovědětVymazat
  14. Andy, nic proti, ale zkuste si nastudovat alespoň základy práva. Nemusíte jít nijak do hloubky, úplně postačí středoškolská úroveň. Ústní smlouva je smlouva jako každá jiná. Forma je u smluv předepsána naprosto výjimečně a u smlouvy o dílo rozhodně ne.

    Nejsou žádné "ústní dohody" a "písemné smlouvy". Smlouva je takové právní jednání, které zakládá právní vztah. Ústní nebo písemné, obojí je možné. Dohoda je takové právní jednání, které mění nebo zrušuje právní vztah. Ústní nebo písemné, obojí je možné.

    To Kubišová i Neckář odmítli zcela právem podepsat
    O tom není spor, to víme. To však nic nemění na závaznosti před tím uzavřené ústní smlouvy.

    A navíc nevíme, proč nebyl žalován Neckář.

    nepodala na M. agenturu žalobu, že jí úmyslně nepřijatelnou smlouvou zabránil v turné a způsobil velkou hmotnou škodu.
    Co je toto za blábol? Jak může nabídka dohody o změně smlouvy způsobit škodu? Nespadla jste z višně?

    Kubišce pokutu napaří
    Pokutu? Ustanovení § 544 odst. 2 OZ: "Smluvní pokutu lze sjednat jen písemně a v ujednání musí být určena výše pokuty nebo stanoven způsob jejího určení." Nechcete raději psát o něčem, čemu rozumíte?

    čímž definitivně dorazí možná jedinou rovnou veřejně známou ženskou v ČR a širokém okolí
    Jak může být rovný někdo, kdo porušuje smlouvy? To mi vysvětlete.

    Ano, Kubišová byla obětí kommunismu, Vondráčková nikoliv. Kommunism skončil před 20 lety. Do kdy bude objektivní utrpení za kommunismu paušální omluvou pro cokoliv?

    Že se starají jen o svůj talár, nikoliv o spravedlnost.
    Spravedlivé je přiznat náhradu škody poškozenému. Rozhodovat podle minulých zásluh je třídní justice, kterou bychom jednou pro vždy měli odmítnout. Dřív než bude pozdě.

    OdpovědětVymazat
  15. my dva se domluvíme, že vám prodám dům, dejme tomu za deset milionů. Pak do smlouvy napíšu, že mne musíte nechat v domě přespávat kdykoliv budu chtít.
    Co je toto za nesmysl? Smlouva o prodeji nemovitosti má zvláště přísnou formu: Musí na ní být ověřené podpisy a musí být vložena do katastru. Jak tam chcete něco dodatečně připisovat? Navíc, kdybyste něco udělala na obyčejné smlouvě, tak se dopustíte pokusu trestného činu podvodu, kde je sazba až deset let.

    Žádné milionové přípravy, to má být odškodné za ušlý zisk
    Škodou není jen vzešlá škoda (damnum emergens), ale též ušlý zisk (lucrum cessans).

    OdpovědětVymazat
  16. nechte si řeči o tom, co si má kdo nastudovat- vy jste práva vystudoval a není to vidět. Že uzavřely ústní smlouvu tvrdí jen V+ M.
    Z višně jsem nespadla, ale možná spadnu, budu ji muset zkrátit větve a štafle moc jisté nejsou. Vaše "nabídka dohody o změně smlouvy" mi připadá jako blábol spíš. Smlouva připravená k podpisu byla neakceptovatelná dvěma účastníky...dohoda o změně smlouvy by to byla( šíleně kostrbaté) pokud by nějaká ústní smlouva existovala...a jsme zpět na začátku.
    Zbytek už nestojí za řeč.
    Co se domu týče...umíte číst? Jaká změna smlouvy? Prostě po ústní smlouvě( která neobsahuje žádné detaily) písemná( povinná) smlouva, v které jsou body nepřijatelné pro jednu ze stran...ta ji pak logicky odmítne podepsat.
    Fakt jste právník? Nějak na vás ty roky ve státním molochu zanechaly následky...uzavíral jste vůbec někdy nějakou smlouvu nebo obchod?

    Andy

    OdpovědětVymazat
  17. vy jste práva vystudoval a není to vidět.
    Ano, jen to učím na PF UK. :-) Kdyby některý můj student tvrdil na semináři to, co Vy, tak ho z něj vyhodím za naprosto nedostatečnou přípravu.

    Že uzavřely ústní smlouvu tvrdí jen V+ M.
    + uzavřený kruh nepřímých důkazů. Na ten nezapomínejte.

    Vaše "nabídka dohody o změně smlouvy" mi připadá jako blábol spíš.
    Právní jednání se posuzují podle obsahu, nikoliv podle nadpisu. I když ta listina byla nadepsána jako "smlouva", ve skutečnosti to byla pouhá dohoda o změně právního vztahu.

    dohoda o změně smlouvy by to byla( šíleně kostrbaté) pokud by nějaká ústní smlouva existovala...
    Jistě.

    Prostě po ústní smlouvě
    Ústní smlouva o převodu nemovitosti je neplatná pro nedodržení formy. Opravdu si nastudujte ty středoškolské základy.

    uzavíral jste vůbec někdy nějakou smlouvu nebo obchod?
    Ano. A byl jsem v tom tak dobrý, že si mne právnická fakulta University Karlovy vybrala, abych občanské právo na ní učil. Jaké jsou v právu Vaše credentials?

    OdpovědětVymazat
  18. Když může být profesorem Keller...:)

    andy

    OdpovědětVymazat
  19. Myslíte, že sociologii nerozumí?

    OdpovědětVymazat
  20. Myslím, resp. jsem přesvědčena, že sociologii vykládá, což je v případě sociologie spíš úprava či deformace než výklad podle toho, jak se mu to hodí a že sociologii zneužívá k prezentaci svých vlastních sociálních preferencí.

    OdpovědětVymazat
  21. Ostatně stejně jako ve vašem případě nejde o to, zda "rozumí oboru", ale co s tím oborem dělá. Vy buď nechápete nebo spíš, protože nepochybuji o tom, že máte právo dobře nastudované, děláte si s právem co chcete. I když to dnešní bylo trochu moc. To: "Ústní smlouva o převodu nemovitosti je neplatná pro nedodržení formy", tedy předstírání, že jde v příkladu o toto a ne o podstatu, kdy obecné domlouvání se na něčem nebo dokonce jen debata o tom, že by se dalo to a to udělat ještě není smlouva je vysloveně trapné. Asi jsem měla použít ještě polopatičtější příklad, třeba že se budeme bavit o tom, že spolu pojedeme k moři. Já vám řeknu, že by to asi šlo, uvidíme, ať připravíte návrh, jak by cesta měla vypadat a smlouvu, vy do té smlouvy zapracujete že mám po cestě vařit vám, vaší rodině i vašemu psovi tři jídla denně, já s tím nesouhlasím, na jiné smlouvě se nedohodneme( vy nechcete ustoupit, já nechci vařit)a vy mne pak zažalujete, že jste se kvůli mně nemohl koupat a přitom už jste si koupil plavky.
    A teď prosím námitku, například že je to nesmysl, protože nemáte psa.

    OdpovědětVymazat
  22. Andy, tentokrát pro změnu vykládáte banality. Samozřejmě, že: "Já vám řeknu, že by to asi šlo, uvidíme, ať připravíte návrh," neznamená uzavření smlouvy. Pokud si ale plácneme, tak smlouva uzavřena je. A pokud koupím jízdenky, tak se nemůžete vymlouvat, že žádná smlouva uzavřena nebyla, protože jste si ještě nekoupila plavky. Jste naopak povinna mi uhradit škodu, kterou jsem měl, že jsem ty jízdenky koupil a že jsem si kvůli Vám nemohl vydělávat na pláži.

    OdpovědětVymazat
  23. No a to je ten problém, oni si neplácli. Vím to bezpečně.
    Své kontakty v SB pořád ještě mám.
    Andy

    OdpovědětVymazat
  24. Pokud si neplácli, tak proč ji žalovali? To nemá sebemenší logiku.

    OdpovědětVymazat
  25. Zajímavé, že mezi signatáři není např. Karel Gott.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>