9. ledna 2011

Albert Einstein o Státu Israel

Jak připomíná Michal Očadlík, Einstein v roce 1946 výslovně prohlásil: Stát Israel? „Vždy jsem byl proti tomu.“

10 komentářů:

  1. Stale dokola opet a opet :

    Quod licet Iovi, non licet bovi is a Latin phrase, literally meaning "What is legitimate for Jove, is not legitimate for oxen.

    Osobne preferuji "Quod non licet bovi, licet Iovi" variation of this proverb, it makes even more sense.

    OdpovědětVymazat
  2. Ovšem ten citát z té knihy jste naprosto překroutil. Nic takového co píšete neřekl.

    OdpovědětVymazat
  3. Jak to? Doslova se tam píše: "The State idea" [rozumí se přirozeně Státu Israel, to vyplývá z kontextu] "I have been always against it." Takže si laskavě nevymýšlejte.

    OdpovědětVymazat
  4. [rozumí se přirozeně Státu Israel, to vyplývá z kontextu]

    A to se právě nerozumí. Einstein, jakžto přesvědčený socialista byl proti formě toho státu. Ne proti Izraeli jako takovému. On by si představoval jakýsi havloský pseudostát.

    OdpovědětVymazat
  5. Tak si to laskavě přečtěte pořádně. Debata byla v roce 1946 o tom, zda zřídit Stát Israel. Einstein jasně řekl, že ne, že byl vždycky proti tomu. Zjevně mu stačila pouhá židovská domovina v Palestině.

    OdpovědětVymazat
  6. Pokud vim, Einstein se zrekl zidovstvi i nemeckeho obcanstvi. Pozdeji zmenil nazor a stat Izrael podporoval.
    Je potreba upresnit tak zvanou timeline.

    Ohrivam si srst v Honolulu, tak na takovy riserc nemam cas.

    OdpovědětVymazat
  7. "My awareness of the essential nature of Judaism resists the idea of a Jewish state with borders, an army, and a measure of temporal power, no matter how modest. I am afraid of the inner damage Judaism will sustain -- especially from the development of a narrow nationalism within our own ranks, against which we have already had to fight strongly, even without a Jewish state."

    Albert Einstein

    ----------------------------
    Z textu vyplyva ze pravdu ma GP, ale..
    takovych jako Einstein, ale Zzidu mene vyznamnych jsou tisice kteri nesouhlasi podobne jako Einstein.
    Soudruzi to vyresili po svem, vytvorili hate list a tam FSECHNY nesouhlasniky jejich krve coby selfhate Jews vyjmenovali:-(
    A karavana jede dal.

    Below is a Self-Hating Israel-Threatening List of nearly 8,860 Jews... as of 2-20-09. Despite what they may or may not admit, they are NOT friends of Israel. Unfortunately, they are but the "tip of the iceberg" and so Masada2000.org will continue adding names and photos. If YOU know of other disgraceful Judenrats, feel free to pass on to us their names and information as to why they should be included on this list. (They don't even have to be famous!) You will remain anonymous.

    Self Hating List

    OdpovědětVymazat
  8. To mi teda panové vysvětlete, proč ho požadali, aby se stal prezidentem Izraele. Nebo snad chcete říct, že ho žádali, i když byl proti samotné existenci jejich státu?

    OdpovědětVymazat
  9. Tak si to laskavě přečtěte pořádně. Debata byla v roce 1946 o tom, zda zřídit Stát Israel. Einstein jasně řekl, že ne, že byl vždycky proti tomu. Zjevně mu stačila pouhá židovská domovina v Palestině.

    Tak ještě jednou. On řekl, že je proti státní ideji. Rozhodně neřekl, že je proti státu Izrael. Čili ten citát jste skutečně překroutil.

    OdpovědětVymazat
  10. Rozhodně neřekl, že je proti státu Izrael.
    Pepo, ujasněte si laskavě časové souvislosti. V roce 1946 o ničem jiném než o ideji Státu Israel Einstein hovořit nemohl, neboť žádný Stát Israel neexistoval. Tento svůj názor si zřejmě podržel i po roce 1948, a proto odmítl nabídku být israelským presidentem. Nechápete-li tato evidentní fakta, raději se napříště zdržte kommentářů, co kdo překroutil.

    To mi teda panové vysvětlete, proč ho požadali, aby se stal prezidentem Izraele.
    Aby svůj nelegitimní stát legitimovali.

    Nebo snad chcete říct, že ho žádali, i když byl proti samotné existenci jejich státu?
    Zřejmě byli přesvědčeni, že ho fait accompli přimělo změnit názor.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>