24. listopadu 2007

Koruna a euro

Na Sprše zuří polemika mezi Kapitánem, který je zastáncem plovoucího kursu koruny (zřejmě) a ostatními, zejména TL, který propaguje fixní kurs.

P. Zeman jako typický agnostik odkázal tento spor odborníkům. Při tom to není třeba, na Internetu se povaluje dost odborných materiálů. Výtečnou diplomovou práci Michala Šandery Měnový výbor jako pravidlo a možné problémy měnové politiky v zemích s měnovým výborem už asi nenajdete. Nicméně poučit se můžete i ze stejně dobré diplomky Petra Macha Kurzový a monetární vývoj české ekonomiky po roce 1989 ve vztahu k inflaci a hrubému domácímu produktu nebo jeho článku Měnová krize z hlediska změn devizových rezerv. Přečíst si můžete i učební text Jana Fraita (DOC).

2 komentáře:

  1. Na Sprše plácají zase samé nesmysly ohledně té diskuze o měnách, jediný TL má trochu pojem o co jde. Korunu tomu ovšem nasadil max se svým zlatým standardem a kursem zlata! :-) Maxi, nastudujte si to nejprve, abyste neplácal nesmysly jako v debatě o raketách.

    OdpovědětVymazat
  2. Jak koruna a euro nevim, ale slysel jsem na vlastni ucho, ze polovina Italu by se hned a jeste dnes rada vratila zpet na sve stare dobre liry.
    To budou patrne dusevni bratri ci jak to nazvat nespokojencu s eurem z CR.
    Ta horsi polovina samozrejme. Lepsi polovina Italu je patrne s novou menou spokojena.


    Osobne tyto vyhrady beru podobne jako snahu Italu ze severu se odtrhnout od chudeho jihu a Rima a udelat si na severu Italie svoji vlastni malou prosperujici severni republicku:-)

    Zajimave ze turisticka zkusenost je stejna jako ta vyhrada poloviny nespokojencu kteri rikaji, ze po zavedeni eura jsou ceny dvojnasobne, ale platy se nezdvojnasobily ! a rikaji porco euro

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>