23. listopadu 2007

Operace Pastorius

Nacistické Německo se pokusilo o záškodnické akce na území USA. K tomu účelu vyškolilo 8 saboteurů. V červnu 1942 je německé ponorky dovezly na americké pobřeží. 4 se vylodili u New Yorku, 4 na Floridě. Newyorkské vylodění zpozoroval pobřežní četník, který vše oznámil svým nadřízeným. FBI se záškodníky pokusila zadržet, ale to se jí nepodařilo.

USA zachránila až zrada George Johna Dasche a Ernsta Petera Burgera. Zbylých 6 bylo během 14 dnů chyceno ještě před tím než stačili spáchat jakoukoliv sabotage a postaveno před soud v případu Ex parte Quirin. Všech 8 dostalo trest smrti, který potvrdil i SCOTUS. Přes protesty ředitele FBI Hoovera zmírnil president Roosevelt Burgerovi trest na doživotí a Daschovi na 30 let. Ostatní byli popraveni na elektrickém křesle, přičemž jeden z nich byl US občan.

V roce 1948 president Truman Dasche a Burgera propustil a vyhostil do Německa. Tam se na ně s opovržením pohlíželo jako na viníky smrti 6 jejich soudruhů. Milost, kterou jim slíbil Hoover, nikdy nedostali.

0 – počet kommentářů:

Okomentovat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>