24. listopadu 2007

Nový antisemitism I

Ondřej Šlechta napsal do časopisu "konservativního nacionalismu" (pěkní konservativci, když to jsou konzervativci) Národní myšlenka (PDF) článek Liga proti všemu?, který přetiskl i Neviditelný pes a tím ho zpopularisoval. V NM 39/2007 vyšel i obdobný článek Dana Richtera Liga proti antisemitismu (PDF).

Ač se Šlechta usilovně snaží o politickou korrektost, až je to směšné ("Každý nezasvěcený slušný člověk by si při pohledu na nově vzniknuvší organizaci řekl: „to je dobré, protože antisemitismus je špatný“. Samozřejmě."), přesto mu čouhá nový antisemitism jako sláma z bot: "Essentially the literature describes six groups responsible for the new anti-Semitism: Islamic reactionaries; “the Left” (a catch-all phrase for intellectuals/academics—including university students and faculty, progressives, elites, the media, academics, journalists, and scientists who hold anti-Jewish or anti-Israeli views); “the extreme Right” (neo-Nazi, skinhead, Holocaust-denying, Ku Klux Klan, White supremacist types); certain African-Americans (e.g., Nation of Islam); the Christian world (the extreme Christian Right and denominations divesting in Israeli economics and/or academics); and "self-hating" Jews (such as Chomsky and friends)." Šlechta patří do skupiny "křesťanský svět".

Věty jako: "To bude v hledáčku Ligy proti antisemitismu automaticky každý, kdo dá veřejně nějak najevo že mu nejsou po chuti některé talmudské výroky, které oproti ostatním staví Židy jako "nadřazené" (holý fakt, který se dá dohledat), že se mu nelíbí košer zabíjení zvířat, protože jejich následné utrpení považuje za neslučitelné s evropskými hodnotami?" nic jiného než antisemitism nejsou.

K názoru z diskusse: "Tak mi při čtení toho článku,kde se několikrát opakuje věta, že antisemitismus je špatný, zněla v uších Antoniova řeč z Shakespearova Caesara: "A Brutus, toť se ví, je poctivec". Ovšem zatímco geniální dramatik dokázal ústy své postavy obrátit hněv lidu proti Brutovi v několika krátkých strofách, pan Šlechta vyplýtval na svou tirádu proti odpůrcům antisemitismu až příliš mnoho vět. No, je to přece poctivec." není co dodat.

A Šlechtův "odborný" názor: "Zkušenosti ze světa ukazují, že jsou to právě země s úplnou svobodou slova jako USA nebo Rusko (ano, tam je paradoxně svoboda slova větší než v mnohých západoevropských státech, i když za jednoho předpokladu: "slova" nesmí být příliš kritická k Putinovi :-)), kde jsou neonacistická hnutí naprosto marginální." svědčí pouze o tom, že si pod svobodou slova představuje pouze svobodu hlásat rasistické a antisemitské názory. V Rusku není svoboda slova ani náhodou, natož "úplná". To by kommunistické Československo bylo také zemí svobody slova, protože tam bylo možné, ba propagované, hlásat kommunism, což je dnes v ČR trestný čin.

2 komentáře:

  1. Zajímavé, že neexistuje žádný antišvédismus, antičínismus, nebo antiparaguayismus. Vždy jen antiamerikanismus, antisemitismus, a za dob bolševika existoval ještě antisovětismus. Jsou to pouze prázdné ideologické škatulky, úmyslně vykonstruované, aby zakryly skutečné jádro problému.

    OdpovědětVymazat
  2. Celá teorie nového antisemitismu vzbuzuje přinejmenším rozpaky. V podstatě jde jen o to, že slovo antisemita se stalo krajně urážlivým a pokud někoho nelze při vší snaze označit za antisemitu na základě vymezení tohoto pojmu, je snaha vymýšlet k jeho dehonestaci nějaké takovéto konstrukty.

    Antisemitismus jak negativní vztah k Židům je jen jeden, časový faktor nehraje v tomto ohledu významější roli. Při čtení tohoto textu mě však napadlo ono ironické vymezení nového antisemismu, které spočívá v tom, že "v případě starého antisemitismu byl antisemitou ten, který neměl rád Židy, v případě nového antisemitismu je antisemitou te, kterého nemají rádi Židé". Vím, že je to dosti zjednodušující, ale určitou vypovídající hodnotu i tomu zjednodušení nelze upřít.

    Ostatně činnost i ideové zakotvení LPA popsal Ondra Šlechta (mimochodem bývalí šéfredaktor Eportálu, který vystupoval vždy proizraelesky) výstižně. Liberálům jako je autor toho nešťastného příspěvku na blogu by mělo její perzonální složení a to jakým způsobem jde proti svobodě slova v ČR.

    OdpovědětVymazat