25. června 2009

Divadlo pro obecný lid

Israel a jeho věrný a poslušný pes, USA, předvádějí prostému lidu (který je obyčejně tak zaměstnán, že sotva stačí přečíst noviny, ale ne už o nich přemýšlet) skvostné divadelní drama: Obama je jakoby "jiný" než G.W.Bush s jeho israelskou neoconskou entouragí (Rahm Emanuel je zcela v pozadí a nikde se moc neukazuje). Israel se jakoby zlobí a moc se s Obamou nekamarádí. Zbytek nepřemýšlejícího světa si dělá illuse, že to bude o něco lepší. A Israel zatím staví 300 nových domů na území, kde je to illegální i podle israelských měřítek. Pokud si toho někdo všimne, bude se Israel zase "jen bránit", bílým fosforem, tentokrát na Západním břehu. Anebo z těch 300 domů s velkou slávou 100 zbourá a bude rozhořčeně poukazovat na to, že učinil vstřícné kroky a že to jsou Palestinci, kteří nechtějí mír, a evropská antisemitská levice, která je v tom podporuje.

2 komentáře:

  1. Nebuďme naivní. Spojené státy se od Izraele neodkloní, ale hlavně i kdyby se krátce odklonily, Izrael by to k jinému jednání nepřimělo. Ve skutečnosti by se Izrael pravděpodobně zapouzdřil ve svých postojích a jednání s Palestinou by byla ještě méně možná než dosud, ve Spojených státech by to mohlo způsobit určité vnitropolitické problémy, nicméně by to mohlo přinést určité body Spojeným státům na mezinárodní scéně. Za předpokladu, že by se Spojené státy dokázaly zároveň nějak se ctí vyrovnat s otázkou íránské situace a nezhoršit svou pozici v souvislosti s Pákistánem a Afghánistánem, mohlo by se to začít jevit velmi nepohodlně některým arabským radikálním skupinám. Výsledkem by dost možná mohl být nějaký útok na Izrael ze strany radikálních islamistů, který by vedl k tvrdšímu postoji Izrale, USA i celého světa, což by Araby ve skutečnosti uspokojilo.

    Nebo by scénář mohl být úplně jiný. Ale nikdo si nemůže myslet, že když by USA udělaly opravdové a zásadní bububu, že by se Izrael polekal a něco změnil. Jediná šance pro palestinsko-izraelský konflikt je ta, že dokážou USA a na druhé straně snad Francie nebo Egypt přimět přátelskými radami své spojence či protégé k ústupkům. Silou a boucháním do stolu to rozhodně nepůjde.

    OdpovědětVymazat
  2. Ale prosim Vas vazeny pane Vodnik, Israel je velky pritel zapadniho sveta. Vy snad chcete mit za nepritele jadernou mocnost, ktera dokaze propasovat Eichmanna z Argentiny nebo vozit ochuzeny uran pres Schiphol? Budte trochu realista!

    Na druhou stranu, Obama vyvinul tlak na Netanyahuovu administrativu, Kadimu ma na sve strane a mozna dotlaci Bibiho k jednacimu stolu. Axelrod s Emanuelem to hraji chytre, s vedomim, ze soucasna situace neni dlouhodobe udrzitelna ani pro Israel, ani pro USA.

    To JE imho Hope and Change, mirny pokrok v mezich zakona.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>