18. června 2010

Prokop Drtina o Radomíru Lužovi

Cynik záslužně připomněl odporný čs. zločin proti lidskosti, massakr na Švédských šancích. Já bych se vrátil k jinému českému výtečníkovi, Radomíru Lužovi. Nikdo soudný už nepochybuje, že to byl sprostý vrah. V diskussi o Cynikově článku jakýsi Jarcho odkázal na vystoupení Prokopa Drtiny ze dne 2. července 1947, který v něm narazil i na vraha Lužu a doslova řekl: "Já se dívám na věc tak, že je zcela možno a vlasteneckou válkou vysvětlitelno i omluvitelno, že mohl někdo přijít o život v rámci našeho boje, kdo nebyl nepřítelem ani zrádcem." Nemůže mi být líto, že  kommunisté persekuovali člověka s tak hrůzostrašnou, doslova bolševickou – když se kácí les, tak lítají třísky – morálkou. Dopadla na něj samotného.

8 komentářů:

  1. kyselé hrozny, magistře?
    http://www.brna.cz/home-mmb/?acc=profil_osobnosti&load=571

    OdpovědětVymazat
  2. Sama víte, že ten text, na který odkazujete, je lživý: "Pověřen vykonáním trestu nad protektorátními četníky, kteří zastřelili jeho otce. Příslušníci přibyslavské četnické stanice byli popraveni 26.10.1944 skupinou partyzánů vedenou nadporučíkem Nikolajem Bachmutským a Radomírem Lužou." To "pověření" znamenalo, že ostatní souhlasili, že má zavraždit ty četníky, jak sám navrhl.

    Ta "poprava" nebyla žádná poprava (byli snad někým odsouzeni k smrti?), nýbrž podlá vražda: "Dne 16. dubna 1947 došlo státnímu zastupitelství v Kutné Hoře trestní oznámení Marie Sojkové, vdovy po zastřeleném četnickém strážmistru Karlu Sojkovi, na Radomíra Lužu, studujícího medicíny v Brně, a na Jana Sece, zaměstnance ČSD v Bosonohách u Brna, trestní oznámení. Trestní oznámení tvrdí, že Karel Sojka sloužil na četnické stanici v Přibyslavi jen ktrátký čas, že již na jaře 1943 byl přeložen do stanice Mladkov u Skalice na Moravě, okres Boskovice, že jen občas svou manželku navštěvoval a že na zastřelení generála Luži a poručíka Koreše 2. října 1944 žádnou vinu neměl a ani míti nemohl. Dne 26. října 1944 byl prý zastižen partyzány náhodou před domem, ve kterém manželka Marie Sojková dosud bydlela a kterou ten den právě přijel navštívit. Byl prý odveden na četnickou stanici - dům, ve kterém Sojková bydlela, byl v téže ulici jako četnická stanice, ob jeden dům. Ač prý svou služební legitimací a svědectvím manželů Vokurkových, kteří bydleli v témže domě, ve kterém byla umístěna přibyslavská četnická stanice, prokázal, že k posádce četnické stanice v Přibyslavi nepatří, byl přesto partyzány spolu s ostatními popraven. O tomto oznámení Marie Sojkové bylo zavedeno přípravné vyhledávání."

    O tom, jak to dopadlo, nemohl mít nikdo ve zrůdném régimu III. republiky žádné pochyby: Vrah, nejen, že nebyl potrestán, ale dostal hned 3 vyznamenání. Jak se to liší od nyní proklínaných 50. let?

    OdpovědětVymazat
  3. ČSSD: "Za tento čin hodně lidí Lužu mladšího odsuzuje a viní ho z vraždy, když nechal popravit i dva četníky, kteří se zásahu proti jeho otci nezúčastnili."

    OdpovědětVymazat
  4. O Drtinovi jsem ztratil iluse už v době, kdy jsem četl Tigridova Průvodce.

    OdpovědětVymazat
  5. Hezký skin, Petersi, v hodnocení mi ale chybí vedle pochval také "manipulativní", "tendenční" a "sporné".

    Zejména ten odkaz na ČSSD se vám povedl. Nějak tam chybí hned následující věta. Pro líné klikat na odkazy: " Za tento čin hodně lidí Lužu mladšího odsuzuje a viní ho z vraždy, když nechal popravit i dva četníky, kteří se zásahu proti jeho otci nezúčastnili. Radomír Luža však správně namítl, že kdyby někoho z četníků, jež zadrželi na přibyslavské stanici, nechali na živu, mohli by brzy přivolat pomoc a ohrozit životy partyzánů. „Navíc kdyby při výslechu řekli, že litují toho, co udělali, a jdou námi, vzali bychom je. Neudělali to a proto skončili, jak skončili,“ řekl později Luža. "

    A také postrádám titulek: "Odvážný hrdina Radomír Luža zemřel".

    Kam se na vás hrabe Pehe s jeho odkazy na vlastní články avizovanými jako "s odvoláním na zahraniční zdroje":))

    OdpovědětVymazat
  6. Díky za pochvalu, ale to ladění je úmorné. Hodnocení je přednastavené; sám jsem si ho nevymyslel. Spíše uvažuji o tom, že místo něho dám propojení na Facebook.

    Tu větu jsem vypustil, protože je banální. Podstatné bylo, že pojetí Luži jako vraha je obecné.

    Ano, o smrti vrahy Luži jsem nereferoval. Titulek "Odvážný hrdina Radomír Luža zemřel" by byl absurdní. Napsala byste snad "Odvážný hrdina Alois Grebeníček zemřel"? Grebebíček byl stejně jako Luža v odboji a na rozdíl od něj nikoho nezavraždil.

    OdpovědětVymazat
  7. Odboj Aloise Grebeníčka je zahalen tajemstvím, snad něco v knize oslavující jeho činy by se našlo, ale ani můj žaludek nesnese vše. Jakékoliv vyhledávání spolehlivě dojde k odkazům o tom, jak A.Grebeníček odbojáře věznil, mučil a pomáhal zabíjet.
    Možná máte lepší informace, podle mne( a časové osy zatčení) to vypadá, že kolportoval Rudé právo, což byl klasický scénář komunistického odboje- naprosto k ničemu, ale při mizerné konspirační práci komunistů a vzhledem k tomu, že byli známí skončili v lágrech dřív než se stačili rozkoukat, zda Stalin ještě s Hitlerem kamarádí nebo už ne.
    K čemu byl odbojář, který nezabíjel nacisty, zrádce a pomahače okupantů tedy fakt netuším...zřejmě pro srandu.

    Věta není banální, nýbrž jasně určuje celý článek a zejména vysvětluje větu, kterou jste vytrhl z kontextu, povýšil na všeobecné, většinové mínění...taková malá pehovina.

    Trochu mi stylem manipulace připomínáte Petru Paroubkovou a její důrazné " vraha Ďuričku jsme neznali, vrah Ďuričko nebyl rodinným přítelem..bla bla.
    Nejen psycholog lehce odhalí, proč to vy dva děláte:)

    OdpovědětVymazat
  8. Já z Aloise Grebeníčka nedělám prvotřídního odbojáře, ale to nebyl ani Radomír Luža, na rozdíl od svého otce.

    pomáhal zabíjet
    Takto se dá zdůvodnit vše, takto byste mohla obvinit i každého kommunistu. Faktem je, že z hlediska práva Grebeníček nikoho nezavraždil, na rozdíl od Luži. To neokecáte.

    naprosto k ničemu
    Tím byste mohla deklasovat 90 % odboje.

    při mizerné konspirační práci komunistů
    Pokud je mi známo, tak KSČ měla lepší konspiraci než demokratický odboj.

    K čemu byl odbojář, který nezabíjel nacisty, zrádce a pomahače okupantů tedy fakt netuším...zřejmě pro srandu.
    To je klíčové. Podle Vás ten, kdo nemá na rukou krev, není skutečný odbojář? Přečtěte si Václav Černého, třeba pochopíte, co byl skutečný odboj a co byly sprosté vraždy nevinných.

    Věta není banální, nýbrž jasně určuje celý článek a zejména vysvětluje větu, kterou jste vytrhl z kontextu, povýšil na všeobecné, většinové mínění...taková malá pehovina.
    Nesmysl. Já netvrdil, že ČSSD je stejného názoru na Lužu, když to byl jejich člen, ale to, že i ČSSD uznává můj postoj jako legitimní.

    Nejen psycholog lehce odhalí, proč to vy dva děláte:)
    ??? Nemám k Lužovi žádný osobní vztah, na rozdíl od Vás.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>