22. září 2006

Chile před 33 lety

11. září 1973 zaútočila na presidentský palác La Moneda letadla, demokraticky zvolený Salvador Allende byl svržen a spáchal sebevraždu. Zem ovládla vojenská junta a presidentem se stal generál Augusto Pinochet.

Na rozdíl od mnoha jiných jihoamer. států mělo Chile dlouhou demokratickou tradici bez nějakých pokusů o převzetí moci armádou či jinými silami. Velká čast národa ale přesto již očekávala vojenský zásah. Allendova hospodářská i zahraniční politika měla za následek z USA vojensky prosazené embargo, stávky a útoky opozice způsobovaly vážné problémy. Pinochet slíbil vytvořit "nikoliv stát dělníků, ale stát podnikatelů".

Po převzetí moci postupoval Pinochet velice tvrdě proti minulé vládě i těm co ji podporovali. Vojsko zatklo tisíce skutečných či domnělých Allendových sympatizantů, kteří byli v prvých dnech vězněni i mučeni na fotbalovém stadionu v Santiago de Chile. Proti tomuto porušování lidských práv se zvedla vlna protestů všude na světě.

Dobře si na tu smutnou dobu vzpomínám. Zvlášť otřesně na mne v televizi zapůsobil záběr, kde si kameraman švédské TV Leonardo Henrichsen vlastně nafilmoval svoji smrt včetně vraha a ještě dnes mám ten sled obrazů před očima. Bylo vidět poddůstojníka s pistolí, jak gestikuluje, střílí ... a následoval ‚švenk‘ na nákl. auto s vojáky. Jeden z nich zvedl pušku a zamířil do kamery. Kameraman ale (až nepochopitelně) v klidu upravil výřez a ustálil záběr. Voják vystřelil, obraz se zachvěl a vzápětí rozmázal pohybem padající kamery. Ta pak ještě pár vteřin běžela. Strašné.

Asi po 10-ti letech jsem si na chilské události vzpomněl. Navštěvoval jsem totiž se skupinou Poláků kurz španělštiny. Doña Pilar byla krásná ml. žena ze Santiago de Chile a na svoje studium ve Vídni si přivydělávala jako naše učitelka. Až na jednoho (sexuálního) loudila s mizivým základem španělštiny (vytrvale se jí dvořil), jsem byl shodou okolností jediný, kdo se s ní domluvil německy. Však mě vždy pověřovala, abych vysvětlil (pomalu a česky!) různé nejasnosti polským „spolužákům“. Zakoupený 'Universal-Wörterbuch Spanisch' (Langenscheidt) i 'Español en directo' (od Pilar) mám ostatně dodnes.

Hned jsem se samozřejmě zajímal, jak se jí podařilo z toho fašistického státu šikovně zmizet a nevycházel jsem z údivu. Říkala, že normálně odcestovala, protože v její vlasti je svoboda -- nikdo nikoho nedrží a každý má nárok na cestovní pas. Hned se také rozplývala nad Venezuelou a ciudad Caracas, kde žil její (el) tío a kam jako gymnasistka jezdívala na prázdniny. »Samozřejmě ... doma, v Chile, není úplně všechno v pořádku, ale to vlastně není nikde« — vysvětlovala a hned dodávala
— »Pinochet nás zachránil, protože svrhnul Allendeho, se kterým by Chile dopadlo jako vy v Československu. Allende směl v klidu odejít a nic by se mu bývalo nestalo. Rozhodl se ale bojovat a ... bohužel padl.«
(moje pozn. dle Wikipedia — sebevražda Allendeho se prokázala až r. 1990)

Abych pravdu řekl, tenkrát jsem vůbec nemohl uvěřit, co mi Pilar říkala. Tak jsem byl zblbnutý tou všelijakou socialistickou propagandou, komunistickými polopravdami i doslovnými bláboly.

57 komentářů:

  1. Velmi zajimave, hlavne tim, ze jsem mel blizko stejnym zazitkum.
    Kdyz jsem byl v nemeckem lagru, Chile, Argentina a Jizni Afrika nabizeli nasim krajanum rychlou emigraci. Vim jen o hrstce tech co sli do J. Afriky a ti nam psali, ze to tam (tehdy) bylo dobre a podobne jako v Nemecku. Casto jsem si myslel jake by to bylo kdybych do tech zemi jel, misto USA.

    OdpovědětVymazat
  2. Allende přece znárodňoval (podobně jako komunisté v ČSR), chtěl nastolit socialismus a přikláněl se k SSSR. O tom se lze dnes všude dočíst.

    Také si říkám, že jsem raději měl odejít někam za moře. Možná i do té Venezuely, jak jsem tenrát chtěl. Kdo ví ...

    OdpovědětVymazat
  3. Zajimalo by mer jaky byl zivot pro nase krajany, kteri se dostali do techto zemi.
    Jsou nejake blogy, kde se ozvou lidi z techto koncin?
    Zatim tu mame lidi z CR, USA, NL a Palestiny ale moc se neslysi z jizni polokule.

    OdpovědětVymazat
  4. Nekteri krajani tam ale chteji do penze. To ale jina vec, kdyz nemusi hledat praci a ziji si z penze kolem $2000 mesicne.
    Jedna se o Panamu a Costariku.

    OdpovědětVymazat
  5. Zatim tu mame lidi z CR, USA, NL a Palestiny ale moc se neslysi z jizni polokule.

    Z Palestiny/Israele, když dovolíš, ne. Jakkoli přiznávám panu Kreuzfelovi jeho virtuální existenci a zajímavost jeho příspěvků, nemohu pominout skutečnost, že na mé stránky, na které z tohoto blogu odkazuji, nikdo z israelské ani jiné blízkovýchodní IP adresy v celé jejich historii nepřistoupil.

    Soukromě tipuji, že Leon Kreuzfeld žije v Severní Americe.

    OdpovědětVymazat
  6. V Chile mohl ten, kdo nepodporoval Allendeho a komunisty, celkem slušně žít. V Československu nakonec nežil slušně ani ten, kdo podporoval komunisty.

    To je důvod, proč odmítám takové srovnávání, jakkoli mám výhrady k prostředkům, které Pinochetova junta používala.

    OdpovědětVymazat
  7. Jerrry, ne z palestiny, ale z Izraele. V tom je velky rozdil. Ale dlouho nebude, nakonec i Palestina bude Izrael, tak se ti to aspon nebude plest.

    OdpovědětVymazat
  8. Souhlasim s TP a s Palestinou si delam srandu. Nevim kolik cechu tam zije ale ti se asi za cechy nepovazuji.
    Pokud bude Israel pokracovat tak jak dnes, tak jej jednou mohamedani smetou pryc. Je to smutne ale zase za to zaplati obycejni zide.
    Mozna, ze bychom se zde meli rozepsat o proroctvi, psane ve starem zakone na tema mesiase a slibu o vyvolenych lidech.
    Pod to spadaji nejen zide ale i krestane a mohamedani.

    OdpovědětVymazat
  9. V Chile mohl ten, kdo nepodporoval Allendeho a komunisty, celkem slušně žít.

    Ta Chilanka to tvrdila také. Ani ona nesouhlasila se vším, co Pinochet tropil, ale uznávala, že zemi zachránil před socialismem.

    V Československu nakonec nežil slušně ani ten, kdo podporoval komunisty.

    Tento výrok sedí také.

    OdpovědětVymazat
  10. Vazeny pane Pecina, na ty Vase stranky klidne kliknu, uz jsem na ne kliknul ale reklo mi to, ze jsou vymazane.

    Jinak me je jedno, odkud si myslite, ze jsem. Vam taky a tak si notujme. Jak tady nekdo rekl - i kdyz to tak nebylo, mohlo to tak byt. Jenze to tak bylo.

    OdpovědětVymazat
  11. Srovnávejte srovnatelné, takže např. Chile s Brasilií a Československo s Německou.

    Umírněný režim si představuji jinak, v ČSSR, pokud jste si nevšiml, vládla totalitní diktatura.

    OdpovědětVymazat
  12. O Svobodné Evropě jsem cosi napsal, a rozhodně nikoli nekritického.

    V. Zvánovcovi se omlouvám za pravopis "entuziastismus", který jsem tehdy ještě, jako nezralý mladík, užíval...

    OdpovědětVymazat
  13. Errata ke dvěma předchozím příspěvkům: Německou -> Německem, entuziastismus -> entuziasmus.

    Zdá se, že prsty ztuhlé úmornou nečinností vzdorují kontrole.

    OdpovědětVymazat
  14. Skvělá analysa, Tomáši! Víťa na ni kdysi už odkazoval na Sprše, která je habitatem RFE generation.

    OdpovědětVymazat
  15. Článek o RFE se mi velmi líbí.

    OdpovědětVymazat
  16. Měl bych asi ještě upřesnit, že chilská studentka Pilar, která nás učila španělsky, byla z normální úřednické rodiny. Proto si zde také přivydělávala výukou jazyka.

    Její strýc v Caracas byl tuším kavárník nebo měl restauraci a ona dřív, jako gymnasistka, dělala v jeho podniku brigády (prakticum).

    OdpovědětVymazat
  17. Jeste jednou se ptam.
    Je mozne udelat seznam ceskych lidi v zemich o kterych se bavime ale nemame s nimi kontakt?
    Jsou cesi vssde nebo jen nekde?

    OdpovědětVymazat
  18. Jerry, Cesi jsou vychcani jak dira do snehu a vetsina z nich utekla kvuli dzinam a videu tak se nachazeji jen v zemich, kde se zije dobre. Takovi jako my co utikali z presvedceni uz je malo, to byla 40. a 50. leta a vsichni uz umreli.

    OdpovědětVymazat
  19. to »v007«

    Zkusil bych „strýčka“ Google.

    OdpovědětVymazat
  20. "Takovi jako my co utikali z presvedceni uz je malo, to byla 40. a 50. leta a vsichni uz umreli."
    Vazne? A kolik vas slo do Chile?
    Koukam, ze jako mrtvej, docela dobre klabosis :-))

    OdpovědětVymazat
  21. Ale to je omyl, v Chile je to přece super, dokonce tam už mají důchodovou reformu.

    Možná Vám to bude připadat neuvěřitelné, ale za celý život jsem nepobral ani korunu nemocenské a vůbec nepočítám s tím, že mi tento stát bude kdy platit pensi. Opravdu mám jiné zájmy.

    Pokud jde o socialistické výdobytky obecně, byl bych rád, kdybyste mi ukázal aspoň jednu zemi, kde - v časové perspektivě 10-20 let - marximus v praxi fungoval: v podnikání se tomu říká reference a je to běžný způsob, jak si ověřit, že určitý dodavatel nebo projekt za něco stojí.

    Tedy: ukažte mi jedinou zemi, které marxistické recepty pomohly. Pokud já vím, země ať chudá nebo bohatá, ať v Evropě, Asii, v Jižní Americe nebo v Africe, všude komunisté dokázali ekonomiku dostat na kolena a výměnou za ztrátu základních svobod poskytli obyvatelstvu větší bídu, než v jaké vládu převzali.

    Chile - navzdory dlouholeté Pinochetově diktatuře, se v r. 2005 umístila v hodnocení kvality života z celé Latinské Americky nejlépe, jako 31. ze 111 hodnocených zemí - a mimochodem, o tři místa před Českou republikou.

    OdpovědětVymazat
  22. Jerry, nebud bloud. Ja prisel do Izraele z presvedceni ze je to domov vsech Zidu. Dostal jsem do ruky uzi a jel jsem si ho vybojovat na Suez.

    To ty sis urcite v Traiskirchenu cpal bricho kaviarem a zapijel to sampanskym. Do Chile za mych mladych let sli maximalne nacisticti zlocinci.

    OdpovědětVymazat
  23. Kalkulačky se sice do východoevropských zemí nesměly importovat, ale nic nebránilo sovětskému člověku, aby si vyvinul vlastní - kdyby to dokázal. Pokud já se pamatuji, v ruských obchodech se ještě v 80. letech používaly sčoty.

    Obdiv k hospodářskému růstu je chvályhodný, jen ještě kdyby bylo proč obdivovat, kam sovětské hospodářství "dorostlo".

    OdpovědětVymazat
  24. Co jsem kdy ze SSSR viděl, byly vždy nějaké kopie západních výrobků, jejichž dílenské zpracování zpravidla nestálo za nic. O materiálu ani nemluvě.

    Rus asi nikdy nic kloudného nevymyslel ani sám nevyvinul.

    OdpovědětVymazat
  25. Pane Pecino, vy jste napsal "kdybyste mi ukázal aspoň jednu zemi, kde - v časové perspektivě 10-20 let - marximus v praxi fungoval."

    To zalezi, jak byste definoval slova "marxismus" a "fungoval" ale obecne tam mluvite o ekonomickem rozvoji, to byl Sovetsky svaz za Stalina, kde doslo po dobu 30 let k nejrychlejsimu hospodarskemu vyvoji v historii. Kdyz byste porovnaval vyvoj v Sovetskem svazu a na Zapade ve 30. letech, musel byste logicky dojit k zaveru, ze kapitalismus skonci na smetisti dejin.

    Pak jeste bylo dobre nacisticke Nemecko pred valkou a USA za valky, ted Cina. Tedy vsechno totalitni rezimy s planovanou ekonomikou. Politicka svoboda je ekonomickemu rustu na prekazku, to vi kazda korporace.

    No ono je to asi dobre pro industrializaci, elektrifikaci, mobilizaci, ale kdyz pak spolecnost prechazi do informacni postindustrialni spotrebitelske faze, tam uz to selhava. Chybi tam ta svoboda podnikani.

    Na kondomy s jahodovou prichuti, hip-hop a mobilni telefony planovaci jaksi zapomneli. Ale ten "marxismus" fungoval v Sovetskem svazu tak do poloviny 60. let. Protoze samozrejme zacal mnohem nize nez USA, tak je nikdy nedohonil a ve fazi prechodu do postindustrialni faze zaskripal a rozpadl se.

    OdpovědětVymazat
  26. To by bylo na dlouhou debatu.

    Znáte film Nikity Michalkova Утомленные солнцем (s překladem případně poradí vnučka z Kyjeva)? Trochu hollywoodsky pojatý, ale celkem přesně pojednávající o tom, co je to "kvalita života" v totalitě.

    Ani super-duper hi-tech jahodové kondomy Vám nenahradí fungující státní moc, se kterou se člověk může identifikovat a na kterou sice nadává, ale u níž má jistotu, že ho jeho představitelé nemohou dát druhý den bezdůvodně zavřít nebo popravit, a když se stane obětí soukromého bezpráví, dovolá se nakonec (nemyslím posmrtně!) práva.

    Diktatury mohou ekonomicky fungovat docela dobře, s tím souhlasím, ale nemyslím si, že by vedly ke skutečnému zlepšování situace země: Česká republika na tom, v číslech, nebyla v r. 1989 nijak zle, a přesto se v ní nežilo dobře a jakmile diktatura ztratila moc, rozsypala se na změť partikulárních zájmů interagujících ve stylu Mládkova účetnictví Ukradli jsme-Ukradli nám.

    OdpovědětVymazat
  27. Tak to mate pravdu vazeny pane Pecina, ze pravni stat urcite prispiva kvalite zivota. Ja to jen myslel jako ze marxismus fungoval ekonomicky, na rozdil od toho co se o nem rika ted, to byla od dvacatych do sedesatych let 20. stoleti nejvykonnejsi ekonomicka ideologie. Ze ti co ten teror prezili (my jsme radsi utekli), tak se v tech padesatych letech meli o dost lepe nez kdyby tam zustal car, nebo uz v roce 1920 prisel Jelcin a pak Putin.

    Kdyz mluvime o kvalite zivota tak zas podle nekterych jinych zdroju se myslim zije nejlepe Nigerijcum a v Kostarice, protoze ti jsou pry nejstastnejsi.

    A Cechum za protektoratu se taky spatne nezilo, nizka nezamestnanost, vysoke platy a socialni jistoty byly. Kdyz partyzani zabili Heydricha, protestovali Cesi proti tomu, vsak jich byl plny Wenzelsplatz, o tom se uz dnes moc nemluvi.

    OdpovědětVymazat
  28. Vy jste to s tim blogem ale dopracovali... :-) jak na schuzi komunistu.

    OdpovědětVymazat
  29. Schuze O komunistech.
    Alespon se diskutuje o necem.

    OdpovědětVymazat
  30. Zdravim soudruhu starsino. To se ovsem seredne mylite, ja nejsem zadny komunista. Jako Zid uznavam soukrome vlastnictvi a financni trhy.

    Nicmene ten stalinismus svym superiornim ekonomickym rustem jiste vyhody pro nas investory mel, bohuzel jsme na sovetsky trh nemeli pristup. Osobne bych si pral, aby to ve Spojenych statech skoncilo nejakou vhodnou kombinaci stalinismu a soukromeho vlastnictvi. Pracovne tomu rikam investorsky stalinismus a to je mnou preferovana forma spolecenskeho zrizeni.

    Po 11.9. se par let zdalo, ze by se to mohlo podarit. Dnes ale opet janci urcita cast americkych obcanu, kteri zrejme nemaji na kapitalovem trhu dostatecne silne pozice, napr. pan Juchelka. Dokud budou mit tato individua volebni pravo, tak se investorskeho stalinismu nedockame.

    OdpovědětVymazat
  31. Ze ti co ten teror prezili (my jsme radsi utekli), tak se v tech padesatych letech meli o dost lepe nez kdyby tam zustal car, nebo uz v roce 1920 prisel Jelcin a pak Putin.

    Nikoli nutně. Je potřeba si uvědomit, že Rusko bylo přes relativní zaostalost vůči západní Evropě mimořádně bohatou zemí z hlediska surovin a přírodích zdrojů, takže by záleželo, jaký by byl jeho další vývoj (tradiční carismus, pokud vím, byl svržen již v r. 1905).

    Jistě je možné představit si, že by Rusko skončilo jako některé africké nebo latinskoamerické země, kde z bohatství země má prospěch úzká vrstva lidí kolem diktátora, ale vzhledem k jeho předchozímu vývoji to nepokládám za příliš pravděpodobné.

    Daleko spíš se mi zdá, že by se postupně změnilo v konstituční monarchii podobnou srbské, rumunské nebo bulharské, ale silnější a bohatší.

    OdpovědětVymazat
  32. Vazeny pane Pecina, kdyz si porovnate hospodarsky rust v Sovetskem svazu v obdobi 1925 -1955 s tim, co tam bylo predtim, potom a nerkuli za Jelcina, ktery privedl obycejne Rusy na mizinu, tak za Stalina tam byl skutecne silne vzestupny trend, rychlejsi nez kydkoliv jindy a kdekoliv jinde. Samozrejme, ze ne pro vsechny, ale pro vetsinu.

    Jiste, mohl se tam najit nejaky osviceny diktator, ktery by toho dosahl i bez mnoha milionu mrtvych, mozna by i nejake ty jahodove primerosky k tomu prihodil, ale to by pak ryby nemusely bejt v rybnice. Putin s Jelcinem meli tu moznost a misto toho z Ruska udelali stat jako z Latinske Ameriky.

    OdpovědětVymazat
  33. Milý pane Kreuzfelde, že se tedy nestydíte, házet všechno na Jelcina! Ten sice kradl (ne moc, v jihoamerických měřítcích), ale vzal si na tu svou reformu jako alibi špičkové liberální ekonomy (eminentním byl Jeffrey Sachs), takže pokud ten ultraliberální kapitalistický ráj nedopadl, jak podle Radio Liberty a Voice of America měl, nemohla to být přece jeho vina! Jelcin byl navíc vycvičen a vychován jako komunistický aparátník, neměl průpravu k tomu stát se druhým Petrem Velikým.

    Samozřejmě, že náchylnost určité země k určitému vývoji vyplývá primárně z její historie a ze stavu společenských vztahů, takže dnešní stav Ruska jen odráží to, co s ním za 70 let své vlády udělali bolševici.

    A sub specie zkušenosti s Jelcinem mi připadá nesmírně pokrytecké, jestliže teď někdo plive na Putina: ten jedná s Rusy tak, jak jsou zvyklí, a zatím to, zdá se, docela dobře funguje. I ten hospodářský růst nakonec bude, abyste měli naivní židovští pozorovatelé co obdivovat.

    OdpovědětVymazat
  34. Na tohle: Hospodarsky rust v Sovetskem svazu v obdobi 1925 -1955 s tim, co tam bylo predtim, potom a nerkuli za Jelcina, ktery privedl obycejne Rusy na mizinu, tak za Stalina tam byl skutecne silne vzestupny trend, rychlejsi nez kydkoliv jindy a kdekoliv jinde. Samozrejme, ze ne pro vsechny, ale pro vetsinu.
    je zajimavy clanek tady:
    http://www.svedomi.cz/svedomi/2004/lhj_04054_prproci.htm

    OdpovědětVymazat
  35. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  36. Vazeny pane Pecino, drzte se linie debaty. Ja tedy vzhledem k svemu veku uz trochu zapominam, ale mohu si to tam kdykoliv precist.

    Ja prece jen na Vasi otazku o funkcnim marxismu rikam, ze pri urcite definici marxismu a funkcnosti (stalinismus a ekonomicka vykonnost), fungoval marxismus 30 let lepe nez jakykoliv jiny system v historii lidstva. To ostatni jsou jen kulisy.

    Ale v jednom se trochu pletete, Rusko uz asi 3 roky patri mezi nejvykonnejsi akciove trhy. Cili z hlediska investorskeho stalinismu patri k nejlepsim. Bude-li tomu tak i nadale, to si netroufam predpovidat. K posileni pozic na tomto emerging markets trhu bych rad, aby co nejdriv prijali Turecko do evropske unie, to by teprve byl ten pravy vyvar. Putin si to u nas vzhledem k Chodorkovskemu pokankal, ale nemuzeme mit vsechno.

    OdpovědětVymazat
  37. Vazeny pane Juchelko, kazdy pesak nosi v torne marsalskou hul.

    OdpovědětVymazat
  38. Vazeny pane Aster, ja vas nechci urazet. Jiz kdysi jsem na Vrbe publikoval svuj strucny zivotni pribeh a pan Vodnik me za to nazval lotrem z Bucace.

    Ja mu to nevycitam, ani Vam nic nevycitam, a ja sam spim klidne. Doba byla takova a Cesi maji s nami Zidy jednu spolecnou vlastnost - jsou vychcani jako dira do snehu.

    Uz jsme se o tom drive bavili s Jerrym. Ti, kteri skutecne tu pomoc potrebovali a potrebuji, se na Zapad nikdy nedostanou. Budte rad ze jste rad a pridejte k tomu trochu pokory.

    OdpovědětVymazat
  39. Rekl jsem info (…) Chile je pred ČR podle statistik, (…) Chilanku !
    Jinou Pilar a zřejmě z vyšších vrstev!


    Takoví movití lidé se dívají na všechno úplně jinak a kolikrát jim vadí i hlouposti. Na lepší si člověk zvykne velmi brzo.

    Moje známá pocházela ale z obyčejné střední vrstvy obyvatel, stejně jako já sám. Dle jejího vyprávění byl ale život v Chile rozhodně lepší než-li můj v ČSSR. Kdo se tam do ničeho nemíchal, měl pokoj.

    Nikoliv však v ČSSR, kde komunisté hlásali: „Kdo nejde s námi, jde proti nám!” a dělali problémy i těm, kteří se — jako např. já — starali jen o sebe.

    O nedostatku panujícím v socialistickém „ráji” ani nemluvě.

    OdpovědětVymazat
  40. »Leon« - to věčné odvádění diskuze od tématu, otravné připomínání židů při každé příležitosti, plky o Suezu a uzi … atp. je už podle mne dost trapné.

    OdpovědětVymazat
  41. >>>otravné připomínání židů při každé příležitosti<<<

    Tak me ale napada, ze tohle je jedna vec, kterou ceskej clovek neumi. Mit svoje lidi po celym svete a drzet pekne pohromade.
    Nakonec cesi jsou poctem priblizne stejna sila ale kam se hrabou na potomstvo Abrahama. Vzdyt ani poradne nevime kolik je ceskejch lidi pod rovnikem.

    OdpovědětVymazat
  42. pro »vodnik007«

    To je sice pravda, ale on už to fakt přehání.

    Jak známo, Češi jako národ nestojí za nic. A nejvíc to je znát právě v cizině a v emigraci. Však jsem se párkrát napálil.

    To je ale téma na celý článek.

    OdpovědětVymazat
  43. mm
    "Leon" to umyslne prehani a v pozadi se chichta.

    Co se tyce cechu v emigraci, tak jsem zrovna dostal emajl od krajana, ktereho zase napalili vychcani prizivnici. To se ani neda nazvat emigranty, kdyz se sem prijedou prizivit.

    OdpovědětVymazat
  44. Ohledně chechtání se v pozadí lze říci, že „Kdo se směje naposled, ten se směje nejlépe.”
    Na provokace v diskuzích pak platí, že „Kdo maže, ten jede.”

    OdpovědětVymazat
  45. Po 89tem snad nikdo "neutikal" za svobodou ale sli si prilepsit do kapsy. Proto se mezi nimi naslo tolik podvodniku. Tim nerikam, ze drive podvodnici neutikali.
    Pochybuji, ze by nekdo hledal lepsi zivot v Indii. To snad jen takovi co tam hledaji neco jineho, rekl bych duchovniho.
    Co se tyce duvodu opusteni Ceska. Osobne bych neodchazel, nebyt komunistu, kteri nas po valce okradli o cely byznys. Doma je doma a kdyby se Dubcekovi podarilo odtrhnuti od SSSR, muj otec byl pripraven zase podnikat.

    OdpovědětVymazat
  46. Jerry, nebud bloud, tady se nikomu nemusis omlouvat, ani vysvetlovat, proc si utekl. Ekonomicka migrace neni nic za co by se mel clovek stydet.

    To jen propagandiste z NWO se nam snazi vstipit, ze je to neco spatneho. Oni potrebuji, aby jim ty male deti v Pakistanu sily fotbalove mice za dolar na den. Pak se divi, kdyz se jim vyloupnou v Evrope nebo Americe.

    OdpovědětVymazat
  47. Ještě jedna krajanská komunita by mě zajímala - když teda utíkali za svobodou a demokracií, nejlidnatější demokracie světa je Indie. Ví někdo, jestli tam také jsou nějací krajané?

    Chybně presumujete, že komunistický systém měl na své obyvatele právo, takže odejít bylo nemravné nebo dokonce trestné. Nebylo: každý má právo vybrat si, kde bude žít - samozřejmě pokud ho cílová země přijme.

    Proč by emigranti šli do chudé Indie, když mohli zůstat v bohatém Německu?

    OdpovědětVymazat
  48. Ohledně Čechů v Lat. Americe mi našel „strýček” Google povídání o krajanech ve Venezuele a stránku Velvyslanectví ČR v
    Argentině.

    OdpovědětVymazat
  49. (…) když teda utíkali za svobodou a demokracií (…)

    To je to známé opovrhující československé „zdrhli za lepším”, jako bychom byli nějací zločinci, kteří museli prchat.

    Většina lidí v býv. ČSSR totiž nikdy nepochopí naše pohnutky k odchodu za hranice. Nejspíš emigranty hodnotí podle sebe samých, kdo ví… Pravda je ale taková, že málokdo z nás věděl, co ho vlastně čeká a zpravidla jsme tedy šli do totální nejistoty.

    OdpovědětVymazat
  50. >>>Ekonomicka migrace neni nic za co by se mel clovek stydet.<<<
    Leone zase blabolis.
    Ja se za emigraci nestydim. Dobre jsem se upatnil a predehnal co bych kdy v Cesku dokazal. Ale jak rikam, doma je doma a kdyby nebylo tech co vynalezli komunismus, mohl jsem stale doma byt.
    To ze komunismus selhal a ze jsme prisli o majetek nezapominam a proto se tam take nevracim.
    Nakonec to beru tak, ze vidim chybu v tom, ze se Praotec Cech usadil v te kotline, misto aby nasel lepsi misto, kde by nas neotravovali smejdi z okoli.

    OdpovědětVymazat
  51. Hele Jerry, ja se s tebou nehadam. Nic spatnyho si neudelal.

    Hele jak se Ti libi ten Zid Olbermann na MSNBC? :-)) To je celkem sila. Ale takhle toho Bushe ven nedostanete, ten Olbermann je jako rajcata ze suprace, takovy moc synteticky. Trochu mi to pripomina film Der Ewige Jude. Nejlepsi moderni propagandu porad dela Murdoch.

    OdpovědětVymazat
  52. Me moc nezajima politicke kecani.
    Ovsem poslechnu si co na kazdou zpravu prinese Michael Savage.
    Nekdy je to jen zabava jindy se clovek dozvi neco o cem se jinde moc nemluvi.

    OdpovědětVymazat
  53. Bývalý chilský diktátor Augusto Ugarte Pinochet převčírem zemřel.

    Pojednává o něm i starší článek »Causa Pinochet« (Roman Joch, 20.12.2004).

    OdpovědětVymazat
  54. Luděk Frýbort (Hannover) se v článku »Mít tak svého Pinocheta...« zamýšlí nad fiktivním vývojem Československa, kdyby jeho armádě velel generál jako byl Pinochet.

    OdpovědětVymazat
  55. Chybně presumujete, že komunistický systém měl na své obyvatele právo, takže odejít bylo nemravné nebo dokonce trestné.

    Eh, kolika lidem umožnil komunistický režim v ČSSR svobodně a beztrestně odejít přes hranice?

    Nebylo: každý má právo vybrat si, kde bude žít - samozřejmě pokud ho cílová země přijme.

    No, na hranicích pokud vím stříleli čs. pohraničníci, nikoliv němečtí... :/

    OdpovědětVymazat
  56. Karel Merta: Pinochet – hrdina za jehož vlády bylo zlikvidováno okolo 3000 komunistů
    Článek z 30.5.08 včetně diskuse je k přečtení zde.

    OdpovědětVymazat
  57. Karel Merta: Pinochet – hrdina za jehož vlády bylo zlikvidováno okolo 3000 komunistů

    http://www.cs-magazin.com/index.php?a=a2008072041

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>