24. listopadu 2007

Moczar a jeho boj s Moskvany

V roce 1956 se v Polsku obdobně jako v Maďarsku k moci vrátila nacionalistická garnitura kommunistů, v čele s Władysławem Gomułkou. Její součástí byl i Mieczysław Moczar, hrdina odboje. Partisáni se brzy dostali do ostrého střetu s Moskvany, předchozí vládnoucí garniturou, kterou stále více odstavovali od moci.

Střet vyvrcholil po Šestidenní válce v roce 1967, kdy se celý východní blok pohroužil do antisemitismu, jehož obětí bylo 40 000 zbylých polských Židů. Kulminací byly březnové události v roce 1968, které začaly zákazem inscenace hry Dziady. Proti tomu se postavil spisovatelský i herecký svaz a studenti. Ministr vnitra Moczar obvinil polské židovské studenty z toho, že demonstrace vyprovokovali oni. Jako reakce régimu byla polovina polských Židů vyhozena z práce, včetně intelektuálů Zygmunta Baumana, Leszka Kołakowského a Marie Hirszowicz.

Výsledkem persekuce bylo, že 35 000 Židů emigrovalo. Byla do značné míry rehabilitována Zemská armáda. Když Gomułka cítil, že mu Moczar jde po krku, tak se ho zbavil tím, že odstranil jeho stoupence. Isolovaný Moczar byl pak bezmocný.

1 komentář:

  1. Zygmunt Bauman? Ten někdejší komunistický agent, který píše braky jako jsou jeho kniha "Modernita a holocaust"?

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>