23. listopadu 2007

Pochybný článek

Nikdy jsem neměl Daniela Deyla rád. Je z rodu českých novinářů, kterým, ať napíšou cokoliv, tak jim čouhá jako sláma z bot ideologie. Nejsou to tedy novináři v pravém slova smyslu, nýbrž propagandisté.

Dne 20. 11. 2007 zemřel Ian Smith. Smrt této význačné postavy dějin 20. století pochopitelně vyvolala mnoho pozornosti. Výsledkem je i text Moudrý rasista. O Rhodesii ani Ianu Smithovi se tam mnoho nedozvíme. Za to o Danielu Deylovi hodně.

1 komentář:

  1. Po nucené rezignaci žil Smith v neokázalé vilce nakraji Harare a normálně se pohyboval mezi lidmi. V jeho nekrologu napsaly londýnské Timesy, že mu na ulici běžně salutovali policisté. Černí policisté, rozumějte. "Za Smithe bylo lépe. Byl chléb, pivo a všechno bylo levné. Dnes hladovíme. Smith nebyl zkorumpovaný, Mugabe je." Takové hodnocení - podle TheTimes z úst dnešních černých obyvatel Zimbabwe naprosto většinové - staví naše zaběhnuté představy o tom, co je rasismus, do jiného, realističtějího světla. Pro Iana Smithe a miliony obyvatel jeho nešťastné Rhodesie bohužel příliš pozdního a slabého, než aby mohlo na současné skutečnosti mnoho změnit.
    ---------------------------
    vystizna informace a zhodnoceni jaky byl I. Smith. I jaky je a kam to "dotahl" Mugabe.
    Az jak moc ci nejvic( pomery v CR pomerovano) couha novinari Deylovi sláma z bot ideologie z clanku nemohu posoudit. Kazdy novinar svym zpusobem fandi, nektery az tak prilis, ze to couha jako slama, u jineho je to skryto tak sikovne, ze to necouha. Pro mne couha ze FSEHO co napise Pehe, jeste vice couha ze psani Dolezala, vlastne couha z kazdeho a z koho necouha, couha vetsinou jen nudne povidani. I v pripade popisu situace v koloniich zvanych Seveni a Jizni Rhodesie ma novinar jen 2 moznosti, bud to bude co nejpresnejsi pokus o souhrn faktu a ctenari roztrid si to sam a nebo to bude pro ctenare "novinarsky" upraveno do nejake souhrnne podoby a naservirovano s nejakou ideologickou omackou. Z nadpisu "Pochybný článek" je zrejme jak jej autor hodnoti. Ja clanek D.Deyla jako pripomenuti. Navrat do casu pred par desitkami let kdy apatheid a rasismus byly stejna slova jako dnes, jen vyslovana v jinych souvislostech. Az pozdeji co bylo zaseto bylo i sklizeno a jak to vzdy po sklizni byva, take slama z toho zbyva. Pak i novinarum couha z bot. Ale nejen novinarum.
    Slama skodi slama vadi novinare snadno zradi. Nekoho vsak jeste vice, fsechny co jsou v politice. Politicka obuv spravna z tech nekouka slama zadna.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>