17. listopadu 2007

Seznam popravených studentů

Jak známo, dne 17. listopadu 1939 Němci popravili 9 studentských funkcionářů. Vzhledem k výročí jejich smrti a státnímu svátku přináším jejich seznam. Tentokrát se cs wiki ukázala užitečnou:
  1. JUC. Josef Adamec, původně fašista, později národní socialista.
  2. MUC. Jan Černý, vlajkař.
  3. Ing. Marek Frauwirth, slovenský Žid.
  4. JUDr. Jaroslav Klíma, fašista.
  5. JUC. Bedřich Koula, fašista.
  6. Doc. PhDr. Josef Matoušek, fašista. Místopředseda Českého svazu pro spolupráci s Němci a kandidát na protektorátního ministra školství.
  7. JUDr. František Skorkovský, původně fašista, později národní socialista.
  8. Václav Šaffránek, student ČVUT a katholík.
  9. PhDr. Jan Weinert, fašista.

5 komentářů:

  1. Vlajkař? Myslel jsem, že Vlajka byla proněmecká, nikolio vlastenecká (na rozdíl od Gajdy).

    OdpovědětVymazat
  2. Vlajka se pořád měnila. Původne byla fašistická, tedy protiněmecká a uctívala Rukopisy. Nová vlajka již byla proněmecká. Cf. Revolver revue.

    OdpovědětVymazat
  3. To jsem nevěděl. Díky za ten odkaz.

    OdpovědětVymazat
  4. vodník: Doporučuji Nakonečného knihu o Vlajce, tam ty její etapy a výraznou diskontinuitu mezi prvorepublikovou Vlajkou a Vlajkou protektorátní docela trefně popisuje. Jedinou nevýhodou té publikace je, že šla do tisku omylem verze bez korektury, a tak je tam docela dost překlepů.

    petr urban: Ty články na Wikipedii jsou kvalitní, asi to bude osobou jejich autora. Jinak bych Národní sjednocení a jeho mládežnické a studentské organizace neoznačoval za fašistické a jejich členy za fašisty, terminoligicky přesnější by bylo "radikální nacionalisté".

    Je pochopitelně otázkou, zda zamlčování politické orientace většiny popravených je jen dědictvím komunistického režimu (na druhou stranu Pasák o tom psal v rámci možností dosti otevřeně). Osobně bych se klonil k názoru, že to rámec odkazu komunistického režimu dosti přesahuje.

    OdpovědětVymazat
  5. Berte slovo "fašista" jako mou nadsázku starého levičáka.

    OK, máte mé uznání. :-) Přijde mi docela shockující, jak o nich establishment cudně mlčí. Stejně jako se v Israeli mlčelo o Vrbovi a Wetzlerovi.

    U Pasáka jsem studoval.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>