15. dubna 2008

Demagogie nebo konstruktivní a oprávněná kritika EU?

Euroskeptický server EUportal je relativně široké vrstvě čtenářstva znám. Profiluje se jako přední český eurorealistický internetový časopis, který z pravicových, konzervativně-liberálních pozic upozorňuje na možná rizika evropské integrace a pozitivním způsobem tím přispívá k debatě o tom, kam by integrace měla směřovat.

Přináší komentáře, informace k aktuálnímu dění, rozhovory se zajímavými osobnostmi a překlady cizích autorů.

Kritika EU je jistě na místě. Co si však myslet o demagogii, kterou představuje například tento článek? Návrh Lisabonské smlouvy je přirovnáván ke zřízení Protektorátu Čechy a Morava, článek není ani v rubrice humor, nýbrž je představován jako "zamyšlení."

4 komentáře:

  1. Nejsměšnější mi na tom přijde to věčné strašení české pseudopravice socialismem, EUSSR apod. - to znám ze Psa: kdo se nějak názorově liší od pseudopravicového stáda, je okamžitě "rudoch", "bolševik", stýská se mu po ČSSSR a měl by odjet na Kubu nebo do Sev. Koreje. Myslím, že i kritika, kterou tito pseudopravičáci adresují "Bruselu" se spíše zakládá na této paranoie, tj. že jim někdo bude vnucovat takové zrůdnosti jako solidaritu s méně schopnými, chudšími a nemocnějšími; opravdová nebezpečí, která členství v EU přináší, si, myslím, uvědomují až na x-tém místě (pokud vůbec).

    OdpovědětVymazat
  2. Tak ja jsem sam k EU silne kriticky a rozhodne bych se neoznacil za "euro-nadsence"...ale na druhou stranu, i kdyz soucasna EU produkuje spoustu narizeni, jejichz "demokraticnost" muze byt a je, rekneme, znacne diskutabilni, tak prirovnani k Protektoratu muze napsat jen naprosty ignorant, nebo propagandista.

    Porad lze proti EU demonstrovat a porad vas za to nezavrou a nezastreli tak, jako 17.11. 1939

    OdpovědětVymazat
  3. Dovolím si oponovat: zavírání a střílení za demonstrování je znakem slabosti dané diktatury; strachu, že by demonstrující něco mohli změnit. V momentě, kdy mají vládci otěže moci pevně v rukou, můžou nechat massy demonstrovat, protože jim to stejně k ničemu není.

    OdpovědětVymazat
  4. Ad Vodník - první příspěvek: Ono je tomu i naopak. V tomhle směru si nevyberete. Jakmile máte pravicový názor, tak vás zase levicový voliči budou častovat nejrůznějšími modrými zvířaty atd...

    Kdybych se měl já nějak vymezit, tak bych řekl, že jsem sociálně cítící konzervativně (někdy)-liberálně (někdy) smýšlející člověk, tak to schytávám ze všech stran. :)

    Ještě bych chtěl říct něco ke slovíčku pseudo-cokoli. V poslední době předponu pseudo používají hlavně skupiny bojující proti systému a tak jsou všichni, kdo se jim nelíbí pseudohumanisti a pseudokryptožidozednářští bolševici... :)

    OR

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>